Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Canımız Niye Sıkılıyor? (1 Kullanıcı)

GizliOzne

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Şub 2008
Mesajlar
395
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Konum
Karanlığın Sustuğu Yerden
ALLAH ü Teala, insanı en güzel şekilde yaratırken ona; üzülme, sevinme, korkma, şaşırma…gibi çeşitli duygusal özellikler de vermiştir. işte bu duygusal özelliklerden biri de; hoşa gitmeyen bir kimse, bir durum, bir olay, bir söz, bir fiil sonucu insanda meydana gelen can sıkıntısı, hiddet ve öfkedir.
Günümüzde hemen her yerde sık sık gördüğümüz, karşılaştığımız, duyduğumuz hatta yaşadığımız bu can sıkıntılarının o kadar çok nedenleri var ki. Karı–koca, gelin–kaynana kavgaları, trafiğin karışıklığı, bankaların yoğunluğu, işlerin yolunda gitmemesi, çoluk çocuğun beklenmedik masrafları, aşırı yorgunluk, tembellik, bencillik, tatminsizlik, hastalıklar…derken daha neler neler…
Gazete sütunları, haber programları hep bunlar ve bunların kötü sonuçları olan kan, gözyaşı ve pişmanlıklarla doludur. Her gün görülen, duyulan, yaşanan olaylar; gerek fert gerekse toplum olarak ruh sağlığımızın pek de yerinde olmadığını göstermektedir. Asr-ı saadet devrindeki insanlarda bulunan sevgi, kardeşlik, hoşgörü günümüz toplumunda yerini kin, haset ve düşmanlığa bırakmış durumdadır.
Peki buna "dur" demenin zamanı gelmedi mi dostlar? insanlar arasındaki bu kin, öfke ve can sıkıntısı zaman bitecek? Elbette kaynağına, sebeplerine inerek, bunlar üzerinde düşünerek, sonuçlarını önceden tahmin ettiğimiz zaman bitecek. O halde canımızı sıkan meselelerin kaynağına inerek neler yapmamız gerektiğinden işe başlamamız gerekir.

Peki neler yapmalıyız?
1. Can sıkıntılarımızın başında hastalıklar gelmektedir.O halde sağlığımızı tehdit eden sigara, alkol…gibi zararlı maddelerden uzak durmalı, çok ve aşırı yağlı yemeklerden kaçınarak yeterli ve dengeli beslenmeli, elbise ve vücut temizliğine dikkat etmeli,çeşitli etkinliklerle bedenimizi, zihnimizi, ruhumuzu dinlendirmeliyiz. çünkü her işin başı sağlıktan geçer.
2. çalışmak: çünkü çalışmak; insanı tembellikten, fakirlikten, can sıkıntısından, kötülüklerden kurtarır.Yukarıdaki sağlık ve çalışma ile ilgili Lokman (a.s )’ın şu sözünü hiç unutmamalıyız;”Ayağını sıcak tut, başını serin. Kendine bir iş bul da düşünme derin.”
3. Empati kurma: Kendimizi karşımızdaki insanın yerine koyma ya da durumun içinde farzetme .Canımız her neye sıkılıyorsa kendimizi o can sıkıcı durumun yerine koyarsak, “Ya onun yerinde ben olsaydım ne yapardım?” diye kendimizi sorguya çekersek, o zaman daha düşünceli olur, her şeye canımızı sıkmayız.
4. Sabır: Can sıkıcı durumların gelip geçici olduğunu, hatta bunların birer imtihan sebebi olabileceğini düşünerek sabırlı olmalıyız. çünkü “Muhakkak ki Allah sabredenlerle beraberdir.” (2 Bakara,151) insanın bu dünyada ne zaman, ne ile imtihan olacağı belli değildir.
5. ALLAH’tan gafil olmamak: Nefsani arzulara uyarak asıl yaratanımızı unutursak, ALLAH (c.c) şeytanı insanlara musallat eder.Onun için bir an bile Rabbimizle irtibatı kesmemeliyiz.Canımız sıkılıp öfkelendiğimiz zaman hemen abdest almalı, bol bol dua edip ALLAH’ı zikretmeliyiz.Yüce RaBBimizin :”Unutmayın ki kalpler ancak ALLAH’ı anmakla huzur bulur.” (13 Rad, 27) ayetini aklımızdan hiç çıkarmamalıyız.
6. Dünya ve ahiret dengesini iyi kurmak: Dinimiz:”Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışın!” diye bir ölçü koymuştur. Aşırı hırs, kanatsızlık sebepleriyle ahireti unutup sadece dünya için çalışırsak, bedelini ağır ödeyebiliriz.Bunun için dengeyi iyi kurmalıyız.
7. Bütün Müslümanları kardeş olarak görmek ve sevmek: Toplumda aynı çevreleri, aynı değerleri, aynı ortamları paylaştığımız insanlar bazen hata yapabilir. Bundan dolayı onlara sırt çevirmemeli, düzelmeleri için onlara dua etmeli, sevgi ve hoşgörüyü elden bırakmamalıyız. çünkü aynı hatayı biz de yapabilirdik.
8. Zamanı iyi kullanma: insanın gerek ev, gerekse iş ve sosyal hayatında yapması gereken birçok işleri vardır. Bunların altından kalkabilmek için zamanı iyi kullanmalı, işlerle ilgili planlar yapmalı, işleri kesinlikle son dakikaya bırakmamalıdır.Aksi halde işler, bizde sinir ve stres yapabilir.
9.Sosyal ve kültürel etkinliklere katılma: Nerede olursa olsun yalnız insan sıkılır, monoton bir hayat ise daima sıkıcıdır.Bunun için haftanın belli bir gününü ya da günün belli saatlerinde sevdiğimiz insanlarla bir araya gelerek sohbet, ziyaret, gezi…gibi farklı etkinliklere katılmak insanı ferahlatır.Hayatta yalnız olmadığını hatırlar.
Günümüzde yüksek tansiyon, kolestrol, şeker, ülser… gibi birçok hastalıkların temelinde de öfkenin, sinirin, can sıkıntısının, stresin olduğu unutulmamalıdır.
Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle…
 

MUDİR

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Ocak 2008
Mesajlar
384
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
47
aleyküm selam paylaşımın için teşekkürler.
 

smileplease03

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Eyl 2007
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Puanları
0
çok Acil Bir Düzeltme

çok Acil Bir Düzeltme

"Dinimiz:”Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışın!” diye bir ölçü koymuştur."
DEMİŞSİNİZ ; BANA BU HADİSİ ŞERİF-İ SAHİH KAYNAKLARDAN BULUP BİLGİLENDİRİR MİSİNİZ?
BEN BÖYLE BİR HADİS DUYMADIM
BİLDİĞİM KADARIYLA DA UYDURMA HADİSTİR
YİNE EN İYİSİNİ ALLAH (cc) BİLİR...

AMACIM SADECE DOĞRUSUNA ULAŞMAKTIR
SAYGIYLA...
 

ipekkk

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Şub 2008
Mesajlar
49
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
"Dinimiz:”Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışın!” diye bir ölçü koymuştur."
DEMİŞSİNİZ ; BANA BU HADİSİ ŞERİF-İ SAHİH KAYNAKLARDAN BULUP BİLGİLENDİRİR MİSİNİZ?
BEN BÖYLE BİR HADİS DUYMADIM
BİLDİĞİM KADARIYLA DA UYDURMA HADİSTİR
YİNE EN İYİSİNİ ALLAH (cc) BİLİR...

AMACIM SADECE DOĞRUSUNA ULAŞMAKTIR
SAYGIYLA...

Değerli Kardeşimiz;


“Hiç ölmeyeceğini zanneden biri gibi çalış, yarın ölecek biri gibi de tedbirli ol.” Câmiu’s-Sagîr, 2:12, Hadis No:1201.



Bu rivayette dünyaya teşvik değil ahirete teşvik vardır. Yani insanlarda dünyaya çalışma meyli olduğundan bu sözle dünyaya çalıştığınız kadar ahirete de çalışınız yönünde insanlar teşvik edilmektedir.


Selam ve dua ile...
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt