Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Büyük Hâdis Âlimleri: (1 Kullanıcı)

semos

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Kas 2006
Mesajlar
303
Tepki puanı
0
Puanları
0
BÜYÜK HADÎS ÂLİMLERİ :
Hadis alimleri , çok yüksek insanlardır.râvileri ile beraber , yüzbin hadis-i şerifi ezber bilene Hafız denir.Kuran-ı Kerimi ezberliyene hafız denmez , Kâri denir.Bugün , hadis-i şerifleri ezbere bilen bulunmadığı için , kari yerine, yanlış olarak hafız diyoruz.
Doğru oldukları , bütün islam alimleri tarafından tasdik edilmiş olan hadis kitaplarından altı tanesi , bütün dünyada şöhret bulmuştur.bu altı kitaba Kütüb-i sitte denir.Kütüb-i sitteyi yazan altı büyük âlim :
1 - İmâm-ı Buhâri
2 - İmâm-ı Ebül-Hüseyn Müslim Nişâpûri
3 - İmâm-ı Mâlik bin Enes
4 - İmâm-ı Tirmüzî
5 - Ebû Dâvûd Süleymân bin Eş-as Sicstâni
6 - İmâm-ı Nesâi

Kaynak: Tam ilmihal se'âdet-i ebediyye
 

semos

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Kas 2006
Mesajlar
303
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Büyük Hâdis Âlimleri:

arkadaşlar bu konuda bilgisi olan yokmu. hafız kime denir ? bende kuranı kerimi ezbere bilene hafız denir biliyordum ama değilmiş. yanlışım varsa düzeltin lütfen. selam ve dua ile
 

semos

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Kas 2006
Mesajlar
303
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Büyük Hâdis Âlimleri:

arkadaşlar bu konuda bilgisi olan yokmu. hafız kime denir ? bende kuranı kerimi ezbere bilene hafız denir biliyordum ama değilmiş. yanlışım varsa düzeltin lütfen. selam ve dua ile
 

leyla-1

Altın Üye
Katılım
4 May 2007
Mesajlar
39,476
Tepki puanı
5,765
Puanları
163
Yaş
51
Allah razı olsun canım geçen listede adını görememişsin kardeşim aradaymış düzeltim hakkını helal et bir an kırıldın bana.
Allah hepimizin dualarını kabul etsin hayırlısıyla inşallah.Selam ve dua ile Allah'a emanet olun herşey gönlünüzce olsun.


70 YASİN OKUTMAK İÇİN BEKLEYEN ARKADAŞLAR LİSTESİ YENİ LİSTE..(Bu liste bittikten sonra yeni listeye ekleme yapılacaktır

17-Murat(gönül muradının olması içinde bulunduğu sıkıntılardan çıkmazlardan kurtulup refaha çıkması kendinin ve kız kardeşlerinin ve tüm bekar kardeşlerimizin gönüllerine göre hayırlı yuva hayırlı çocuk hayırlı rızk iş kapıları yuvalarında huzur mutluluk hayırlı yaşlar hayırlı ömürler bütün kötülüklerden korunmak ameliyatının başarılı geçmesi ve Allah rızası için)
18-belkıs(sevdiği insanla (osmanla) en kısa zamanda evlenebilmek hayırlısıyla gönül muradı için)
19-nevin2007(gönül muradının olması hayılısıyla bir ev sahibi olabilmek için)
20-kayıp(gönül muradının olması babasına tez zamanda hayırlı şifalar içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulup tez zamanda refaha çıkmaları için)
21-semos(sevdiği insanla en kısa zamanda hayırlısıyla evlenmek ve erkek kardeşlerinin hidayete ermesi için)
22-rumuzgüller(kardeşine hayırlı şiaflAr için yarıca gönül muradlarının olması içinde bulundukları sıkıntılardan tez zamanda kurtulmaları için)
23-yasemay(gönül muradının olması sevdiğiyle hayırlısıyla huzurlu mutlu yuva hayırlı çocukları olması engellerin hayırlısıyla ortadan kalkması tüm sevenlerin hayırlısıyla kavuşup huzurlu yuva kurmaları için Allah rızası için)
24-Allah rızası için(Bütün hastalariçin)
25-MyKaBuS(Rabbimden Hakkında Herşeyin Hayırlısını Vermesi, Hayırlı Rızıklar Vermesi, Hayırlı Bir Ömür Vermesi ve Hayırlısıyla Dualarımı Kabul Etmesini İçin)
26-leyla(gönül muradının hayırlısıyla olması içinde bulunduğu sıkıntılardan çıkmazlardan kurtulup tez zamanda selametine çıkması hayırlı şifalar için)
27-illaki_sevgi_73(günahlarının affı ve hac görevimi yerine getirmek için)
28-Kanayangül(hakkında hayırlı olan ve gönül muradının olması için)
29-mehtap0013(eşinin ahlakının düzelmesi Allah yoluna girmesi için.4 tane yavrumun hatrına Allah rızası için)

Allah razı olsun kardeşlerim.
 

Hakikate sevdalı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Haz 2009
Mesajlar
60
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
arkadaşlar bu konuda bilgisi olan yokmu. hafız kime denir ? bende kuranı kerimi ezbere bilene hafız denir biliyordum ama değilmiş. yanlışım varsa düzeltin lütfen. selam ve dua ile

BÜYÜK HADÎS ÂLİMLERİ:

Hadîs âlimleri, çok yüksek insanlardır. Râvîleri ile berâber, yüzbin hadîs-i şerîfi ezber bilene (Hâfız) denir.


Kur’ân-ı kerîmi ezberliyene hâfız denmez, (Kâri’) denir.

Bugün, hadîs-i şerîfleri ezbere bilen bulunmadığı için, kâri’ yerine, yanlış olarak hâfız diyoruz.

İkiyüzbin hadîs-i şerîfi ezbere bilene (Şeyh-ul-hadîs) denir.

Üçyüzbin ezberliyene, (Huccet-ül-islâm) denir.

Üçyüzbinden dahâ çok hadîs-i şerîfi, râvîleri ile, senedleri ile birlikde ezber bilene (Hadîs imâmı) ve (Hadîs müctehidi) denir.

Doğru oldukları, bütün islâm âlimleri tarafından tasdîk edilmiş olan hadîs kitâblarından altı danesi, bütün dünyâda şöhret bulmuşdur. Bu altı kitâba (Kütüb-i sitte) denir. [Bu kitâblardaki hadîs-i şerîflerin sahîh oldukları, icmâ’ ile bildirildi.]

Kütüb-i sitteyi yazan altı büyük âlim:

1 — İmâm-ı Buhârî “rahmetullahi teâlâ aleyh”:

İsmi, Muhammed bin İsmâ’îldir. Kısaca (H) harfi ile gösterilir. (Sahîh-i Buhârî) ismindeki kitâbında yedibinikiyüzyetmişbeş hadîs-i şerîf vardır. Bunları, altıyüzbin hadîs arasından seçmişdir. Her hadîsi yazacağı zemân, gusl abdesti alıp, iki rek’at nemâz kılar, istihâre ederdi. (Buhârî-yi şerîf)i onaltı senede yazmışdır. [194] de Buhârâda tevellüd, [256] da fıtr bayramı gecesi, Semerkandda vefât etmişdir.

2 — İmâm-ı Ebül-Hüseyn Müslim Nîşâpûrî “rahmetullahi teâlâ aleyh”:

Kısaca (M) harfi ile gösterilir. (Câmi’us-sahîh) ismindeki kitâbını üçyüzbin hadîs-i şerîfden seçmişdir. [206] da tevellüd, [261] de vefât etdi.

3 — İmâm-ı Mâlik bin Enes:

(Mâ) harfi ile gösterilir. (Muvattâ) ismindeki kitâbı, ilk yazılan hadîs kitâbıdır. [90] da, Medîne-i münevverede tevellüd, [179] da, orada vefât etdi. (Mevdû’ât-ül’ulûm)da diyor ki, ba’zı âlimler, (Kütüb-i sitte)yi sayarken, (Muvattâ) yerine, İbni Mâcenin (Sünen) kitâbını söylemişlerdir.

4 — İmâm-ı Tirmizî “rahmetullahi teâlâ aleyh”:

İmâm-ı Muhammed bin Îsâdır. (T) harfi ile gösterilir. (Câmi’us-sahîh) ismindeki hadîs kitâbı çok kıymetlidir. [209] da tevellüd, [279] da vefât etmişdir.

5 — Ebû Dâvüd Süleymân bin Eş’as Sicstânî:

(D) harfi ile gösterilir. (Sünen) ismindeki kitâbında, dörtbinsekizyüz hadîs-i şerîf vardır. Bunları, beşyüzbin hadîs arasından seçmişdir. [202] de tevellüd, [275] de Basrada vefât etmişdir.

6 — İmâm-ı Nesâî:

Adı, Ebû Abdürrahmân Ahmed bin Alîdir. (S) harfi ile gösterilir. (Sünen-i kebîr) ve (Sünen-i sagîr) adında iki hadîs kitâbı çok kıymetlidir. (Sünen-i sagîr), kütüb-i sittedendir. [215] de tevellüd, [303] de vefât etmişdir.

(Mevdû’ât-ül’ulûm) kitâbında diyor ki,

[(Sünen) kelimesi, yalnız olarak söylenince, dört âlimin kitâblarından biri anlaşılır.

Bunlar,
Ebû Dâvüd (D),
Tirmizî (T),
Nesâî (S) ve
İbni Mâcedir.

İbni Mâce, kısa olarak (MC) harfleri ile gösterilmekdedir “rahmetullahi teâlâ aleyhim ecma’în”.

Bunlardan başkasının (Sünen) kitâbı söylenirken, yazarının da adı birlikde söylenir. Meselâ, (Sünen-i Dâre Kutnî) (KTın) ve (Sünen-i kebîr-i Beyhekî) (Hek) denir].

Meşhûr ve çok kıymetli hadîs kitâblarından,

imâm-ı Ahmed bin Hanbelin (Müsned)i (HD) ve
Ebû Ya’lâ (Müsned)i (Ya’lâ) ve
Abdüllah Dârimînin (Müsned)i (DR) ve
Ahmed Bezzârın (Müsned)i (Z) ile gösterilir.

Bu kitâblara (Mesânîd) denir.
 

Hakikate sevdalı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Haz 2009
Mesajlar
60
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
Diğer hadis âlimlerinden bazıları

İbni Ebi Şeybe:


Ebu Bekir Abdullah bin Muhammed, hafız idi. Yüz bin hadis-i şerifi ravileri ile birlikte, ezber bilene (Hafız) denir. 850 de vefat etti. (Müsned) kitabı meşhurdur.

Darimi:

Abdullah bin Abdurrahman hafız Ebu Muhammed, 798 de Semerkand’da doğdu, 869 da vefat etti. Hadis âlimidir. (Müsned) adındaki kitabı çok kıymetlidir. Hadis-i şerif ilminde olduğu gibi, tefsir ve fıkıh ilimlerinde de derin bir âlimdi.
Eserleri:
1) Müsned-i Darimi (En meşhur ve kıymetli eseri budur).
2) El-Cami-us-sahih: Buna Sünen-i Darimi de denir.
3) Sülasiyyat.

Ahmed-i Bezzar:

Babası Amr’dır. Hadis âlimlerindendir. 905 de vefat etti. (Müsned) kitabı meşhurdur.

Ebu Ya’la:

Ahmed bin Ali, hadis âlimidir. (Müsned) kitabı meşhurdur. 825 de doğdu, 920’de Musul’da vefat etti.

İbni Adiy:

Ebu Ahmed Abdullah ibnül Adiy, hadis imamlarındandır. 856 da Cürcan’da doğdu, 935 de Esterabad’da vefat etti. Hadis-i şerif toplamak için, Irak, Mısır, Şam ve Hicazı dolaştı.

İbni Hibban:

Ebu Hatim Muhammed bin Ahmed Temimi, hadis imamı ve Şafiidir. Semerkand kadısı idi. Sicstanda Bust kasabasında doğup, 966 da Semerkand’da vefat etti.

Ramehürmüzi:

Büyük hadis âlimlerindendir. Adı Hasan bin Abdurrahman’dır. 970 yılında Ramehürmüz şehrinde vefat etti;

Ramehürmüzi adıyla şöhret buldu. Birçok eser yazmıştır.

Bunlardan

El-Muhaddis-ül-Fasıl Beyn-er-Ravi ve’l-Vai adlı eseri, usul-i hadis sahasında yazılan ilk kitaptır. Rabı-ül-Müteyyemin fi Ahbar-il-Uşşak, Kitab-ül-Emsal, Kitab-ün-Nevadir, Kitab-ı Risalet-üs-Sefer, Kitab-ur-Ruh, Edeb-ün-Natık adlı eserleri de vardır.

Dare Kutni:

Ali bin Ömer, hadis âlimidir. 918’de Bağdat’ta Dare Kutn’da doğdu, 995 de vefat etti. (Sünen) kitabı meşhurdur.

Hakim Nişapuri:

Muhammed bin Abdullah hadis âlimlerindendir. 933 de doğdu, 1014’de Nişapur’da vefat etti. Buhari’de ve Müslim'de bulunmayan sahih hadisleri toplayarak meydana getirdiği (Müstedrek) kitabı çok kıymetlidir.

Ahmed Bin Abdullah (Ebu Nuaym İsfehani):

Ebu Nuaym İsfehani adı ile meşhurdur. Şafiidir. Hadis âlimidir. 948 de doğdu, 1039 da vefat etti. Kıymetli kitapları vardır. (Hilye-tül-Evliya)sı meşhurdur.

İbni Abdilberr:

Hafız Cemaleddin Ebu Ömer Yusuf bin Abdullah, Maliki fıkıh ve hadis âlimidir. 978 de Kurtuba’da doğdu, 1071 de Şatıbe’de vefat etti. (Elistiab fi-marife-til-eshab) kitabı meşhurdur.

Hatib-i Bağdadi:

Hafız Ahmed bin Ali, hadis âlimlerindendir. Çok sayıda, kıymetli kitap yazdı. Şafii idi. 1002 de Bağdat’ta doğdu, 1071 de orada vefat etti. İmam-ı a’zama ve imam-ı Ahmed’e dil uzattı ise de, mağlup edildi.

Deylemi:
Şehrdar bin Ebu Şüca Şireveyh 1090 da Hemedan’da doğdu, 1163’e vefat etti. Hadis âlimidir. (Müsned-ül-firdevs) kitabı meşhurdur.

İbni Asakir:

Ali bin Hasen fıkıh ve hadis âlimidir. 1105 de Şam’da doğdu, 1176 da orada vefat etti. Seksen cilt (Şam tarihi) kitabı meşhurdur.

Zehebi:

İmam-ı Ebu Abdullah Şemseddin Muhammed bin Ahmed bin Osman bin Kaymaz Türkmani Mısıri, hadis ve tarih âlimlerindendir. 1274 de Şam’da doğdu, 1348 de Mısır’da vefat etti. Eserlerinden (Mizan-ül itidal), oniki cilt (Tarih-ül İslam), (Tecrid fi-esma-i Sahabe) ve (Es-sayfa fi-menakıbi Ebi Hanife) kitapları vardır. (Et-tıbbün-Nebevi) çok faydalı olup, İbrahim Ezrakın (Teshil-ül-menafi)i hâmişinde olarak Mısır’da ve 1975 de İstanbul'da basılmıştır. İbni Teymiyye’nin talebesidir.

İbni Hacer-i Askalani:

Şihabüddin Ahmed bin Ali, hadis imamı ve Şafii fıkıh âlimidir. 1371 de Mısır’da doğdu, 1448 de orada vefat etti. Yüzelliden çok kitabı vardır. (Elisabe fi-temyizissahabe) kitabı İbni Esirin (Üsüd-ül-gabe) kitabından daha mükemmeldir. Dört cilttir.

Münavi [veya Menavi]:

Abdürrauf-i Münavi, hadis ve fıkıh âlimidir. Şafii idi. 1518 de doğdu, 1621 de Kahire’de vefat etti. Çok kitap yazdı. (Künuz-üd-dekaık) kitabı, 1868 de İstanbul'da basılmıştır.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt