Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Bugün günlerden ne? (1 Kullanıcı)

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
BUGÜN GÜNLERDEN NE?

“Bugün günlerden ne?” gibi sıradan bir soruyu, genç bir kalemin, yola yeni çıkmış bir fikir işçisinin dilinden cevaplamak ne kadar şık olurdu: “Gelmeyen günden önce[si] ve giden günden sonra[sı].” Yeni –ve galiba ilk–kitabıyla Sıkı Tut Ruhunu (Karakalem Yayınları) diye seslenen Rabia Nazik Kaya, gitmiş “dün” ile gelmemiş “yarın” arasında sıkıştırdığımız, geçiştirdiğimiz, ıskaladığımız gerçek zamana, ömrümüzün biricik gününe, “bugün”e çağırıyor bizi.

Ömrümüzün hepsini “bugün”de harcıyoruz. İçinde yaşadığımız, nefes aldığımız, yürüdüğümüz, uyuduğumuz, uyandığımız başkaca bir gün yok. Hiç olmadı. Hiç olmayacak. Bana gelince –gelirse– “bugün” diyeceğim “yarın”lar bekliyor beni. Benden gittiğinde “dün” diye hatırlayacağım “bugün”leri yaşıyorum şimdi. Takvim yapraklarından rakam kovalamaya gerek yok o halde! Bugün, günlerden “bugün”. Dünden sonrası, yarından öncesi.

Sadece “bugün” ve sadece “şimdi”lik yaşıyorum. Dünya “bugün”den ibaret. “Dün”ün ölmüşüyüm, “yarın”ın doğmamışıyım. “Dün”lerin hepsi bana tanıklık edecekleri yakın “yarın”ı, yani “Hesap Günü”nü bekliyor. “Yarın”lar “bugün” oldukça, hesabını vereceğim “dün”ler çoğalıyor. Arkasını dönüp giden “dün”lerin hepsi, yakında gelecek geleceğimin, yani nihaî “yarın”ımın hesabını yüklüyor omzuma.

Böyle olunca Hazreti Ali Efendimizin “bugün” ve “yarın” hesabının altına daha bir inanarak imza atıyor insan: “Ey benim gibi nefis taşıyan dostlarım! Dikkat edin! Dünya arkasını dönmüş gidiyor. Ahiret yüzünü çevirmiş bize doğru geliyor. İkisinin de taliplileri var. Siz ahirete talip olun. Bir çocuk gibi dünyanın kucağına oturmayın. Unutmayın, bugün amel var, hesap yok. Yarın da hesap var, amel yok.”

“Yarın” geldiğinde “dün” eylediğim her “bugün”üm artık ahirete aittir, hatta “ahiret”tir. Çünkü benim ömrüm, tüm “bugün”lerimi “dün” ettiğimde biter. Öyleyse “dün” ettiğim “bugün”ler kadar ayağım çukurda, yani ahirete aitim. Ölüm, “bugün”lerin hepsinin “dün”leşip soluklaştığı; “yarın”ların hepsinin “bugün”ün akşamında yığılıp düştüğü andır. Soldurduğum dünler kadar ölüyüm; eskittiğim dünler sayısınca ölüme yakınım; geride bıraktığım “bugün”ler hesabınca “yarın”larımı eksiltiyorum.
“Dün” eylediğim her “bugün” artık paketlenmiştir, defteri dürülmüştür. Dün, artık değiştirilebilir değildir. “Dün”ün içinde bir şey eyleyemem. “Dün”üm eksiği ve kusuruyla Hesap Defteri’ne kayıtlıdır. Rabbim mağfiret etmezse, “dün”e ekleyeceğim bir şey yok. Rabbim merhamet etmezse, “dün”den bir şey eksiltemem. “Dün” için hesap vereceğim; ama “dün”e “bugün”den kıl kadar bile bir amel katamam, zerrece sevap ekleyemem. Henüz “bugün” olan “bugün” ise amel katabileceğim tek günüm; onu “dün” edinceye kadar hesap sorulmayacak bana.
Öyleyse.
“Bugün”ümü “dün” olduğunda bir şey ekleme ya da eksiltme ihtiyacı duymayacak kadar özenli yaşamalıyım. Ameli olan-hesabı olmayan “bugün”ümü, ameli olmayan-hesabı olan “dün”ün hakkını vermek üzere doldurmalıyım.
Bir de “ Hiç ölmeyecekmişsin gibi dünyaya, yarın ölecekmişsin gibi ahirete çalış” sözü üzerinden de bir hesap yapayım. Bugün hiç ölmeyeceğim, yarın olduğunda ise “bugün”ü “dün” etmiş olarak, ölmüş olacağım. “Dün”de sadece hatıram kalacak; tıpkı bir ölmüş gibi. Yarın olduğunda, bugünkü “bugün” de benim için ölmüş olacak, “dün” olacak, bana ne güneşi değecek dünün, ne sıcağı dokunacak. Ne bir şey ekleyebileceğim “dün”üme, ne parmağımı kıl kadar kıpırdatacağım. “Dün” bana ne bir güneş getirecek ne de bir akşam sunabilecek. Oysa, “bugün”ün hiç ölmeyeceğiyim. “Bugün”ün içinde hiç ölmeyecek gibi ebedî meyveler devşirebilirsem, “yarın” geldiğinde “dün”ün huzurlu ölmüşü olabilirim, “dün”ün ölümünü huzurla karşılayabilirim.
Öyleyse, “bugün”ün dünyasından hiç ölmemek üzere yaşayacağım ebediyet meyveleri devşirmeliyim. Öyleyse, “bugün”ümü, ölüsü olacağım “dün”lerin hesabını ahirette verecek şekilde diri ve dik tutmalıyım. “Bugün”ün içinde hiç ölmeyecekmiş gibi yaşayacağım ebediyet sırrının saklı olduğunu bilmeliyim. “Yarın”ın eşiğinde ise “bugün”ümün “dün”leşip öleceğini farkedecek bir fanilik hükmünün yazılı olduğunu farketmeliyim.

Gitmiş “dün”ler hesaptır. Gelmemiş “yarın”lar ise fırsat. Ömür dediğin gitmiş dünden sonrası, gelmemiş yarından öncesi ise, hep bir hesabın sonrasında ve hep bir fırsatın öncesinde yaşıyorum. Fırsatları hesaba yazdırmak için ise elimde sadece “bugün” var. “Bugün” iken hiç hesaba çekilmeksizin amel edecek kadar “ölmeyecekmiş gibi” dipdiri yaşadığım, yarın gelip “dün” olduğunda ise amel eyleyemeksizin hesaba çekilecek kadar “ölmüş gibi” çaresiz ve kıpırtısız kaldığım o kritik zamanı yaşıyorum şimdi.
Başka zaman var mı ki?

SENAİ DEMİRCİ​

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Böyle olunca Hazreti Ali Efendimizin “bugün” ve “yarın” hesabının altına daha bir inanarak imza atıyor insan: “Ey benim gibi nefis taşıyan dostlarım! Dikkat edin! Dünya arkasını dönmüş gidiyor. Ahiret yüzünü çevirmiş bize doğru geliyor. İkisinin de taliplileri var. Siz ahirete talip olun. Bir çocuk gibi dünyanın kucağına oturmayın. Unutmayın, bugün amel var, hesap yok. Yarın da hesap var, amel yok.”

Selamün Aleyküm değerli Nihal ablam..B)
Emeğinize, gönlünüze sağlık olsun inşallah..Çok güzel bir yazıydı.. Dün'lere takılıp, bugünleri unutmak, geleceğe kaygılanarak da yine bugünü unutmak kısır döngüsüne kapılmışız hepimiz..Ya geçmişin üzüntüleri hakim zihinlerimizde, ya da gelecekteki güvenlik arayışları.. Bu iki düşünce de insanı öylesine dünyaya bağlıyor ki.. Uhrevilik adına bir amaç kalmıyor çoğu kez insanda.. Kasas 77'de, Ahiret için çalışmamızı ama dünyadan da nasibimizi unutmamamızı söylüyor Rabbimiz c.c..Dünya ve ahiret dengesini kurabilmek o kadar önemli ki.. Bu olmadığı zaman, yukarıdaki meşguliyetlere, zihinler kurban ediliyor.. Geçmiş, üzerinde düşünülecek bir zaman dilimi değil..Geçmiş zaman ders almak için var sadece...Gelecek ise, Allah c.c'den yana her daim ümitvar olmanın bir gereği olarak var..Gelecek denen şey olmasaydı, biz neyi ümit edecektik, ümit adına kime bağlanacaktık? Geleceği de, Rabbimiz c.c'nin takdirine bırakarak ama, ''bugünden de'' önlemlerimizi alarak yaşamalıyız.. ''Kul olabilmek'' aynı zamanda dünyayı da güzelce yaşamak ama asıl varılacak olan son durağı unutmamaktır.. Dünlerden ders alanlardan, bugünlerini Rahman yolunda değerlendirenlerden, bu vesileyle de ahiret için de sağlam krediler oluşturabilenlerden olmak duası ile inşallah..

Ahireti, ahiret yapacak olan, dünün pişmanlıkları değildir..Çünkü, pişmanlıklardan yana tevbe edebilme şansı vardır, ''bugün..''
Ahireti ahiret yapacak olan, ''Geleceğin umutları da değildir..'' çünkü gelecek daha gelmedi..O sadece dua ve umudun yumağına sarılmış uyuyor..

Ahireti, ahiret yapacak olan, sadece bugündür;).. Bugünleri iyi değerlendirenlerden oluruz inşallah..Allah c.c razı olsun bu güzel ve anlamlı paylaşımınız için Nihal ablam..Rabbimiz c.c sevabınızı yazsın inşallah..Selam ve baki dua ile, En Emin'e emanetsiniz..B)

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com

Selamün Aleyküm değerli Nihal ablam..B)
Emeğinize, gönlünüze sağlık olsun inşallah..Çok güzel bir yazıydı.. Dün'lere takılıp, bugünleri unutmak, geleceğe kaygılanarak da yine bugünü unutmak kısır döngüsüne kapılmışız hepimiz..Ya geçmişin üzüntüleri hakim zihinlerimizde, ya da gelecekteki güvenlik arayışları.. Bu iki düşünce de insanı öylesine dünyaya bağlıyor ki.. Uhrevilik adına bir amaç kalmıyor çoğu kez insanda.. Kasas 77'de, Ahiret için çalışmamızı ama dünyadan da nasibimizi unutmamamızı söylüyor Rabbimiz c.c..Dünya ve ahiret dengesini kurabilmek o kadar önemli ki.. Bu olmadığı zaman, yukarıdaki meşguliyetlere, zihinler kurban ediliyor.. Geçmiş, üzerinde düşünülecek bir zaman dilimi değil..Geçmiş zaman ders almak için var sadece...Gelecek ise, Allah c.c'den yana her daim ümitvar olmanın bir gereği olarak var..Gelecek denen şey olmasaydı, biz neyi ümit edecektik, ümit adına kime bağlanacaktık? Geleceği de, Rabbimiz c.c'nin takdirine bırakarak ama, ''bugünden de'' önlemlerimizi alarak yaşamalıyız.. ''Kul olabilmek'' aynı zamanda dünyayı da güzelce yaşamak ama asıl varılacak olan son durağı unutmamaktır.. Dünlerden ders alanlardan, bugünlerini Rahman yolunda değerlendirenlerden, bu vesileyle de ahiret için de sağlam krediler oluşturabilenlerden olmak duası ile inşallah..

Ahireti, ahiret yapacak olan, dünün pişmanlıkları değildir..Çünkü, pişmanlıklardan yana tevbe edebilme şansı vardır, ''bugün..''
Ahireti ahiret yapacak olan, ''Geleceğin umutları da değildir..'' çünkü gelecek daha gelmedi..O sadece dua ve umudun yumağına sarılmış uyuyor..

Ahireti, ahiret yapacak olan, sadece bugündür;).. Bugünleri iyi değerlendirenlerden oluruz inşallah..Allah c.c razı olsun bu güzel ve anlamlı paylaşımınız için Nihal ablam..Rabbimiz c.c sevabınızı yazsın inşallah..Selam ve baki dua ile, En Emin'e emanetsiniz..B)

Aleykümselam ...kalbi güzel kardeşim ALLAH c.c. razı olsun...
teşekkür ederim yorumunuz için...her zaman yorumlarınızı okuduktan sonra söylediğim gibi...
MAŞALLAH...
Ahireti, ahiret yapacak olan, sadece bugündür...:evet
İNŞALLAH bugünleri iyi değerlendirenlerden oluruz ...

ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile...
selametle İNŞALLAH...

Kaan Erdem

Yönetici
selamünaleyküm.güzel ve yerinde bir paylaşım olmuş.selam ve dua ile kalın hayırlı cumalar hayırlı sabahlar.selametle inşALLAH.

talipamca

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH(cc) RAZI OLSUN..

ALLAH(cc) RAZI OLSUN..

Gitmiş “dün”ler hesaptır. Gelmemiş “yarın”lar ise fırsat.

EsSelamuAleykümVeRahmetullahiVeBerekatuhu Nihal Kardeşim..

Dünün hesaba çekilmemiş günahlarına tevbe..yarının iyilik ve güzellik niyetiyle donanmış fırSatlarına umud ile varmak nasib ise Allah(CC)'dan hayrı dilemek olsun inşaAllah..
Bugün'ünü de Allah(CC) için ne yaptın sualine muhatap edip kendimizi..kulluğun, rızaya uygun halini sürmek olsun inşaAllah..
Allah(CC) razı olsun bu güzel sunumu paylaştığınız için..
Selam ve baki dualarımla Alemlerin Rabbine emanet olunuz..

Turgay.

Kayıtlı Kullanıcı
insanın geçici bir dünya için değil, gerçek olan sonsuz ahiret hayatı için çaba harcamasıdır. Eğer kişi, her işinde Allah'ın rızasını kazanmayı hedefler, tüm çabasını Rabbimiz'in beğendiği ahlakı yaşayabilmek için harcarsa yaptığı en küçük bir iyiliğin bile eksiksiz olarak karşılığını almayı umabilir. Allah bir ayetinde iman edenlerin salih amellerine Kendi fazlından da ekleyeceğini bildirmiştir:

Ama iman edenler ve salih amellerde bulunanlar, onlara ecirlerini eksiksiz ödeyecek ve onlara Kendi fazlından ekleyecektir de... (Nisa Suresi, 173)

O halde yanlış yoldaki bir insanın yapması gereken, böyle bir gün ile karşılaşmadan önce tevbe edip Rabbimiz'e yönelmesidir:
Allah'tan, geri çevrilmesi olmayan bir gün gelmeden evvel, Rabbiniz'e icabet edin. O gün, sizin için ne sığınılacak bir yer var, ne sizin için inkar (etmeye bir imkan). (Şura Suresi, 47)

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
Gitmiş “dün”ler hesaptır. Gelmemiş “yarın”lar ise fırsat.

EsSelamuAleykümVeRahmetullahiVeBerekatuhu Nihal Kardeşim..

Dünün hesaba çekilmemiş günahlarına tevbe..yarının iyilik ve güzellik niyetiyle donanmış fırSatlarına umud ile varmak nasib ise Allah(CC)'dan hayrı dilemek olsun inşaAllah..
Bugün'ünü de Allah(CC) için ne yaptın sualine muhatap edip kendimizi..kulluğun, rızaya uygun halini sürmek olsun inşaAllah..
Allah(CC) razı olsun bu güzel sunumu paylaştığınız için..
Selam ve baki dualarımla Alemlerin Rabbine emanet olunuz..

Aleykümselam...Talip abi ALLAH c.c. sizden de razı olsun...
bugünleri iyi değerlendirenlerden oluruz İNŞALLAH...
teşekkür ederim...ALLAH c.c. emanet olun...
selam ve dua ile...selametle İNŞALLAH...

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
insanın geçici bir dünya için değil, gerçek olan sonsuz ahiret hayatı için çaba harcamasıdır. Eğer kişi, her işinde Allah'ın rızasını kazanmayı hedefler, tüm çabasını Rabbimiz'in beğendiği ahlakı yaşayabilmek için harcarsa yaptığı en küçük bir iyiliğin bile eksiksiz olarak karşılığını almayı umabilir. Allah bir ayetinde iman edenlerin salih amellerine Kendi fazlından da ekleyeceğini bildirmiştir:

Ama iman edenler ve salih amellerde bulunanlar, onlara ecirlerini eksiksiz ödeyecek ve onlara Kendi fazlından ekleyecektir de... (Nisa Suresi, 173)

O halde yanlış yoldaki bir insanın yapması gereken, böyle bir gün ile karşılaşmadan önce tevbe edip Rabbimiz'e yönelmesidir:
Allah'tan, geri çevrilmesi olmayan bir gün gelmeden evvel, Rabbiniz'e icabet edin. O gün, sizin için ne sığınılacak bir yer var, ne sizin için inkar (etmeye bir imkan). (Şura Suresi, 47)

ALLAH c.c. razı olsun...katkınız için teşekkürler....selam ve dua ile...

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
Böyle olunca Hazreti Ali Efendimizin “bugün” ve “yarın” hesabının altına daha bir inanarak imza atıyor insan: “Ey benim gibi nefis taşıyan dostlarım! Dikkat edin! Dünya arkasını dönmüş gidiyor. Ahiret yüzünü çevirmiş bize doğru geliyor. İkisinin de taliplileri var. Siz ahirete talip olun. Bir çocuk gibi dünyanın kucağına oturmayın. Unutmayın, bugün amel var, hesap yok. Yarın da hesap var, amel yok.”​

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH razı olsun kardeşim. Çok güzel bir paylaşımdı. yazılanlardan istifade edenlerden olalım inşaallah...

selam ve dua ile...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt