Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

böyle hanımlar da yaşamış bu dünyada! (1 Kullanıcı)

handan06

Kayıtlı Kullanıcı
Geçmişte aile hayatına sabır ve tevekkül hâkimdi. Aile fertleri ne kadar imkana sahiplerse ona şükreder, sahip olmadıklarının hasret ve hırsı içinde çırpınmaz, mahrumiyet duygusuna kapılmazlardı. Rabb’imizin takdir buyurduğu kısmetimiz bu kadarmış, diyerek şükreder, huzur bulurlardı.
Zaman geçti, zenginler sahip olduklarını, sahip olmayanların gözleri önünde teşhirci bir görüntü içinde tüketmekten kaçınmaz oldular. Aynı imkana sahip olmayanlar ise onların israflı hayatlarına hasret ve imrenme ile bakmaya başladılar... Derken görenek belası hemen herkesi istila ve işgal eyledi, aileler halinden şikayete yöneldiler... Bu yüzden geçmiş toplumda sık görülen sabır ve şükür örneği mütevazı aileler yavaş yavaş toplumdan kaybolarak birer ibret levhası halinde tarihimizin derinliklerinde kaldılar... İsterseniz böyle tarihin derinliklerinde kalmış tevekkül ve teslimiyet örneği mütevazı aileden bir örnek arz edeyim sizlere. Bakalım geçmişte ne türlü bir tevekkül ve teslimiyet söz konusu olmuş bazı hanımlarda... Rabb’imiz de böylesine tevekkül ve teslimiyet sahibi hanımlara nasıl sebepler halk edip rızkını göndermiş, bir görelim.

Belh’in meşhur velisi Hatim-i Asam, (852 -H.237) hacca gidiyordu. Hanımına teklifte bulundu:

- Hanım, ne kadar nafaka bırakayım sana, ben gelinceye kadar? Tevekkül ve teslimiyet timsali hanımın cevabı ibretliydi: -Ne kadar yaşayacaksam o kadar!

- Hanım senin ne kadar yaşayacağını ben ne bileyim?..

- Öyle ise dedi, benim nafakamı ne kadar yaşayacağımı bilene bırak. O beni şimdiye kadar hiç nafakasız bırakmadı, şimdiden sonra da bırakmaz. Sen harçlığını yanında tut, gurbette sana lazım olabilir.

Hatim-i Asam yola çıktıktan sonra mahalle hanımları ziyarete geldiler.

- Allah kavuştursun beyiniz hacca gitti, dediler. Hemen arkasından da mahalli dille sormadan edemediler:

- Beyin sana ne kadar rızık bıraktı gelinceye kadar?..

- Benim beyim dedi, rızık veren değil rızık yiyendir. Rızık yiyen, rızık veremez. Ben rızkımı hep rızık verenden beklemişim şimdiye kadar. O beni hiç rızıksız bırakmamış, yine de bırakmayacağına inanıyorum.

Hanımlar bu cevaptan pek memnun olmadılar, dudaklarını büküp aleyhte konuşarak gittiler...

Aradan çok geçmedi Hatim’in evinin kapısında at kişnemeleri duyuldu. Dışarıya çıkan hanım, bir atlı kafilesiyle karşılaştı. Hacıları uğurlamaktan dönen Bağdat halifesi susamış, su içmek için uğramış buraya. Hanım hemen bir testi su ile bir bardak uzattı. Soğuk suyu kana kana içen halife yanındaki vezirine emir verdi:

- İçtiğimiz suyun bedelini bize yakışan şekilde öde!..

Toprak çanağın içini altınla dolduran vezir, bardağı kapının yanına bırakırken söylendi:

- Allah’a emanet olun bacım, soğuk suyunu içtik, hakkını helal et... Kafile uzaklaşırken Hatim’in hanımı bardağın içinde beyi hacdan dönünceye kadar yetip de artacak miktarda para bırakıldığını gördü. Her zaman yaptığı gibi yine seccadesine yönelip şükür secdesine kapandı:

- Rabb’im dedi, çocukken anam babamın eliyle gönderiyordun rızkımı. Evlenince beyim Hatim’le göndermeye başladın rızkımı... Şimdi ise beyim hacca gitti, bu defa da halifeyle gönderiyorsun rızkımı. Beni hayatım boyunca hiç rızıksız bırakmadın. Zaten ben de seni hep böyle bildim. Bu yüzden tevekkül ve teslimiyetim hiç azalmadı, hep arttı. Ancak çevremdekiler aynı değiller. Onlar tevekkülsüz ve teslimiyetsizler... Hemen hücuma geçiyor, tevekkülsüzlük telkin ediyorlar bizlere... Sen tevekkül ve teslimiyet duyguları nasip eyle bu aile bireylerine de, asıl rızkı verenin sen olduğunu onlar da anlasınlar, senin kimseyi rızıksız bırakmayacağını idrakte onlar da gaflete düşmesinler, huzurlu yaşasınlar...

desertrose

Kayıtlı Kullanıcı
RE: böyle hanımlar da yaşamış bu dünyada!

B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)
B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)

Sabrinnisa

Kayıtlı Kullanıcı

Selamunaleyküm.Sahiden "vay be" dedirtiyor geçmişten bu sahneler.Rabbim bizlere de o derece takva sahibi olabilmeyi nasip eder inşallah.Bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler.Allah razı olsunB)

handan06

Kayıtlı Kullanıcı

Sabrinnisa yazdı:
Selamunaleyküm.Sahiden "vay be" dedirtiyor geçmişten bu sahneler.Rabbim bizlere de o derece takva sahibi olabilmeyi nasip eder inşallah.Bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler.Allah razı olsunB)

aleyküm selam
amin inş.
allah hepimizden razı olsun

enise karadeniz

Kayıtlı Kullanıcı

s.a
gerçekten ibret verici ve imrendirici cevaplar.paylaştığın için allah razı olsun.rızkınız bol olsun inşallah.selametle..

handan06

Kayıtlı Kullanıcı

enise karadeniz yazdı:
s.a
gerçekten ibret verici ve imrendirici cevaplar.paylaştığın için allah razı olsun.rızkınız bol olsun inşallah.selametle..
a.s.
allah hepimizden razı olsun
aeo

hazan_gulu

Kayıtlı Kullanıcı

s.a
gerçekten ibret verici ve imrendirici cevaplar.paylaştığın için allah razı olsun.rızkınız bol olsun inşallah.selametle..[/quote]

handan06

Kayıtlı Kullanıcı

hazan_gulu yazdı:
s.a
[/quote]

a.s.
inş.aeo

aysa123456

Kayıtlı Kullanıcı

PAYLASIMIN İÇİN ALLAH RAZI OLSUN.UMARIM HERKES KENDİNDEN BİRAZ PAY CIKARIYODUR..

derya_derya

Kayıtlı Kullanıcı

[marq]B)B)B)SAĞOL HANDAN GÜZEL PAYLAŞIM.ELİNE SAĞLIK.B)B)[/marq]

ayshidayet

Kayıtlı Kullanıcı

S.A ALLAH RAZI OLSUN RABBİM BİZLERİDE BÖYLE HAYIRLI SABIRLI KULLARDAN EYLESİN,A.E.O SELAMETLE KALINB)B)B)B)

handan06

Kayıtlı Kullanıcı

a.s. inş.arkadaşlar rabbimde sizden razı olur inş.selametle

hurrem34

Kayıtlı Kullanıcı

içim ürperdi okurken çok etkilendim gerçekten Allah razı olsun Handancım(bildiğim kadarıyla ismin handan samimiyetimi yanlış anlamazsın umarım)Selametle

handan06

Kayıtlı Kullanıcı

hurrem34 yazdı:
içim ürperdi okurken çok etkilendim gerçekten Allah razı olsun Handancım(bildiğim kadarıyla ismin handan samimiyetimi yanlış anlamazsın umarım)Selametle

amin canım tabii yanılmadın ismim handan nie yanlış anlim as. aeo

andelib

Kayıtlı Kullanıcı

bir son yazıda buraya....

yinede tevekkülü deveyi kazığa bağladıktan sonra etmeli.

herkese böyle göndermeyebilir allah.
gelmezsede tevekkül ederse diyecek bişey yok.kardeşim ıspartadan yazdım bugün.
birazdan işimiz bitti.

handan06

Kayıtlı Kullanıcı

andelib yazdı:
bir son yazıda buraya....

yinede tevekkülü deveyi kazığa bağladıktan sonra etmeli.

herkese böyle göndermeyebilir allah.
gelmezsede tevekkül ederse diyecek bişey yok.kardeşim ıspartadan yazdım bugün.
birazdan işimiz bitti.

anlayamadım?????:eek:

andelib

Kayıtlı Kullanıcı

burdan çıkınca askeriyeye teslim olcam onun için işim bitti dedim.

andelib

Kayıtlı Kullanıcı

burdan çıkınca askeriyeye teslim olcam onun için işim bitti dedim.

handan06

Kayıtlı Kullanıcı

şimdi anladım hayırlı teskereler

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt