Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Bir üniversite talebesine nasihatleri (1 Kullanıcı)

smyyes

Kayıtlı Kullanıcı
Bir üniversite talebesine nasihatleri

Adapazarılı bir zat olan Osman Eslek, Ziraat Fakültesi'ne devam ettiği yıllarda, Süleyman Efendi Hazretleri'nin yanında ve himayesinde bulunuyordu. Süleyman Efendi'nin, akrabalarından olan bu genç talebeye, beş maddelik bir nasihati vardır ki, bütün üniversite talebelerinin hatta tüm Müslümanların dikkatle öğrenmesi ve uyması gereken düsturları ihtiva etmektedir.

Süleyman Efendi Hazretleri, nasihatleri sıralamadan önce de "Evladım, bu beş hususa riayet edersen, hem cemiyette itibarın hem de âhirette yerin iyi olur." buyurmuşlardır. Beş maddede toplanan bu güzel nasihatler, şöyledir:

1) Allah yolunda ol, dosdoğru ol, verdiğin sözün eri ol. Evladım, ağzın laf ediyorsa, dilinle doğru ol, sözünle doğru ol. Sana inanan kişilere karşı sözünden cayma. Eğer sözünü tutarsan "söz" olur ve seni cennete götürür, tutmazsan "köz" olur. Elinle doğru ol. Kolunu, muzırda değil; yardım işinde kullan. Tartıyla iş yapıyorsan terazinde, ölçüyle iş yapıyorsan metrende ve litrende doğru ol. Doğrunun doğruluğu bütün sülâlesine akseder, hepsini hayra götürür.

2) İnsanları sev ve kimseyi kendinden alçak görme. Tevazu sahibi ol, zira en hâlis ziynet alçak gönüllülüktür. Mütevazı olan kimse, en güzel ziyneti takınmıştır. Kimseyi kendinden aşağı görme. Hayatta haset etmeden say, kıskanmadan sev. Bazı insanlar, başkasındakini istemez. Öyle olma. Gıpta et; fakat haset etme. Zira Allah'ın huzuruna fesatla çıkılmaz. Memur olduğun zaman sana gelen vatandaşlara sakın yüksekten bakma, yanına geleni ayakta bekletme. Yanında, daima bir sandalye bulundur ve oturtuver. Biraz dinlendirdikten sonra hâlini sor, işini hallet. Sakın ha, "Bugün git yarın gel." deme! İşini, o gün bitir. Eğer öyle yapmazsan on parmağım yakanda olacaktır. Eğer memursan ve başında müdürün varsa, haset etmeden say, kıskanmadan sev. İnsanlar muhteliftir. Bazısı daha kabiliyetli, bazısı daha yakışıklıdır. "Ben niye onun yerinde olmayayım" deme, elindekinden de olursun. "Allah bana bir verirse, arkadaşıma, komşuma iki versin" diye düşünürsen, seninki üç olur. Eğer arkadaşın veya komşun böyle düşünmüyorsa, onunki ikide kalır. Senden daha iyi hizmet edecek olan varsa, makamını ona ver. İşte vatanperverlik budur.

3) Çalışkan ol, üretici ol. Zira Peygamber Efendimiz "Çalışmak ibadettir" buyuruyor. Evladım, alın teri olmadan hiçbir şeyin kıymeti bilinmez. Tarlanı ek, mahsulünü al, komşuna ver, ağaç dik... Sadaka–i cariye, iyi evlat yetiştirmek, ilmî eser bırakmak ve ağaç dikmektir ki, ağaç dikmek en efdalidir. Bunun için biz, heykel dikmeyeceğiz, yeşil ağaç, yeşil abide dikeceğiz. Canlı ağaçlar yetiştireceğiz.

4) Bildiğini öğret, temiz ol ve temizliğinle örnek ol. Münevver kişi, münevvir kişi demektir. Öyleleri var ki, üç fakülte bitirir de, hasedinden, kıskançlığından (dolayı) hiçbir şey öğretmez. Gerçek münevver, bildiğini yapan ve öğreten kişidir. Temizlik ibadettir ve imanın yarısıdır. Eğer sokakta birisi hata yapmışsa (yola pislik atmışsa), sen onu ayağının ucu ile örtüver...

5) Günde en az bir kişiye iyilik et, gönlünü al. Çünkü cennetin yolu, gönül almaktan geçer. Gönül almak, cennetin Firdevs kapısını açmaktır. Bu beş maddenin en kolayı, fakat en "içten geleni" de budur. Bir gönül kazanmak, 40 vakit namaza bedeldir. Bir gönül kırmak ise, 40 vakit namazın sevabını kaybettirir. Ben sabahları kalkarken, "Ey Allah'ım, bana, bugün bir kişiye iyilik yapmak nasip eyle" diye dua ederim. Evden çıktığında veya eve dönerken karşından gelen ilk kişiye selâm ver. Onun vermesini beklersen olmaz, evvela sen ver. İşte o zaman, o da sana karşılığını verecektir. Veren el, alan elden, sunan gönül, alan gönülden azizdir...

alıntıdır

kalbiminurlandır

Eposta Onaylanmamış Üyeler
esselamunaleykum canım kardeşim sağolasın emegıne saglık
izninle paylaşımını alıyorum facebook sayfam için.

bir üniversiteli olarak aldım :a07:

Rabbim'e şükür anlatılanların hepsini yapıyorum.
sürekli hayır dualarındayım.

beni sahip oldugum birşeyden dolayı tebrik eden kardeşlerim oluyor...
ben de onlara böyle dua ediyorum "benim bu sahip oldugum şey benim için çok hayırlı , Rabbim sizlere daha güzelini daha hayırlısını nasip etsin"

temiz niyetimizi hiç kaybetmeyelim inşAllah

Cileli54

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razi olsun cok güzel bir paylasim,Allah uygulamayi da bütün din kardeslerimize de bize de nasip etsin insALLAH.

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
güzel mnasihatler bunlar da neden bir universite ogrencisi anlamadım...günümüz universitelerde okumak başlı başına sorunzaten nasıl Allah yolunda oluna bilinir ki, namaza koymazlar, kadınlar başlarını açar, kafirlerin bayramları kutlanır, erkek bayan aynı sınıflarda oturur...ves ves...şimdi diyecekler ki, Allah rasulu ilm ogrenmek farz demiştir...bu dunyevi ilm degil herkesin bilmesi gereken Tevhid inancı...yani gunumuzde universiteli olmak zor...Allah yardımcısı olsun okuyanların...

smyyes

Kayıtlı Kullanıcı
esselamunaleykum canım kardeşim sağolasın emegıne saglık
izninle paylaşımını alıyorum facebook sayfam için.

bir üniversiteli olarak aldım :a07:

Rabbim'e şükür anlatılanların hepsini yapıyorum.
sürekli hayır dualarındayım.

beni sahip oldugum birşeyden dolayı tebrik eden kardeşlerim oluyor...
ben de onlara böyle dua ediyorum "benim bu sahip oldugum şey benim için çok hayırlı , Rabbim sizlere daha güzelini daha hayırlısını nasip etsin"

temiz niyetimizi hiç kaybetmeyelim inşAllah

ve aleykümselam.ne güzel kardeşim.senin adına çok sevindim.inşallah sen onlara güzel bir örnek olursun da onlarda seni örnek alarak doğru yolu bulur.sen de bu işte vesile olmuş olursun.
Allah a emanet ol güzel kardeşim.

smyyes

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razi olsun cok güzel bir paylasim,Allah uygulamayi da bütün din kardeslerimize de bize de nasip etsin insALLAH.
amin kardeşim inşallah bizlerde bir an önce uygulamaya geçebiliriz artık.
Allah bu yolda hepimizin yardımcısı olsun inşallah.

smyyes

Kayıtlı Kullanıcı
güzel mnasihatler bunlar da neden bir universite ogrencisi anlamadım...günümüz universitelerde okumak başlı başına sorunzaten nasıl Allah yolunda oluna bilinir ki, namaza koymazlar, kadınlar başlarını açar, kafirlerin bayramları kutlanır, erkek bayan aynı sınıflarda oturur...ves ves...şimdi diyecekler ki, Allah rasulu ilm ogrenmek farz demiştir...bu dunyevi ilm degil herkesin bilmesi gereken Tevhid inancı...yani gunumuzde universiteli olmak zor...Allah yardımcısı olsun okuyanların...
dediğiniz gibi şuan da okumak zor okursan da günah işleyeceğini alacağın cezaları baştan kabul etmek zorundasın.
ama o mübereğin zamanın da (Süleymen Hilmi Tunahan) tam emin olmamakla kız erkek ayrıymıştır harhalde.ayrı olmasa bile erkekler için okumak çok da zor olmuyor sanırım.kızlardan ve kötü arkadaş gruplarından uzak durduktan sonra ,helale harama dikkat ettikten sonra onlar okuyabiliyorlar.ama kızların durumu daha zor bence bu konuda.başlarını falan açmak zorundalar.okumamak dinimizce daha hayırlı belki ama şu zamanda yuvana ekmek getirebilmen için okumak mecbur hale geldi maalesef.hele ki Türkiye gibi bir yerde.bu konuda bende çok bilgiye sahip değilim kardeşim.okusan günah işleyecen mecburen,ama okumasan hem aç kalacan (belki bu yüzden evlenmek gibi bir sünneti bile yerine yetiremeyeceksin )hem de diyelim okumadık ama bu ülkeye bayanlarda lazım Allah rızası için.mesela bayanlar için bayan doktor olması daha uygun düşmez mi dinimize göre de.
dediğim gibi kardeşim bu konuda tam bilgiye sahip değilim.bir kaç hocaya sorarak bunları söyledim.eğer sizin bu konuda kesin bir bildiğiniz varsa paylaşırsanız sevinirim.

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
dediğiniz gibi şuan da okumak zor okursan da günah işleyeceğini alacağın cezaları baştan kabul etmek zorundasın.
ama o mübereğin zamanın da (Süleymen Hilmi Tunahan) tam emin olmamakla kız erkek ayrıymıştır harhalde.ayrı olmasa bile erkekler için okumak çok da zor olmuyor sanırım.kızlardan ve kötü arkadaş gruplarından uzak durduktan sonra ,helale harama dikkat ettikten sonra onlar okuyabiliyorlar.ama kızların durumu daha zor bence bu konuda.başlarını falan açmak zorundalar.okumamak dinimizce daha hayırlı belki ama şu zamanda yuvana ekmek getirebilmen için okumak mecbur hale geldi maalesef.hele ki Türkiye gibi bir yerde.bu konuda bende çok bilgiye sahip değilim kardeşim.okusan günah işleyecen mecburen,ama okumasan hem aç kalacan (belki bu yüzden evlenmek gibi bir sünneti bile yerine yetiremeyeceksin )hem de diyelim okumadık ama bu ülkeye bayanlarda lazım Allah rızası için.mesela bayanlar için bayan doktor olması daha uygun düşmez mi dinimize göre de.
dediğim gibi kardeşim bu konuda tam bilgiye sahip değilim.bir kaç hocaya sorarak bunları söyledim.eğer sizin bu konuda kesin bir bildiğiniz varsa paylaşırsanız sevinirim.

yok ben yazdığınız zatın sözne laf etmedim..hakkında husnu zan ettim ki osmanlı zamnındakı okullar için sölemiş...şimdi sizin fikirlerinize kısa cevap verirsek ..kendi zayıf düşüncem ve bilgisizligmle..söyle derim...

yuvana ekmek getirmek- erkeklere has olan bir durumdur...bayanın boyle bir zorunlulugu yoktur...eger musluman gibi sahabe gibi yaşamak istiyorlarsa, zaten musluman bir kuru ekmege bile razı olur...yani ekmek olayı gitti..

evlenmek sunnettir bayan erkek fark etmez...sahabler aç mı kaldılar...dünyevi ilmleri yoktu mesela pek...- Allah söyle buyuruyor: "Aranızdaki bekarları, kölelerinizden ve cariyelerinizden iyi davranışta olanları evlendirin. Eğer bunlar fakir iseler, Allah kendi lütfu ile onları zenginleştirir. Allah, (lütfu) geniş olan ve (her şeyi) bilendir"(Nur 32)

yani garanti veriyor...muslumana düşen işittik itaat ettik demek..

bayan doktor meselesine gelince--- tum ulkelerde kufrun hakim olduğu ülkelerde...yeterince kafir bayan doktor var zaten...yani doktorun bayan olduktan sonra musluman olması şart degil...ama gene de insan kendini geliştirip tibbi bilgileri ve s ögrene bilir....

müslumana farz olan tevhidi bilmek, akidesini bilmek bunun dışındakı ilmleri farzı kifayedir...yani bir gurup ogrenirse digerlerinin uzerinden farziyyet düşer...

smyyes

Kayıtlı Kullanıcı
yok ben yazdığınız zatın sözne laf etmedim..hakkında husnu zan ettim ki osmanlı zamnındakı okullar için sölemiş...şimdi sizin fikirlerinize kısa cevap verirsek ..kendi zayıf düşüncem ve bilgisizligmle..söyle derim...

yuvana ekmek getirmek- erkeklere has olan bir durumdur...bayanın boyle bir zorunlulugu yoktur...eger musluman gibi sahabe gibi yaşamak istiyorlarsa, zaten musluman bir kuru ekmege bile razı olur...yani ekmek olayı gitti..

evlenmek sunnettir bayan erkek fark etmez...sahabler aç mı kaldılar...dünyevi ilmleri yoktu mesela pek...- Allah söyle buyuruyor: "Aranızdaki bekarları, kölelerinizden ve cariyelerinizden iyi davranışta olanları evlendirin. Eğer bunlar fakir iseler, Allah kendi lütfu ile onları zenginleştirir. Allah, (lütfu) geniş olan ve (her şeyi) bilendir"(Nur 32)

yani garanti veriyor...muslumana düşen işittik itaat ettik demek..

bayan doktor meselesine gelince--- tum ulkelerde kufrun hakim olduğu ülkelerde...yeterince kafir bayan doktor var zaten...yani doktorun bayan olduktan sonra musluman olması şart degil...ama gene de insan kendini geliştirip tibbi bilgileri ve s ögrene bilir....

müslumana farz olan tevhidi bilmek, akidesini bilmek bunun dışındakı ilmleri farzı kifayedir...yani bir gurup ogrenirse digerlerinin uzerinden farziyyet düşer...
evet bu da güzel ve haklı bir düşünce kardeşim.benim de tanıdığım bir çok hoca var çok iyi yerleri kazanmalarına rağman okumayan.ama maalesef bizler..ben..bu konuda çok bocalamaya düştüm ama en sonun da aile baskısı falan ağır geldi galiba.ve bir anda kendimi bu pislik yuvasının içinde buluverdim.şimdi pişmanım ama okumaya da mecburum.biliyorum böyle yanlış bir şeyi seçtiğim için çok suçluyum ama...eğer daha liseye başlamamış kardeşlerimiz varsa da tavsiye etmem çok mecbur olmadıkça..ve üstazımızda şöyle byuruyor:''çocuklarınızı liselere gönderip imanlarını kazıtmayınız.''
haklısınız kardeşim bu düşüncelerle daha tatmin oldum.okutmamak ,okumamak daha iyi ama bazen buna mecbur kalıyorsunuz.

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
ALlah yardımcın olsun kardeşim...hakkını helal et ama sadece dikkatimi çekti okumaya mecburum sözü...ucunda ölümmü var..ve ya cehennem ateşi mi var okumazsanız...Allaha itaat a mecbur degil miyiz?..yalnış bir söz seçtiniz sanırım...

smyyes

Kayıtlı Kullanıcı
ALlah yardımcın olsun kardeşim...hakkını helal et ama sadece dikkatimi çekti okumaya mecburum sözü...ucunda ölümmü var..ve ya cehennem ateşi mi var okumazsanız...Allaha itaat a mecbur degil miyiz?..yalnış bir söz seçtiniz sanırım...
yok kardeşim bu konuda beni eleştirmekte haklısnız .mecburum ama dünya için mecburum.şu anda ekonomik sıkıntı falan.babama yardımcı olmam gerek diye düşünüyorum.tabi bu işin dünyevi boyutu .ve kararları da tek başına veremiyor insan bu yaşta.bağlı olduğu bir ailesi var.ama tabiki de ne olursa olsun bunlar birer bahane.şimdi bile hala öyle çok dşünüyorum ki .sizin biraz önceki paylaşımıznızı görünce herşeyi karşıma alıp bıraksam mı okulu dedim.ama buna cesaret edebilir miyim bilemiyorum..:a33:

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
ben kafanı karşıtrmak için yazmadım..sadece insan kotu oluyor müsluman kardeşleri bole okullarda...ekonomik sıkıntı cogu kimsede var..Allah sıkıntınızı gidersin,..ve biz Allah dan korkarsak, sakınırsak hiç beklemdigmiz yerlerden bizi rızklandırır...

ben bu ayeti yeni hifz ettim: Kim Allah'tan korkarsa Allah ona bir çıkış yolu yaratır. (talak 2)

şu dönemde en çok bana gerekli olan ayetlerden biri...ALlah yardımcın olsun kardeşim..ne denir başka bilmem...kırdıysam sizi hakkınızı helal edin...

smyyes

Kayıtlı Kullanıcı
ben kafanı karşıtrmak için yazmadım..sadece insan kotu oluyor müsluman kardeşleri bole okullarda...ekonomik sıkıntı cogu kimsede var..Allah sıkıntınızı gidersin,..ve biz Allah dan korkarsak, sakınırsak hiç beklemdigmiz yerlerden bizi rızklandırır...

ben bu ayeti yeni hifz ettim: Kim Allah'tan korkarsa Allah ona bir çıkış yolu yaratır. (talak 2)

şu dönemde en çok bana gerekli olan ayetlerden biri...ALlah yardımcın olsun kardeşim..ne denir başka bilmem...kırdıysam sizi hakkınızı helal edin...
yok kardeşim ben hiç kırdığınızdan falan bahsetmedin.est.bunu da nereden çıkardınız.sadece eleştirmekte haklı olduğunuzu söyledim.çünkü bende eleştiriyorum kendimi.eleştirmek kötü birşey değil ki.bazen çok güzel şeylere vesile olabiliyor.ve kafam zaten karışıktı bu konuda.(siz karıştırmadınız yani.)okuyup okumama konusuyla ne zman karşılaşsam bi hüzün bi acı sarar içimi.saatlerce günlerce kafamı yoruorm fakat bi karara varamıyorum.ama Allah razı olsun .belki de(inşallah öyle olur)güzel birşeye vesile olmuş olursunuz

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
inşallah samimisinizdir...ve yardım ancak ALlah dandır...Ona sığının, Ondan yardım dileyin...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt