Semerkand dergisi, Eylül sayısında müslümanın yaşadığı çağla problemini ele alan ve nostalji hastalığını irdeleyen bir dosya ile okurla buluşuyor
Semerkand dergisi, Eylül sayısında müslümanın yaşadığı çağla problemini ele alan ve nostalji hastalığını irdeleyen bir dosya ile okurun karşısına çıkıyor. Ali Yurgezen'in hazırladığı dosyanın başlığı "Bir İstikamet Kırılması: Geçmişe Özlem".
Sahte bir rahatlama hissi barındıran nostaljinin, bir yerden sonra çaresizliğin, ümitsizliğin, edilgenliğin ve tembelliğin üzerini örtme çabasından başka bir şey olmadığı belirten Ali Yurgezen şöyle devam ediyor:
"Müslüman nerede ve hangi zamanda olursa olsun müslümanca davranmak, saf bir bağlılık içinde İslâm'ı yaşamak durumundadır. Sorumluluklarını, İslâmî ve ahlâkî duruşunu, geçmişte yaşanmış herhangi bir dönemin, siyasi veya toplumsal düzenin beklentisiyle, bir program davası güderek savsaklayamaz. Yahut mazideki güzel günlere kaçıp sahte bir rahatlama hissiyle ne sorumluluklarından kurtulabilir, ne de bugünün problemlerini çözebilir. Örnek almadıkça, onlar gibi yaşamaya çalışmadıkça, Hz. Peygamber s.a.v.'in, Sahabe-i Güzin'in, Sâdât-ı Kiram'ın övgüsünü dile dolamanın faydası olmaz. Onların sevabından bir hisse de verilmez bize. Çünkü Necm suresinin 39. ayetinde beyan buyrulduğu gibi, "Gerçekten de insan için kendi emeğiyle kazandığından başkası yoktur".
Derginin başyazısında ise Mübarek Erol "Şüphe ve Tereddüde Düşmeden" adlı yazısıyla Ehl-i Sünnet itikadını ve fıkhını yıpratmaya çalışanlara karşı bizleri uyarıyor, yolumuzu gösteriyor.
Dergideki bazı yazılar ise şöyle... Mükerrem Mete "Özümüz Sözümüz Bir" adlı yazısında müminin yalana karşı duruşunu açıklıyor. Ahmet Alemdar "Bayramı Bayram Yapabilmek" yazısıyla bayram bilincine değiniyor. Kürşad Salih Yaman "Olduğumuz Gibi mi Görünüyoruz?" adlı yazısında imaj ve moda algısına karşı müslümanın tavrını ve olması gereken yerini belirtiyor. Taha Yıldız "Kardeşliğimize Neler Oluyor?" adlı yazısıyla modern sorunlarımız üzerinden Müslümanlar olarak kardeşlik anlayışımızı ele alıyor. Halil Akgün "İslâm Karşıtlığı ve Terörizm" adlı yazısında Norveç Katliamı üzerinden Avrupa'nın İslamofobi hastalığını irdeliyor. Hüseyin Kaya "Kalbimizin Durgun Kıyısı: Bayram" adlı yazısında gelip geçen bayramlara ve hayatımıza getirdiği sükûnete değiniyor. Okay Tiryakioğlu "Baltalimanı Antlaşması ve Ekonomik Savaş" adlı yazısıyla Osmanlı'nın son yüzyılından günümüze ışık tutuyor.
Bunların dışında Semerkand dergisinde her ay olduğu gibi Hal Dili, Bin Bir Damla, Tasavvuf Klasikleri, Tavan Arası, Dün Bugün Yarın, Dünya Hali, Şiir ve Tencere gibi köşelerde çeşitli konulara yer veriliyor.
Farklı ilgilere hitap eden başka pek çok yazının yanı sıra, özenle hazırlanan Semerkand Çocuk yine dergiyle birlikte hediye ediliyor.