Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Bir Gencin Tevbesi (1 Kullanıcı)

safiye

Kayıtlı Kullanıcı
Allahü teâlâ, peygamberi Musa aleyhisselâma hitap edip
" (Ey Musa! Filân mahallede, bizim dostlarımızdan biri vefât etti. Git onun işini gör. Sen gitmezsen, bizim rahmetimiz onun işini görür) buyurdu.
Hazret-i Musa, emir olunduğu mahalleye gitti.
Oradakilere:
-Bu gece, burada, Allahü teâlânın dostlarından biri vefât etti mi? diye sorunca:
-Ey Allahın peygamberi! Allahü teâlânın dostlarından hiç kimse vefât etmedi. Ama, filân evde zamanını kötülüklerle geçiren fâsık bir genç öldü. Fıskının çokluğundan, hiç kimse onu defnetmeye yanaşmıyor, dediler.
Musa aleyhisselâm:
-Ben onu arıyorum, buyurdu. Gösterdiler.
Hazret-i Musa, o eve girdi. Rahmet meleklerini gördü.Ayakta durup, ellerinde rahmet tabakları olup, Allahü teâlânın rahmet ve lütfunu saçıyorlardı.Hazret-i Musa, yalvararak münacaat etti:
-Ey Rabbim! sen buyurdun ki, o''Benim dostumdur.'' İnsanlar ise fâsık olduğuna şahitlik ediyorlar. Hikmeti nedir?
Allahü teâlâ:
(Ey Musa! İnsanların onun için fâsık demeleri doğrudur. Ama, günahından haberleri var, tövbesinden haberleri yok. Benim bu kulum, seher vakti, toprağa yuvarlandı ve tövbe etti. Bizim huzurumuza sığındı. Ben ki, Allah'ım! Onun sözünü ve tövbesini kabul ettim. Ona rahmet ettim ki, bu dergâhın ümitsizlik kapısı olmadığı anlaşılsın!) buyurdu.

safiye

Kayıtlı Kullanıcı
KARDEŞLERİM BİZDE TÖVBE EDELİM. BİRBİRMİZİN AĞZINDAN BİRBİRİMİZE EDELİM. ÜMİTSİZLİĞE DÜŞMEDİĞİMİZİ İBLİSE GÖSTERELİM.rRABBİM GÜNAHLARIMIZI AFFETSİN İNŞALLAH

cennet_agaci

Kayıtlı Kullanıcı
EsSelamü Aleyküm safıye kardeşim; Rabbım (c.c) razı olsun ...DUA İLE..

Allahım, bugüne kadar bilerek veya bilmeyerek senin rızan olmayan birtakım şeyler yaptık..Ya rab, sen yücelerin en yücesisin.Sen yaratansın,affedensin.Bugüne kadar işlediğimiz günahlarımız için sana binlerce tövbe ettik...Bizleri doğru yolu bulan kullarından olmayı nasip et...AMİN..Günahlarımızı AFFET

safiye

Kayıtlı Kullanıcı
EsSelamü Aleyküm safıye kardeşim; Rabbım (c.c) razı olsun ...DUA İLE..

Allahım, bugüne kadar bilerek veya bilmeyerek senin rızan olmayan birtakım şeyler yaptık..Ya rab, sen yücelerin en yücesisin.Sen yaratansın,affedensin.Bugüne kadar işlediğimiz günahlarımız için sana binlerce tövbe ettik...Bizleri doğru yolu bulan kullarından olmayı nasip et...AMİN..Günahlarımızı AFFET

ALEYNA VE ALEYKÜMSELAM AMİN KARDEŞİM İNŞALLAH AFFEDİLENLERDEN OLURUZ DULARINIZDA YER ALMAK UMUDU İLE

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
RABBİM bizlerinde günahları çok ne olur Bizlere de RAHMET DENİZİnde bir damla nasip eyle...:A:A:A

ALLAH razı olsun kardeşim...selametle kalınız...

safiye

Kayıtlı Kullanıcı
(Ey Musa! İnsanların onun için fâsık demeleri doğrudur. Ama, günahından haberleri var, tövbesinden haberleri yok. Benim bu kulum, seher vakti, toprağa yuvarlandı ve tövbe etti. Bizim huzurumuza sığındı. Ben ki, Allah'ım! Onun sözünü ve tövbesini kabul ettim. Ona rahmet ettim ki, bu dergâhın ümitsizlik kapısı olmadığı anlaşılsın!) buyurdu.

RABBİMİN HUZURUNDA TÖVBESİ KABUL OLANLARDAN OLALIM İNŞALLAH

safiye

Kayıtlı Kullanıcı
rahman ve rahim olan şikayetçi değil şefaatçi olsun inşallah

safiye

Kayıtlı Kullanıcı
Tevbe, Genç İken Yapılmalı

Yüce Peygamberimiz (a.s.m.), bir hadislerinde şöyle buyurmuştur:

"Adâlet güzeldir, fakat idârecilerde olursa daha güzeldir. Cömertlik güzeldir, fakat zenginlerde olursa daha güzeldir. Dinde titiz olmak güzeldir, fakat âlimlerde olursa daha güzeldir. Sabır güzeldir, fakat fakirlerde olursa daha güzeldir. Tevbe güzeldir, fakat gençlerde olursa daha güzeldir. Hayâ güzeldir, fakat kadınlarda olursa daha güzeldir." (Deylemî, Müsnedü'l-Firdevs)

Görüldüğü gibi, burada sayılan güzel huylar en çok kim muhtaç ise onda daha güzel olacağı belirtilmiştir. İdâreci, başkaları hakkında çok hüküm verdiğinden, adâlete herkesten daha muhtaçtır. Cömertlik zenginlerde daha güzeldir, çünkü bu huyunun gereğini yapacak imkânı vardır. Herkes dinde titiz olmalıdır. Ancak âlimler, başkalarına yol gösterdikleri ve örnek oldukları için daha fazla hassas olmalıdır. Sabır herkes için lâzımdır. Fakat fakirlik çeken birisinin günaha girmemesi için daha sabırlı olması gerekir. Tevbe herkese lâzımdır, fakat günaha girmeye en eğilimli olan gençlerde daha güzeldir. Utanma duygusu güzeldir, ancak kadınlarda olursa, güzelliklerini başkalarına göstermezler ve günahtan çekinirler.

Burada, gençlerle ilgili tevbe konusuna biraz daha ağırlık verelim.

Her sözünde bir nur ve ümit bulunan Efendimizin (a.s.m.) bu hadîsinde de, gençler için mühim bir uyarı ve müjde vardır.

Tevbe, kişinin yaptığı günahtan dolayı pişman olmasıdır. Rabbimiz meâlen, "Ey îman edenler! Allah'a tam bir ihlâsla tevbe edin. Umulur ki Allah günahlarınızı bağışlar ve sizi altından ırmaklar akan Cennetlere koyar" (Tahrim: 8) buyurmuştur.

Tevbe, "pişmanlık" olduğu için bizzat günah işleyen kişi tarafından yapılmalıdır. Kişi, bir başkası için tevbe edemez. Ama, istiğfar edebilir. Çünkü, istiğfar Allah'tan bağışlanma istemektir ki, bir başkası için bunu isteyebiliriz.

Bağışlanma istemek için önce tevbe edilmelidir. Kişi işlediği günahtan pişman olmalıdır ki, onun bağışlanması için Allah'a yalvarabilsin.

Tevbe etmeyi teşvik eden pek çok hadis vardır. Nitekim, "Günahtan tevbe eden hiç günahı olmayan gibidir." (İbn-i Mâce, Zühd:30) meâlindeki hadîs, günahkârlar için önemli bir müjde verirken, şu hadîs meâli de, Rabbimizin tevbe eden kullarından memnun olduğunu belirtir: "Allah birinizin tevbe etmesine, o kimsenin kayıp hayvanını bulunca duyduğu sevinçten muhakkak daha çok sevinir." (İbn-i Mace, Zühd: 30)

Rabbimizin bir ismi de, "Tevvâb"dır. Yani O, tevbeleri çok kabul edendir. O kadar ki, Peygamberimiz, insanlar hiç günah işlemese dahi Rabbimizin yeni insanlar yaratıp, onlara günah işleteceğini ve tevbe ettirip bağışlayacağını söylemiştir. Çünkü, günahkârların ve tevbe edenlerin bulunması, Allah'ın Tevvâb isminin gereğidir. Kur'an'da, "Allah çok tevbe edenleri sever" meâlinde buyrulması da, tevbenin, Allah'ın sevgisine sebep olacağını ortaya koymaktadır.

Allah, "Rahmetim gazabımı geçmiştir" (Müslim, Tevbe: 4) buyurduğuna göre, Onun rahmetini celbetmek için bol bol tevbe etmemiz, af dilememiz gerekir. Peygamberimiz bile, günahsız olduğu halde, tevbe ve istiğfarın güzelliğinden dolayı, "Ben günde 70 kez tevbe ve istiğfar ederim" buyurmuştur.

Peygamberimiz (a.s.m.) Ebû Zerr'e (r.a.) şöyle buyurdu: Nerede olursan ol, Allah'tan kork ve kötülüğün peşinden hemen iyiliği yetiştir ki, onu silip yok etsin. Ayrıca insanlarla da güzel geçin." (Tirmizi, Birr: 55)

Demek ki, günahtan sonra tevbeyle birlikte hemen bir iyilik yapmak gerekir. Böylece o günah yok olur.

Bu kadar güzel olan tevbe, niçin gençlerde daha güzeldir?

Önce konuyu açıklayan iki âyet meâli verelim:

"Allah katında makbul olan tevbe, o kimsenin tevbesidir ki, onlar câhillik edip kötülük işlerler de, çok geçmeden pişman olup tevbe ederler. İşte onların tevbesini Allah kabul eder. Allah her şeyi hakkıyla bilir ve her işi hikmetle yapar. Yoksa Allah katında makbul olan tevbe, ömürleri boyunca günahları işleyip de, nihâyet her birine ölüm gelip çattığında 'Ben şimdi tevbe ettim' diyenlerin tevbesi değildir. Öyleleri için biz acı bir azap hazırladık." (Nisâ:17-18)

Görüldüğü gibi, asıl tevbe, günah denizine dalmadan, henüz ömrün baharında yapılan tevbedir. Çünkü, genç iken duygular, kabiliyetler daha temiz ve nezihtir. Genç iken tevbe eden, ömrünü güzel amellerle geçirir. Tabiî, her şeye rağmen kaç yaşında olursa olsun tevbe etmek, mutlaka güzeldir ve yapılmalıdır.

Yukarıdaki âyet ve hadisler, "Henüz gençsin. Ye iç, gül eğlen, yaşamaya bak. Bırak namazı niyazı, ihtiyarlayınca kılarsın" gibi sözlerin ne kadar anlamsız ve ahmakça olduğunu açıklamaktadır.

"Allah tevbe eden genci sever" (Câmiüssağîr: 1866) hadîsi de bizi tevbe etmeye sevk etmelidir. Allah'ın bizi sevmesinden daha büyük bir nimet olamaz.

Buna rağmen, eğer çok fazla günah işlemişsek veya ancak yaşlanınca şuurlanmışsak, yine ümitsiz olmamalıyız. Rabbimizin rahmeti geniştir. Bol bol tevbe ve istiğfar etmeli, hayır hasenatta bulunmalıyız.

Allah, gençlerimizi, henüz genç iken tevbe eden kullarından eylesin.İNŞALLAH AMİN

Çoban Uveys

Kayıtlı Kullanıcı
Selamunaleykum emeğinize saglık Allah c.c razı olsun ben de günahkar bir dille Allah'ım tüm mu'mın erkek ve kadınları bagışla diyorum AMİN a.e.olunuz sizde dua edin inşallah

safiye

Kayıtlı Kullanıcı
Selamunaleykum emeğinize saglık Allah c.c razı olsun ben de günahkar bir dille Allah'ım tüm mu'mın erkek ve kadınları bagışla diyorum AMİN a.e.olunuz sizde dua edin inşallah

RABBİM HEPİMİZİ AFFETSİN BİZİ GÜNAHKLARIMIZDAN DOLAYI CEHANNEMDE YAKMASIN İNŞALLAH​

safiye

Kayıtlı Kullanıcı
Peygamber efendimiz (s.a.v) buyurdular ki:
Mü'min, bir günah isledigi vakit, kalbine siyah bir nokta konulur. O, bunu tevbe ve istigfar ile koparip attigi zaman kalbi cilalanir. Fakat tekrar (günaha)dönerse o noktalar artar da nihayet kalbini kaplar.

Iste bu, Allahü Teala'nin "Kella bel rane..."-ki meali:
"Hayir, hayir, onlarin kazandiklari günahlar kalplerinin üzerinde pas baglamistir"-ayetindeki ran; pastir. (Mutaffifin, 14)

safiye

Kayıtlı Kullanıcı
bir gencin tevbesi
Bir adam hiç bitki bulunmayan, ıssız, tehlikeli bir çölde, beraberinde yiyeceğini ve içeceğini üzerine yüklemiş olduğu bineği ile birlikte seyahat etmektedir. Bir ara (yorgunluktan) başını yere koyup uyur.

Uyandığı zaman görür ki, hayvanı başını alıp gitmiştir. Her tarafta arar ve fakat bulamaz. Sonunda aç, susuz, yorgun ve bitap düşüp: "Hayvanımın kaybolduğu yere dönüp orada ölünceye kadar uyuyayım" der.

Gelip ölüm uykusuna yatmak üzere kolunun üzerine başını koyup uzanır. Derken bir ara uyanır. Bir de ne görsün! Başı ucunda hayvanı durmaktadır, üzerinde de yiyecek ve içecekleri.

İşte Allah'ın, mü'min kulunun tevbesinden duyduğu sevinç, kaybolan bineğine azığıyla birlikte kavuşan bu adamın sevincinden fazladır.

Rabbimizi kahhar ismini unutmadan , merhamet ismi ağır basarak hüsnüzan edelim.Şüphesiz O (c.c) vaadinin farkındadır ve sözünde durandır.Tevbelerimizi nasuh tevbesi eylesin inşallah.

safiye

Kayıtlı Kullanıcı
Halk arasında bilinen ve yapılan üç türlü tevbe vardır. Bunlar:

1. Yapmış olduğumuz günahlardan dolayı kendi kendimize yaptığımız tevbedir.
2. Camilerde ve sohbet meclislerinde, bir hocanın beraberce tekrarlatarak yaptırdığı tevbedir.
3. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’ in varisleri olan kimselerin yanına gidip, Allah-u Zülcelal’ e karşı, o zatları tevbe ettiğimize dair şahit tutarak yaptığımız tevbedir.

İnsan, sâlihlerin ve Peygamber Efendimiz (S.A.V)' in varislerinin yanına giderek Allah-u Zülcelal’ e tevbe ettiği zaman; O salih ve âlim kişinin Peygamber Efendimiz (S.A.V)’ in manevi varisi olması ve Peygamber Efendimiz (S.A.V)’ den bu güne bir zincirin halkaları gibi irşad vazifesi için görevli olması nedeniyle, tevbe eden kişi bir daha eski günahlar üzere dönmeme gayret ve kuvveti kazanır ve ibadet ve taate sarılarak Allah-u Zülcelal’ in rızasını kazanmaya çalışmalıdır.

hafizkiz

Kayıtlı Kullanıcı
s.a çok güzel bi konuydu MEWLA CÜMLEMİZE NASUH TÖWBE ETMEMİZİ NASİB ETSİN WE TÖVBEMİZİ KABUL BUYURSUN S.A

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt