Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Bir elma ve imam-ı a'zamın babası (1 Kullanıcı)

_Resul_

Kayıtlı Kullanıcı
Şemseddin-i Sivasi'nin Menakıh-i İmam-ı a'zam isimli eserinde şöyle yazılıdır:

İmam-ı a'zamın babası Sabit (rahmetullahi aleyh) küçük yaştan beri ahlakı temiz, takva ve vera sahibi idi. Yüzü gayet nurlu olup zühdü, salahı ve ilmi pek çok idi.

Bir gün bir dere kenarında abdest alıyordu. Suda bir elma gördü. Abdestten sonra suda çürüyüp gidecek olan bu elmayı alıp yedi. Fakat tükrüğünde kan gördü. Şimdiye kadar böyle bir hâl görmediği için tükrükteki kanın bu elmadan ileri geldiğini tahmin etti. Yediğine pişman oldu. Elmanın sahibini bulup helalleşmek için dere boyunca gitti. Nihayet yediği elmaya benzeyen bir meyve bahçesi gördü. Sahibini sordu. Bu zatın gayet cömert ve ihsan sahibi olduğunu, hatta ağaçta bulunan bütün elmaları toplayıp götürülse yine bir şey demeyeceğini, bir elmanın ne ehemmiyeti olacağını söylediler. Buna rağmen elmanın sahibini buldu, meseleyi anlattı, ya parasını almasını veya helal etmesini istedi.

Bahçe sahibi gencin bu halini görünce takva ve verasının doğru olup olmadığını öğrenmek için şöyle dedi:
- Yediğin elmam için ne vereceksin?
- Altın gümüş neyim olsa veririm.
- Ben altın gümüş istemem ama, eğer kıyamette senden davacı olmamı istemezsen bir teklifim var, onu kabul etmen gerekir.
- Teklifin nedir?
- Yapacaksan söyliyeyim...
- Şeriata uygunsa yapabilirim.
- Kör, sağır, dilsiz ve kötürüm bir kızım var, bununla evlenmeye razı olursan o zaman elmayı sana helal edebilirim.

Sabit hazretleri ahirete kul hakkıyla gitmemek için bu teklifi kabul etti. Düğün hazırlığı yapıldı. Sabit hazretlerinin ilk gece odaya girmesiyle çıkması bir oldu. Hemen kayınpederine koşup, (Efendim, bir yanlışlık var galiba, içeride sizin bahsettiğiniz vasıflarda bir kız yok, tam tersi!) Kayınpederi tebessüm ederek, (Evladım o benim kızımdır, senin de helalindir. Ben sana kör dediysem, o hiç haram görmemiştir. Sağır dediysem, o hiç haram duymamıştır. Dilsiz dediysem, o hiç haram konuşmamıştır. Kötürüm dediysem, o hiç harama gitmemiştir. Var git helalinin yanına, Allahü teâlâ mübarek ve mesut etsin.)

İşte bu evlilikten, yani böyle ana babadan imam-ı a'zam Ebu Hanife hazretleri dünyaya geldi.

_Resul_

Kayıtlı Kullanıcı
RE: Bir elma ve imam-ı a'zamın babası

B)B)B)B)B)Allaha emanet olun hayırlı günler.. B)B)B)B)B)

desertrose

Kayıtlı Kullanıcı

Selamun aleykum.. Çok güzeldi kardeşim Allah c.c. razı olsun..
Keşke hepimiz o manalarda kör, sağır ve dilsiz olabilsek..
Selam ve dua ile kal inşaAllahB)

_Resul_

Kayıtlı Kullanıcı

desertrose yazdı:
Selamun aleykum.. Çok güzeldi kardeşim Allah c.c. razı olsun..
Keşke hepimiz o manalarda kör, sağır ve dilsiz olabilsek..
Selam ve dua ile kal inşaAllahB)

Ve aleykümselam..Allaha emanet olun inşallah...Hayırlı günler... B)B)B)

havva362

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.samsundayasamak.tr.gg
Bu Menkibeyi Lise Yillarindan Beri Bilirdim Hocalarimiz Bize çok Sikca Anlatirlardi Fakat Bunun Büyük Mezheb Imami; Imami Azam Ebu Hanifenin Ebeveyni Olduğunu Bilmiyordum Bu Biligiyi Bizimle Paylaştiğin Için çok Teşekkürler Allah Yar Ve Yardimcin Olsun Ve Devamlarini Da Bekliyoruz Allaha Emanet Olunuz Kardeşim

nur_en_nur

Kayıtlı Kullanıcı
ilk okuduğumda çok etkilemiştim ellerine sağlık Allah(c.c) razı olsun selametle...

_Resul_

Kayıtlı Kullanıcı
Bu Menkibeyi Lise Yillarindan Beri Bilirdim Hocalarimiz Bize çok Sikca Anlatirlardi Fakat Bunun Büyük Mezheb Imami; Imami Azam Ebu Hanifenin Ebeveyni Olduğunu Bilmiyordum Bu Biligiyi Bizimle Paylaştiğin Için çok Teşekkürler Allah Yar Ve Yardimcin Olsun Ve Devamlarini Da Bekliyoruz Allaha Emanet Olunuz Kardeşim

Allah(c.c) sizden razı olsun inşallah...
Allah(c.c)'ya emanet olun..

CEVDET-71

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm Kardeşim Eline Gönlüne Sağlik Allah Razi Olsun Allaha Emanet Ol

Mohaç

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün aleyküm resul acer kardeşim... Paylaşımınız çok güzel... ALLAH razı olsun....

Siz herkesin eleştirisinede bakmayın... Kişi karşısındakini kendi gibi zan eder...

Bu saftirik kelimesini bir daha duymuştum ama nerden... Hımm...

Orhan baba sen araştır sen... Kafirleri müslümanlara kardeş yapmaya çalışmak gibi habis işler ile müslümanların imanları ile uğraştığının farkındamısın... Hadi diyelim bu masal... ya senin fikirlerin salih bir müslümanı nereye peki sürükler...
Feyzul furkan meali...
Ali İmran Suresi....
99 - Deki : Ey ehli kitap artık islamın gerçekleri gösteren bir din olduğunu görüp bildiğiniz halde niçin onu eğri göstermeye yeltenerek müminleri ALLAH yolundan çevirmeye çalışıyorsunuz... ALLAH yaptıklarınızdan habersiz değildir... ( İslamın karşısında olanlar veya bunu açıkça söyleyemenler hep bu yolu izlemişler, onu uydurdukları moderlikten geri koyan bir din olarak yada yahudilik veya hristiyanlığın taklidi olarak göstermişlerdir)

100 - Ey iman edenler... Eğer kitap verilen hristiyan ve yahudilerden her hangi bir gruba uyursanız. Onların islama aykırı hallerini ve yaşayış şekillerini plan ve programlarını benimseyip kendinizi onlara benzeme ve beğendirme tavrına ve yarışına girerseniz iyi bilin ki onlar sizi ve neslinizi imanınızdan ve manevi değerlerinizden koparıp, bir birinize hasım yapar, sonra küfre ve kafirliğe döndürürler...

101 - Size ALLAH ın ayetleri okunduğu ve içinizde onun resulu bulunduğu halde nasıl küfre kafirliğe saparsınız... Kim küfürden sakınıp ALLAH ın dini islama sım sıkı sarılırsa muhakkat o doğru bir yola iletilmiş olur...

Resul Aydın

Kayıtlı Kullanıcı
Şemseddin-i Sivasi'nin Menakıh-i İmam-ı a'zam isimli eserinde şöyle yazılıdır:

İmam-ı a'zamın babası Sabit (rahmetullahi aleyh) küçük yaştan beri ahlakı temiz, takva ve vera sahibi idi. Yüzü gayet nurlu olup zühdü, salahı ve ilmi pek çok idi.

Bir gün bir dere kenarında abdest alıyordu. Suda bir elma gördü. Abdestten sonra suda çürüyüp gidecek olan bu elmayı alıp yedi. Fakat tükrüğünde kan gördü. Şimdiye kadar böyle bir hâl görmediği için tükrükteki kanın bu elmadan ileri geldiğini tahmin etti. Yediğine pişman oldu. Elmanın sahibini bulup helalleşmek için dere boyunca gitti. Nihayet yediği elmaya benzeyen bir meyve bahçesi gördü. Sahibini sordu. Bu zatın gayet cömert ve ihsan sahibi olduğunu, hatta ağaçta bulunan bütün elmaları toplayıp götürülse yine bir şey demeyeceğini, bir elmanın ne ehemmiyeti olacağını söylediler. Buna rağmen elmanın sahibini buldu, meseleyi anlattı, ya parasını almasını veya helal etmesini istedi.

Bahçe sahibi gencin bu halini görünce takva ve verasının doğru olup olmadığını öğrenmek için şöyle dedi:
- Yediğin elmam için ne vereceksin?
- Altın gümüş neyim olsa veririm.
- Ben altın gümüş istemem ama, eğer kıyamette senden davacı olmamı istemezsen bir teklifim var, onu kabul etmen gerekir.
- Teklifin nedir?
- Yapacaksan söyliyeyim...
- Şeriata uygunsa yapabilirim.
- Kör, sağır, dilsiz ve kötürüm bir kızım var, bununla evlenmeye razı olursan o zaman elmayı sana helal edebilirim.

Sabit hazretleri ahirete kul hakkıyla gitmemek için bu teklifi kabul etti. Düğün hazırlığı yapıldı. Sabit hazretlerinin ilk gece odaya girmesiyle çıkması bir oldu. Hemen kayınpederine koşup, (Efendim, bir yanlışlık var galiba, içeride sizin bahsettiğiniz vasıflarda bir kız yok, tam tersi!) Kayınpederi tebessüm ederek, (Evladım o benim kızımdır, senin de helalindir. Ben sana kör dediysem, o hiç haram görmemiştir. Sağır dediysem, o hiç haram duymamıştır. Dilsiz dediysem, o hiç haram konuşmamıştır. Kötürüm dediysem, o hiç harama gitmemiştir. Var git helalinin yanına, Allahü teâlâ mübarek ve mesut etsin.)

İşte bu evlilikten, yani böyle ana babadan imam-ı a'zam Ebu Hanife hazretleri dünyaya geldi.

SELAMÜN ALEYKÜM KARDEŞİM.
EMEĞİNE SAĞLIK, ALLAH RAZI OLSUN.

YALNIZ, YAZIDA İMAM-I AZAM EBU HANEFİ'NİN BABASI
"SABİT" OLARAK İFADE EDİLMİŞ.

O TANIM KANAATİMCE YANLIŞ.
"SABİT" İMAM-I AZAM EBU HANEFİNİN KENDİ İSMİ.

İMAM-I AZAM EBU HANEFİNİN YANİ SABİT'İN BABASININ İSMİ,
"NUMAN"DIR.

SELAM VE DUA İLE
ALLAH"A EMANET OLUNUZ.

_Resul_

Kayıtlı Kullanıcı
SELAMÜN ALEYKÜM KARDEŞİM.
EMEĞİNE SAĞLIK, ALLAH RAZI OLSUN.

YALNIZ, YAZIDA İMAM-I AZAM EBU HANEFİ'NİN BABASI
"SABİT" OLARAK İFADE EDİLMİŞ.

O TANIM KANAATİMCE YANLIŞ.
"SABİT" İMAM-I AZAM EBU HANEFİNİN KENDİ İSMİ.

İMAM-I AZAM EBU HANEFİNİN YANİ SABİT'İN BABASININ İSMİ,
"NUMAN"DIR.

SELAM VE DUA İLE
ALLAH"A EMANET OLUNUZ.

Ve aleykümselam....Allah(c.c) razı olsun inşallah...Evet babasının adı numan ama sABİT BİN NUMAN OLARAK GEÇER...Sabit ebu hanefinin ismidir doğru..Allah(c.c)'ya emanet olun...

_Resul_

Kayıtlı Kullanıcı
selaymün aleyküm resul kardeş .

ALLAH AŞKINA ŞU YUKARIDA YAZMIŞ OLDUĞUN KISANIN NERESİNDE DOĞRULUK VAR.BU SÖZLER İNAN İNSANLARIN İMANI İLE OYNAMAK TAMAMEN UYDURMA SADECE MASAL OLARAK ANLATA BİLİRSİN.

ŞİMDİK SEN NEDEN BÖYLE YAZIYORSUN DİYORSUN.lütfen araştır.

İSLAMİYETTE BİR ELMANIN KARŞILI BİR ELMADIR.BU TÜR MASALLARLA BUNU DİN DİYE ANLATARAK MÜSLÜMANLARAI SAFDİRİK DİYE GÖSTERMEYE ÇALIŞMAYALIM.BU forumda ençok sen tenkit ediyorum.yüzlerçe mevzu açıyorsun.BİR KAÇ MEVZU AÇILIR İNSANLAR FAYDALANIR.hakkını helal et.Dost açı söyler.

Aleykümselam...Bu roman hikaye değil böyle araştırırsan görürsün...
sohbet meydanında sustunuz şimdi bunamı geldiniz...
ayrıca yazmış olduunuz mesajların çoğu eleştiri niyetinde sizi samimi bulmuyorum...Kendi kafamdan nasıl yazabilirim bunları......(araştırmıo demişsiniz ya...!!!!)Birazda siz araştırın da doğru olduğunu görürsünüz...

_Resul_

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün aleyküm resul acer kardeşim... Paylaşımınız çok güzel... ALLAH razı olsun....

Siz herkesin eleştirisinede bakmayın... Kişi karşısındakini kendi gibi zan eder...

Bu saftirik kelimesini bir daha duymuştum ama nerden... Hımm...

Orhan baba sen araştır sen... Kafirleri müslümanlara kardeş yapmaya çalışmak gibi habis işler ile müslümanların imanları ile uğraştığının farkındamısın... Hadi diyelim bu masal... ya senin fikirlerin salih bir müslümanı nereye peki sürükler...
Feyzul furkan meali...
Ali İmran Suresi....
99 - Deki : Ey ehli kitap artık islamın gerçekleri gösteren bir din olduğunu görüp bildiğiniz halde niçin onu eğri göstermeye yeltenerek müminleri ALLAH yolundan çevirmeye çalışıyorsunuz... ALLAH yaptıklarınızdan habersiz değildir... ( İslamın karşısında olanlar veya bunu açıkça söyleyemenler hep bu yolu izlemişler, onu uydurdukları moderlikten geri koyan bir din olarak yada yahudilik veya hristiyanlığın taklidi olarak göstermişlerdir)

100 - Ey iman edenler... Eğer kitap verilen hristiyan ve yahudilerden her hangi bir gruba uyursanız. Onların islama aykırı hallerini ve yaşayış şekillerini plan ve programlarını benimseyip kendinizi onlara benzeme ve beğendirme tavrına ve yarışına girerseniz iyi bilin ki onlar sizi ve neslinizi imanınızdan ve manevi değerlerinizden koparıp, bir birinize hasım yapar, sonra küfre ve kafirliğe döndürürler...

101 - Size ALLAH ın ayetleri okunduğu ve içinizde onun resulu bulunduğu halde nasıl küfre kafirliğe saparsınız... Kim küfürden sakınıp ALLAH ın dini islama sım sıkı sarılırsa muhakkat o doğru bir yola iletilmiş olur...

Allah(c.c) sizdende razı olsun inşallah...İnanın hiç kafama bile takmıyorum...Bu üye nin amacı belli galiba çünkü diğer mesajlarına da baktım sırf eleştri...Allah(c.c) bizim birliğimizin bozulmamasını nasip etsin ..Amin...

Bozmaya çalışanlarıda ıslah etsin nediyim..

Allah(c.c)'ya emanet olun...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt