Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Bilgilerinize ihtiyacım var kardeşlerim ? (1 Kullanıcı)

imported_berrak_

Yasaklı Kullanıcı
Selamun aleyküm değerli kardeşlerim.
Benim annem 45 yaşında. Ve namaz kılarken nefes darlığı çektiğini söylüyor. Bu yüzden oturarak namaz kılıyor. Ayakta namaz kıldığı vakitlerde örneğin sünneti kıldıktan sonra farza geçmek için baya bir vakit harcıyor. Nefesini hemen toparlayamadığından. Herhangi bir eklem ağrısı bel ağrısı gibi bir sorun yok Allah'a şükür.
Acaba annemin oturarak namaz kılması uygun mudur ? Ben anneme çok zorlanıyorsan oturarak kıl anne diyorum fakat annem sen yine de bir internetinden bak dedi. İçi rahat etmedi sanırım. Ben de internette pek fazla birşey bulamayınca size danışmak istedim.
Şimdiden teşekkür ederim kardeşlerim.

_YUSUF_

Yönetici
ve Aleyküm selam ve rahmetullahi
Gerçekten nefesini etkileyen faktörün bu olduğunu düşünüyorsa oturarak kılmasında bir sakınca olmaz.Dinimiz kolaylık dinidir.
Fakat oturmaktan kastım, sandalye vs. gibi bir oturakta değil.Yerde oturarak eğer oturamıyorsa ayaklarını uzatarak kılabilir.Sandalye türü nesnelerde namaz kesinlikle sahih olmamaktadır.1400 yıldır hiçbir alim hiçbir fıkıh kitabında buna bu şekilde kılmayı bahse bile almamıştır.Günümüzdeki bazı hocalarının! ve diyenetin olur fetvası vermesi sizi aldatmasın.
Selam ve dua ile

selimoglu

Kayıtlı Kullanıcı
"Namazı ayakta kıl. Buna gücün yetmezse oturarak, buna da gücün yetmezse yan üstüne yatarak kıl". Nesâî'de Hadis-i şerife şu ilâve vardır: "Buna da gücün yetmezse sırt üstü yatarak kıl. Allah hiçbir kimseye gücünün yereceğinden fazlasını yüklemez" (Buhârî, Taksir, 19; Tirmizî, Mevâkît, 157; Ebû Dâvud, Salât, 175; Zeylaî, Nasbu'r-Raye, II, 175)

imported_berrak_

Yasaklı Kullanıcı
Gerçekten nefesini etkileyen faktörün bu olduğunu düşünüyorsa oturarak kılmasında bir sakınca olmaz.Dinimiz kolaylık dinidir.
Fakat oturmaktan kastım, sandalye vs. gibi bir oturakta değil.Yerde oturarak eğer oturamıyorsa ayaklarını uzatarak kılabilir.Sandalye türü nesnelerde namaz kesinlikle sahih olmamaktadır.1400 yıldır hiçbir alim hiçbir fıkıh kitabında buna bu şekilde kılmayı bahse bile almamıştır.Günümüzdeki bazı hocalarının! ve diyenetin olur fetvası vermesi sizi aldatmasın.
Selam ve dua ile

Evet yerde oturarak kılıyor. Oturmasında bir problem yok Allah'a çok şükür.
Allah razı olsun yusuf kardeşim. Çok teşekkürler.

Kemahlı_24

Kayıtlı Kullanıcı
Selam ve dua ile
es selamın aleyküm

verdiğiniz bilgiler için sağolun...arada geçen bir kelimeyi merak ettim sandalye türü diyorsunuz...ben teravi namazları için veya diğer vakit namazları için camiye gittiğim zaman normal sandalyeyle kılanlar var konuyu açarmısınız biraz..

selimoglu

Kayıtlı Kullanıcı
Konuyu açan kardeşten Allah razı olsun,konuyu araştırırken bizlerde bilgi sahibi oluyoruz...Bakınız araştırma yaparken şöyle bir bilgi okudum;

Sandalye kullanımı konusuna gelince, özür sahipleri için şu seçenekler gösterilebilir:

1. Kıyamda ve rükûda tadil-i erkân üzere bulunamayan birisi, secdeyi ve teşehhüt miktarı oturuşu tadil-i erkân üzere yapabiliyorsa, secdesi ve oturuşu için sandalyeye ruhsat verilmez. Bu kişi kıyam ve rükûdan yapamadığı herhangi birisi veya her ikisi için sandalye desteği alabilir. Fakat secdeyi ve oturuşu tadil-i erkân üzere yerde yapması farzdır.

2. Kıyamı ve rükûu ayakta tadil-i erkân üzere yapabilen, ama özrü dolayısıyla secdeyi ve teşehhüt miktarı oturuşu tadil-i erkân üzere yapamayan birisi ise, ayaklarını uzatarak bir şekilde alnını secdeye koyabiliyorsa, secdesini yerde yapar. Oturuşu da kıbleye doğru dilediği gibi oturarak yapar. Eğer alnını secdeye koymasına özrü engel teşkil ediyorsa, bu kişi secdesini ve oturuşunu nasıl kolayına geliyorsa öyle (oturduğu veya yattığı yerden) yapabilir.

3. Kişi altı rükünden hangisini tadil-i erkân üzere yapamıyor ve hangisinde sandalye desteğine ihtiyaç duyuyorsa, sadece o rüknü sandalye desteğinde yapmasına ruhsat vardır. Yapabildiği diğer rükünler için sandalye kullanmasına ruhsat verilmez, onları tadil-i erkân üzere yapar.

4. Kişi yaslanmadan namaz kılamayacak derecede hasta veya yaşlı ise yaslanarak namaz kılabilir. Gücü yeten birisinin bunu yapması mekruhtur.

5. Yerin çamur olması, kafilenin beklememesi, binek hayvanın huysuz olup kaçması.. gibi durumlar yere inmemeye özür olarak gösterilmiştir. Bu noktadan bakılınca yerde oturmakta veya ayakta durmada zorlanan birisinin sandalyede namaz kılmasının bir sakıncası olmadığı söylenebilir.

6. Namaz kılarken huzurlu olmak da çok önemlidir. Eğer otururken ızdırap çekiyorsa, sandalyede daha rahat edecekse, sandalyede oturarak namaz kılabilir.

_YUSUF_

Yönetici
Konuyu açan kardeşten Allah razı olsun,konuyu araştırırken bizlerde bilgi sahibi oluyoruz...Bakınız araştırma yaparken şöyle bir bilgi okudum;

Sandalye kullanımı konusuna gelince, özür sahipleri için şu seçenekler gösterilebilir:

1. Kıyamda ve rükûda tadil-i erkân üzere bulunamayan birisi, secdeyi ve teşehhüt miktarı oturuşu tadil-i erkân üzere yapabiliyorsa, secdesi ve oturuşu için sandalyeye ruhsat verilmez. Bu kişi kıyam ve rükûdan yapamadığı herhangi birisi veya her ikisi için sandalye desteği alabilir. Fakat secdeyi ve oturuşu tadil-i erkân üzere yerde yapması farzdır.

2. Kıyamı ve rükûu ayakta tadil-i erkân üzere yapabilen, ama özrü dolayısıyla secdeyi ve teşehhüt miktarı oturuşu tadil-i erkân üzere yapamayan birisi ise, ayaklarını uzatarak bir şekilde alnını secdeye koyabiliyorsa, secdesini yerde yapar. Oturuşu da kıbleye doğru dilediği gibi oturarak yapar. Eğer alnını secdeye koymasına özrü engel teşkil ediyorsa, bu kişi secdesini ve oturuşunu nasıl kolayına geliyorsa öyle (oturduğu veya yattığı yerden) yapabilir.

3. Kişi altı rükünden hangisini tadil-i erkân üzere yapamıyor ve hangisinde sandalye desteğine ihtiyaç duyuyorsa, sadece o rüknü sandalye desteğinde yapmasına ruhsat vardır. Yapabildiği diğer rükünler için sandalye kullanmasına ruhsat verilmez, onları tadil-i erkân üzere yapar.

4. Kişi yaslanmadan namaz kılamayacak derecede hasta veya yaşlı ise yaslanarak namaz kılabilir. Gücü yeten birisinin bunu yapması mekruhtur.

5. Yerin çamur olması, kafilenin beklememesi, binek hayvanın huysuz olup kaçması.. gibi durumlar yere inmemeye özür olarak gösterilmiştir. Bu noktadan bakılınca yerde oturmakta veya ayakta durmada zorlanan birisinin sandalyede namaz kılmasının bir sakıncası olmadığı söylenebilir.

6. Namaz kılarken huzurlu olmak da çok önemlidir. Eğer otururken ızdırap çekiyorsa, sandalyede daha rahat edecekse, sandalyede oturarak namaz kılabilir.

Bu bilgiyi aktaran neye dayanarak bu fetvayı veriyor acaba.? Kaynağınıda aktarmış olsa daha hayırlı olur.

selimoglu

Kayıtlı Kullanıcı

_YUSUF_

Yönetici
Değerli kardeşim, yukarıdaki yazıyı bir ''fetva'' olarak değilde yazıyı buraya aktarırken aynen şunu dedim ''araştırma yaparken şöyle bir bilgi okudum''; diyerek kopyaladım..

Yazının kaynağı;

Sorularla İslamiyet | Sandalyede namaz kılınabilir mi?
Güzel kardeşim.Siz değil ama yazıyı yazan fetvayı vermiş.sorumda zaten bu kişiye idi.Her neyse kardeşim.Soruyu soran kardeşimiz bu bilgiyi doğru olarak algılar ama değil.Bol keseden sallamış.Ne bir ayet ne bir hadis mevcut değil
İslamı muteber kaynaklardan öğrenmeye çalışalım.Özellikle din konusunda internette edindiğimiz bilgilere çok dikkat etmeliyiz.Kaynaklarını mutlaka öğrenmeliyiz.Gerekirse kaynağını bizatihi araştırmalıyız.Gerçekten varmı yokmu diye.Art niyetli insanlar yazar birşey altınada ekler Buhari millette yer yani.

_ilknur_

Kayıtlı Kullanıcı
Selam ve dua ile
hımm... allah razı olsun kadeşim ben bunu bilmiyordum...

kardelele

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun yusuf kardeşim.
Emeğinize yüreğinize sağlık.
Allaha emanet olun.selametle kalın.

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
kardeşlerden Yusuf u dinleyin...! en doğruyu söylüyor.

birde namaz kılarken bazı haller olur

Yürek coşar; yüreği inşirah olur(genişletilir)

böyleyken insan nefesini zor çevirir.

Ben de bazen namaz kılarken nefes darlığı cekiyorum.

Yüreğimizin sıkıştırmasından

Bu hal iyi birşeydir.

böyle bir hal olabilir mi ?

kalp krizi yada nefes darlığım yok

bu farklıdır.

böyle bir hal varsa ayakta devam etsin yoksa doktora gidip nefes sayımı yaptırsın

Eğer nefeste bir problem varsa Allah göstermesin.

Sadece bu hal namazda oluyorsa böyle bir hal olabilir.

Tevhid Davası

Yasaklı Kullanıcı
Web Sitesi
www.tevhidvesunnet.com
Güzel kardeşim.Siz değil ama yazıyı yazan fetvayı vermiş.sorumda zaten bu kişiye idi.Her neyse kardeşim.Soruyu soran kardeşimiz bu bilgiyi doğru olarak algılar ama değil.Bol keseden sallamış.Ne bir ayet ne bir hadis mevcut değil
İslamı muteber kaynaklardan öğrenmeye çalışalım.Özellikle din konusunda internette edindiğimiz bilgilere çok dikkat etmeliyiz.Kaynaklarını mutlaka öğrenmeliyiz.Gerekirse kaynağını bizatihi araştırmalıyız.Gerçekten varmı yokmu diye.Art niyetli insanlar yazar birşey altınada ekler Buhari millette yer yani.

Katılıyorum..Heleki sorularla islamiyet sitesi ehlisünnete muhalefet eden onlarca yazı barındırıyor bu tür sitelere itibar etmeyiniz..

gurbette

Kayıtlı Kullanıcı
--Sandalyede namaz kılınır mı? Bugün bazı camilerde ön safa sandalye konulması doğru mu?

Bir insan namazı ayakta tam kılabilirse ayakta kılar. Kılamazsa, oturarak kılması caizdir. Kılamazsa, başıyla imâ ederek kılması olur. Mazereti ağırlaştıkça, namazı da hafifler, rahatlaşır.

Onun için, insan oturarak namaz kılabilir. Fakat, sandalyeyi camiye getirmek ve camide sandalyeyle namaz kılmak doğru değildir. Adam sandalyesini yükleniyor sırtına, camiye getiriyor, kenara koyuyor, orda kılıyor. Arkada kılıver, ayağını uzatarak otur. Yâni, sandalye olmadığı yerde, eğilemeyen insan başka türlü oturabilir.

Camilerin tertibini bozmayalım, bid'atlar çıkarmayalım!..

M. Esad Coşan Hoca Efendi

ؤشىثق

Kayıtlı Kullanıcı
"Namazı ayakta kıl. Buna gücün yetmezse oturarak, buna da gücün yetmezse yan üstüne yatarak kıl". Nesâî'de Hadis-i şerife şu ilâve vardır: "Buna da gücün yetmezse sırt üstü yatarak kıl. Allah hiçbir kimseye gücünün yereceğinden fazlasını yüklemez" (Buhârî, Taksir, 19; Tirmizî, Mevâkît, 157; Ebû Dâvud, Salât, 175; Zeylaî, Nasbu'r-Raye, II, 175)

Sanırım cevap burada kardeşim.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt