selamün aleyküm;
şafi mezheb'inin görüşü sünnetler terk edilsin manasında değildir...
bilakis..kaza namazı olan birinin sünnet kılacak vakti olmadığını belirtmişlerdir...
hüküm şudur; kaza namazı olan biri zorunlu olan yeme-içme-uyku ve hela abdest dışında kalan bütün zamanlarını kaza kılarak geçireceği için sünnet ve nafile kılmaya vakti yoktur...
haa şimdi bazı yeni nesil düzenbazlar..şafiler sünnet kılamaz diye bişey çıkarmışlar...
ben şahsen bir kaç tane şafi tanıyorum adam namazın farzını kılıyor sünnetleri kılmıyor..soruyoruz niye kılmıyon..ben şafiyim ve kaza namazlarım var o yüzden sünnet kılamam(nefsi emmareden fetvalar) be mübarek o zaman kazaları kıl..! o da yok..kılmadan kaza namazları bitmez ki.! eee senin kazaların ne zaman bitecek ki sünnet kılacaksın..?
demek istediğim anlaşılıyormu...?
eğer sizde tüm vaktinizi kaza kılarak değerlendiriyorsanız..(hiç tv.izlemeden net'te dolaşmadan, boş işler ile meşgul olmadan..) haydi o zaman sünnet kılmayın denilebilir...fakat birsürü melayani işlere vakit ayırıyorda iş sünnet namazı kılmaya gelince benim kaza namazım var bana sünnet düşmez derseniz..bu olmaz...
unutmayın ki sünnetler kılınmadan, sadece farz namazları yeterli görmek bid'attir..ve kişiye islama karşı soğukluk verir..
buna binaen..kaza namazları kılmada usûl şudur;
efendimizin(s.a.v) mut'at olarak kıldığı (har namazın öncesinde ve sonrasında)sünnetleri...işrak,kuşluk,evvabin,kabirnur gibi sünnet namazları terk etmeden..bunların dışında bütün vakitlerinizde kaza namazı kılmak esastır...
mevla teala kaza namazlarımızı kılmayı ve bir daha hiç bir namazı kazaya bırakmamayı nasib etsin