Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

bilen varsa yardım etsin allah rızası için (1 Kullanıcı)

mabet_bekcisi

Kayıtlı Kullanıcı
s.a kardeşlerim geçtiğimiz günlerde çok muhteren bi abiyle konuşuyordum ki abi bana şok olacağım bir mevzudan bahsetti şöyleki.kendisi bu bildiyi çok bilgili ve derin bir hocadan aldığını söyledi:
nikah mevzusunda .eğer iki insan aralarında allah huzunda ben seni aldım kabul ettim ve karşı tarafta buna aynı şekilde cevap verirse allah katında evli kabul edilir buyurmuş.
-peki haram konusunda ne olur dedim
haram ortadan kalkarmış nikahlı sayılırlarmış
-ya şahit mevzı-usunda nasıl br açıklama yaptı deyince
iki ağaç ya da yeşillik arasında durmak yeterli diye buyurdu
.kusura bakmayın belki çok açıklayıcı olmaya bilir ama bu konuda bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi lütfen
böyle bişey var mıdır olabilirmi eğer öyleyse sevgili kardeşlerim ikili münasebetlerimizde çok dikkatli konuşmak ve davranmak gerekiyor

mabet_bekcisi

Kayıtlı Kullanıcı
RE: bilen varsa yardım etsin allah rızası için

bilen yokmu

SEVGI HERYERDE

Kayıtlı Kullanıcı

-.Evlilikte Şahitlerin Bulunması

Kur’an’ı Kerim’de, insanlar arasında cereyan eden sosyal ilişkiler, antlaşmalar ve akitler tümüyle şahitlidir. Bu nedenle, evlilik akdinde de şahitlik esastır.

Kur'an mantalitesini yeterince kavramayan ve her şeyin, moda mod yazılı olmasını uman kimseler, evlilikte şahidin olmadığını iddia ederler. Oysa, yapılan bir akitte, nelerin anlaşma konusu yapıldığı, aktin ne üzere bina edildiği bilinmeli ki, belli bir anlaşmazlık halinde, şahitler bu anlaşmazlığı giderebilsinler. Anlaşmazlık halinde taraflar, genellikle duygusal hareket ederler ve kendilerini haklı çıkarmaya çalışırlar. İşte bu durumda, adil şahitlere ihtiyaç hissedilir. Bu şahitlerin ise, şahitlik yapacakları konuyu iyi bilmeleri gerekir. Çünkü, aslı bilinmeyen bir konuda şahitlik yapmak mümkün değildir. Kur'an'ı Kerim, eşler arasında vuku bulacak bir anlaşmazlık ihtimalinin olması durumunda, bu anlaşmazlığı giderecek şahitlerin olmasını talep eder.

"Şayet (eşlerin) aralarının açılmasından endişe duyarsanız, erkeğin ailesinden bir hakem ve kadının ailesinden bir hakem gönderin. Bunlar uzlaştırmak isterlerse, Allah onların arasını bulur. Çünkü Allah bilen, haber alandır."(4 NİSA, 35)

Burada, her iki taraftan oluşturulan hakem heyeti, birinci derecede eşleri dinler, ancak yukarıda da ifade edildiği üzere, anlaşmazlık durumunda, eşler genellikle duygusaldırlar ve kendilerini haklı gösterme çabası içindedirler. İşte bu durumda hakem kurulu, sağlıklı bir sonuca ulaşmak için, şahitlerin ifadesine başvurur. Şahitlerin de mutlaka; evlenme aktinin yapıldığı şartları çok iyi bilmeleri gerekir ki, adil çözümler elde edilebilsin.

Nikah sırasında şahidin var olduğunu gösteren başka bir delil de, boşanma sırasında şahidin gerekli olduğu hususudur. "Sürelerinin sonuna vardıklarında onları güzelce tutun,yahut güzellikle onlardan ayrılın. İçinizden adalet sahibi iki kişiyi şahit tutun. Şahitliği Allah için yapın. İşte Allah'a ve ahiret gününe iman eden kimseye öğütlenen budur. Kim Allah'tan korkarsa (Allah) ona bir çıkış yaratır." (65 TALAK, 2)

Ayette geçen "adalet sahibi iki kişi" ifadesi de göstermektedir ki, daha önce nikahın gerçekleştirilmesindeki şartlardan haberi olan iki kiţi, bildiklerini Allah'tan korkarak, adil bir ţekilde ortaya koyacaklardır. Eşler arasında baş gösteren anlaşmazlık durumunda olsun, boşanma sırasında olsun şahide ihtiyaç duyulması, nikahın akdedilmesi sırasında şahidin olduğunu göstermektedir. Çünkü, öncesinde olmayan bir şeyin sonradan istenmesi mümkün değildir.

Evlilik akdinin oluşmasında anne-baba ve yakın kimselerin haberdar olması esastır. Bunlar, evlilik akdine ister rıza göstersinler, ister göstermesinler farketmez. Anne ve babanın, çocuklarının evliliklerinden haberdar olmasından sonra, en az iki kişinin daha, gerçekleştirilecek nikah akdine şahitlik yapmaları gerekir ki, nikah akdi yerine getirilmiş olsun.

Anne ve babadan birinin ya da her ikisinin veyahut da ailede sözü geçen çocuklardan birisinin haberdar olmadığı bir evlilik akdi, sakat bir akittir. Ancak, evlenecek olanlar, kendileri irade sahibi iseler, kendileri karar verme ehliyetleri varsa ve ailelerinden uzun bir zaman ayrı yaşıyorlarsa bu durumda ailelerinin evliliklerinden haberdar olmasının fazla bir önemi yoktur. Çünkü, anne-babanın zaten çocuklarıyla bir ilgileri kalmamıştır.

Dul kadınlar, kendi başlarına karar verme ehliyetine haiz olduklarından dolayı, evliliklerinde anne-baba iznine bağlı değillerdir. Bunun Asr-ı saadette bir çok örnekleri vardır. Ancak usul yönünden aileleri haberdar etmeleri, bir kırgınlığın olmaması açısından gereklidir. Ekonomik ve sosyal açıdan ailelerine bağlı olan dul kadınların, genç bir kız gibi, ailelerini haberdar etmeleri gereklidir.

Ailelerinden uzak bir yerde eğitimlerini sürdüren gençler, ekonomik açıdan ailelerine bağlı olduklarından dolayı, evliliklerinden ailelerini haberdar etmeleri gerekir. Bunların, ailelerinin haberleri olmadan gerçekleştirecekleri nikah akdi batıldır.

Evlilik akdinin (nikahın) gerçekleşmesinden sonra kadının, erkeğin evine gitmesiyle evlilik ilişkileri başlar, aile yuvası oluşur.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

ishakyakub yazdı:
mabet_bekcisi yazdı:
s.a kardeşlerim geçtiğimiz günlerde çok muhteren bi abiyle konuşuyordum ki abi bana şok olacağım bir mevzudan bahsetti şöyleki.kendisi bu bildiyi çok bilgili ve derin bir hocadan aldığını söyledi:
nikah mevzusunda .eğer iki insan aralarında allah huzunda ben seni aldım kabul ettim ve karşı tarafta buna aynı şekilde cevap verirse allah katında evli kabul edilir buyurmuş.
.kusura bakmayın belki çok açıklayıcı olmaya bilir ama bu konuda bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi lütfen
böyle bişey var mıdır olabilirmi eğer öyleyse sevgili kardeşlerim ikili münasebetlerimizde çok dikkatli konuşmak ve davranmak gerekiyor
s.a bu tam bir nefsi emmare (kocaoğlan) fetvası kesinlikle böyle bir nikah yoktur kim nikahlanacaksa mezhabine göre fıkıh kitablarına baksın şahitsiz nikah olmaz
eğer ağaçlar şahitse yarın bir boşanma durumu olsa o ağaçları kim? nasıl? konuşturacak...

Allah razı olsun kardeşim çok kısa ve öz olarak söylemiş

Kardeşim bu gibi soruları sormadan evde bi ilmihale bakalım inş
Evimize hiç olmazsa bi tane ilmihal bulunsun
Ömer Nasuhi Bilmen in bi ilmihalini bulundurun inş

nohco

Kayıtlı Kullanıcı

kardesim islam mantik dinidir yani hadi diyelim adam bir agacin yanina gitti kadina bos ol dedi kadinin haklarina kim sahitlik edecek bunun nafakasi var mehr var 2 kisinin sahitligi farz diye biliyorum bu soylemleri suistimal malzemesi yapmak icin kullanabilir kisiler var olacak ismi

mabet_bekcisi

Kayıtlı Kullanıcı

allah razı olsun kardeşlerim çok sağolun ilmihal var tabiki ama bakmadım sağolun allah razı olsun

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

mabet_bekcisi yazdı:
allah razı olsun kardeşlerim çok sağolun ilmihal var tabiki ama bakmadım sağolun allah razı olsun

:) Allah razı olsun kardeşim

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

s.a. kardeşim,
Yukarıda kardeşlerim konuyu bi güzel açıklamışlar, bize söz kalmamış.
Böyle bir nikah şeklini hiç bir mezhebde göremezsiniz. Bize göre haram olan muta nikahında bile şahit vardır.
Birde nikahın bir diğer boyutuda şudur, fitne çıkmasına engel olmak. Şimdi bu şekilde bir kişi evlense, ve karısı olacak kişi ile ev tutsa, beraber yaşasa, çarşıda pazarda kol kola her istdiğini yapsa. Bunların durumu ne olur toplumuzda.
Hiç bir kimse bunlar evli dermi, ancak diyecekleri en hafif itham kadın erkeğin dostudur olur değilmi.
Dolayısıyla bu tür safsatalara inanmamak gerek, bunlar gençliğin kafasına atılan şeytani tohumlardır.
k.s.e.o

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

mabet_bekcisi yazdı:

S.A.ALLAHIM YA RABBİM.KİMMİŞ BU BİLGİLİ VE DERİN HOCA?SEN ONU BİZİM BURAYA GÖNDER DE BİR HIRPALANSIN,BİLGİ BOMBARDIMANINA TUTULUP DA.BOŞUNA DEMEMİŞLER YARIM HOCA DİNDEN EDER DİYE.YA SÖYLEYECEK ÇOK LAF VAR BU KONUYLA İLGİLİ YA,NEYSE SUSTUM.A.E.O.

mmhn

Kayıtlı Kullanıcı

ÇOK HASSA Bİ KONU HİÇ Bİ BİLGİM YOK AMA BİLGİLENDİREN OLURSABENDE SEVİNİRİM

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

mmhn yazdı:
ÇOK HASSA Bİ KONU HİÇ Bİ BİLGİM YOK AMA BİLGİLENDİREN OLURSABENDE SEVİNİRİM

S.A.KARDEŞİM.ARKADAŞLAR CEVAPLADILAR YUKARILARDA.SEVGİHERYERDE,MTETİK,ISHAK YAKUP VE DİĞER KARDEŞLERİN YAZILARINI OKURSAN,SORUN YOK.CEVAP AÇIK.A.E.O.

mabet_bekcisi

Kayıtlı Kullanıcı

s.a kardeşlerim kusura bakmayın bu konu kapandı farzedilsin çünlü ben konuyu yanşlışta aktarmış olabilirim hoca hakkında suizana sebebiyet vermek istemem hakkınızı helal edin konuya yorum yapmazsanız sevinirim

kafkaskartali70

Kayıtlı Kullanıcı

Basligi acan kardesimin sorusuna ibni abidinde nikah babinda karsilasmistim.
Yalniz olay su sekildedir.
Bir erkek zina haramina düsmekten kendini ali koyamiyorsa yani mecbursa bu durumda sahitsiz bir nikah aynen kardesin ilettigi gibi mümkün oluyor.Ancak bu nikah muta nikahi gibi düsünülmemeli cünkü zinadan sonra bosanma olayi diye algilanmamasi gerekiyor.
Tabiki olmasi gereken zinadan uzak durmaya calismaktir.Bu istisnai bir durumdadir.Nefsine galebe calamayan birisi icin verilmis bir fetva nitekim zina gibi büyük bir günaha düsmek söz konusu.Bu cift ise evliliklerine devam etmeliler.Yani anlasmali bir evlilik diye bakilmamali.Nitekim muta nikahi hic bir mezheb tarafindan kabul edilmemistir.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt