Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Bilen var mı? (1 Kullanıcı)

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
Bismillahirrahmanirrahim

Yağmur yağar, ekin, ot, ağaç bitirir, sevinirsin, yüzün güler.
Yağmur yağar seller basar hepsini siler süpürür, alır götürür, üzülür ağlarsın.
Veren O, alan O, sen de yağmur ile gelip giden gibi değil misin. ?

Semadan her bir yağmur tanesini birer melek indirir hadis-i şerifini okumuştum.
Bir gün penceremin önünde otururken, sağanak halinde semadan yağmur inmeye başladı. Yerleri, her tarafı taş olmuş, temiz bir karış yer bulunmayan şehirde, kalın kumaştan yapılmış paltomu giyerek sırtıma düştün Üsküdar’ın taş yığını olmuş yollarına.
Dolaşacaktım sokaklarda gökten inen rahmet damlalarını toplamak, çamurlu ve kirli sokaklara inerek çırpınan rahmet meleklerine hizmet için aklımca.
Ne kadar gezdiğimi bilmiyorum.
Ancak yağan rahmetin, elbiselerimin altında vücudumdan aşağı aktığını hissediyordum.
Bir yandan arabaların yerde akan sel olmuş sularını insanların üzerlerine atan arabaların gidişini seyrediyordum.
Elbiselerinin kirlenmesine sebep olan arabaların sürücülerinden hırslı, hırslı olduğu kadar da çirkin sözler ile intikam almak isteyen insanların bu hallerine bakıp sanki onlara da yardım edecektim.
Sel olup akan bu sulara laf atıp dedim ki!
Siz insanlara hizmet için semadan Allah (c.c.)’ın emri ile inen RAHMETİ değil misiniz, böyle insanlara zarar vermeniz niye ?
Lisani hal ile dile gelen bu Allah (c.c)’ın rahmeti dedi ki !
“Ey hoca, Rabbimizin emri ile verilen adrese inen rahmetiyiz, bize bildirilen adresleri bulamadık. Hani ekilmiş tarlalarınız, hani sarnıçlarınız, hani kör kuyularınız?
Bunları birer taş yığını haline getiren siz değil misiniz?
Tertemiz Allah’ın rahmeti olan bizi akan sel haline getirerek kirleten sizin pisliğiniz değil mi?

Sizin pisliğinizi üzerinize attırarak sizi uyarmak isteyen de Yüce Allah (c.c.) değil mi?”
Sel oldu göz yaşlarım karıştı rahmet sularına, öylece perişan döndüm mekanıma.
Dedim ki!
“Ey Rabbim ! zulmete dönüştürdüğün bu rahmetin, serzenişte bulundu.
Her şeyin ilmini ancak sen biliyorsun, bildir ki bilelim, bilmediklerimizi öğrenelim.”
Dedi ki !
“ Ey kulum ! insan cahildir dedik, bizim rahmetimizin taksimatına razı olmadınız, kuyularınızı, sarnıçlarınızı kapattınız.
Mümbit arazilerinizi, bağlarınızı, bahçelerinizi taş yığını haline getirdiniz.
Ormanlarınızı talan ettiniz, rahmetimi duvarlar arkasına topladınız, adına baraj dediniz. Rahmetimizi para karşılığında sattınız, kendi kendinize zulmettiniz.
Bizim rahmetimizi nasıl ölçer, önüne set çeker, diğer kullarımızın hakkını gasp edersiniz.
Bilin ki bir gün bu barajlarınız, rahmetimize dayanamayıp yıkılacak.
İşte siz insanoğlu ellerinizle rahmetimizi zulmete döndüreceksiniz.”
Dedim ki “Allahım rahmetin de, zulmetin de sana sığınırız.
Biz kullarını bağışla. Amin..

Daha evvel ya bir yerden duymuştum, ya da okumuştum; emin değilim, hatırlamıyorum. Yukarıdaki hikayede bahsedilen hadis-i şerifi bilen Allah rızası için eklesin.

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
Es-Selamun Aleyküm ve Rahmetullahi ve Berekatuhu, Duayla kalınız.

Kaan Erdem

Yönetici
Soru
Cenab-ı hakkın her yağmur damlasına bir melek tahsis etmesinin nedeni nedir?

Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;

Allah hiç bir şeye, hiç bir kimseye muhtaç değildir. Kendisi tek ve yekta olup, sameddir. Yani her şey ona muhtaç fakat o hiç bir şeye muhtaç değildir. Bununla beraber, o Hakimdir. Yarattığı hadiseleri ve varlıkları bir sebebe bağlamıştır. Çünkü, izzet ve azameti böyle ister. Fakat insanların bu sebepleri aşıp, teşekkürü ve medhi kendisine yapmasını ister. Çünkü, Tekliği onu gerektirir.

İşte, meyvelerin yaratılmasında ağaç ne ise, sütlerin yaratılmasında inek, balın yapılmasında arının tesiri ne ise, meleklerin vazifelerini ifa ederken tesiri o kadardır. Meleklerin Allahın onları vazifeli kıldığı konuda, Allah'ın büyüklüğünü görüp alkışlamak ve tebrik etmek; Allah'ın yarattığı o varlıktaki sanatını, isimlerinin tecellilerini tefekkür etmek gibi vazifeleri vardır. Yoksa yağmur tanesini indiren melek değildir. O yağmur tanesine müekkel olan melek, o tanedeki sanatı temaşa ve tefekkür etmekle; onun kendine özel yaptığı ibadetleri, zikirleri ve tesbihleri, şuurlu olarak Allah'a takdim etmekle görevlidir. Zaten meleği de yağmur tanesini de yaratan ve yere indiren Allah'tır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet Editör

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
Soru
Cenab-ı hakkın her yağmur damlasına bir melek tahsis etmesinin nedeni nedir?

Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;

Allah hiç bir şeye, hiç bir kimseye muhtaç değildir. Kendisi tek ve yekta olup, sameddir. Yani her şey ona muhtaç fakat o hiç bir şeye muhtaç değildir. Bununla beraber, o Hakimdir. Yarattığı hadiseleri ve varlıkları bir sebebe bağlamıştır. Çünkü, izzet ve azameti böyle ister. Fakat insanların bu sebepleri aşıp, teşekkürü ve medhi kendisine yapmasını ister. Çünkü, Tekliği onu gerektirir.

İşte, meyvelerin yaratılmasında ağaç ne ise, sütlerin yaratılmasında inek, balın yapılmasında arının tesiri ne ise, meleklerin vazifelerini ifa ederken tesiri o kadardır. Meleklerin Allahın onları vazifeli kıldığı konuda, Allah'ın büyüklüğünü görüp alkışlamak ve tebrik etmek; Allah'ın yarattığı o varlıktaki sanatını, isimlerinin tecellilerini tefekkür etmek gibi vazifeleri vardır. Yoksa yağmur tanesini indiren melek değildir. O yağmur tanesine müekkel olan melek, o tanedeki sanatı temaşa ve tefekkür etmekle; onun kendine özel yaptığı ibadetleri, zikirleri ve tesbihleri, şuurlu olarak Allah'a takdim etmekle görevlidir. Zaten meleği de yağmur tanesini de yaratan ve yere indiren Allah'tır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet Editör

Allah razı olsun kardeşim, Bu bağlamda bir şey daha sormak istiyorum. "Yağmur yağarken edilen dua kabul olunur" diye duyarım. Doğruluğu hakkında bilgi verebilir misiniz? Kusuruma bakmayın doğruları öğrenmek gayemdendir bu kadar soruşum.

Kaan Erdem

Yönetici
Duanın makbul olduğu zamanlar

Ne zaman dua etmeli, duanın makbul olduğu zamanlar var mı?

CEVAP

Duayı yalnız namazlardan sonra ve belli zamanlarda yapmak mekruhtur. Her fırsatta dua etmelidir! Bilhassa şerefli vakitleri ve şerefli halleri kaçırmamalı, fırsat bilmelidir!

Duanın makbul olduğu zamanlar:

1- Seher vakti.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Allahü teâlâ, seher vakti, “İstiğfar eden yok mu, onu mağfiret edeyim. İsteyen yok mu, istediğini vereyim, duasını kabul edeyim” buyurur.) [Müslim]

Allahü teâlâ iyileri överken, (Onlar seher vaktinde istiğfar eder) buyuruyor. (Zariyat 18)

Seher vakti, gecenin son altıda biridir. Gecenin ikinci yarısından sonra da dualar kabul olur. [Gece, akşam ile imsak vaktinin arasıdır.]

2- Mübarek gün ve geceler.

Cuma günü öğle ile ikindi arası.

Recebin ilk gecesi,

Şabanın 15. gecesi,

Bayram geceleri,

Arefe günü,

Ramazan gün ve geceleri,

İftar zamanı,

Her günün zeval vakti.

Bu vakitleri ganimet bilmelidir. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:

(Şu beş gecede yapılan dua red edilmez: Regaib gecesi, Şabanın 15. [Berat] gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı gecesi.) [İ.Asakir]

(Cuma günlerinde bir an vardır ki, o anda edilen dua red olmaz.) [Buhari, Müslim, Tirmizi]

(Ramazanda Allah günahları affeder ve duaları kabul eder.) [Taberani]

3- Ezan okunurken ve ezan ile kamet arasında.

Hadis-i şerifte, (Ezan okunurken dua red olmaz) ve (Ezanla kamet arasında dua kabul edilir) buyuruldu.

4- Namaz kılarken, secdede iken ve namazlardan sonra.

Hadis-i şerifte, (Kulun Rabbine en yakın hali, namazda secdede ikendir. Secdede çok dua edin. Bu dua kabul olur) ve (Beş vakit namazlardan sonra yapılan dua kabul olur) buyuruldu. (Buhari) Nafile namazlarda, secdede iken dua edilir, farz namazlarda secdede dua edilmez.

5- Kur'an-ı kerim hatmedilince.

Hadis-i şerifte, (Kur'anı hatmedenin duası kabul olur) buyuruldu.

6- Kalbinde incelik hissettiği an.

Hadis-i şerifte, (Rikkat [incelik] halinde duayı ganimet bilin. Bu hal Rahmet kapısının açık olduğunu gösterir) buyuruldu.

7- Kâbe-i şerifi görünce.

Hadis-i şerifte, (Hac yapanların, duaları kabul olur. Kâbe’de Mültezim denilen yerde, dua eden mutlaka uğradığı musibetten kurtulur) buyuruldu.

8- Hasta iken, sıkıntılı iken.

Hadis-i şerifte, (Dertli müminin duasını ganimet bilin!) buyuruldu. (Ebuşşeyh)

9- Oruçlu iken.

Hadis-i şerifte, (Oruçlunun duası red edilmez) buyuruldu. [Tirmizi]

10- Yağmur yağarken, Kur’an okunurken, düşmanla karşılaşınca.

Hadis-i şerifte, (Şu durumda rahmet kapıları açılır ve dualar kabul edilir: Kur’an okunurken, düşman ordusu ile karşılaşılınca, yağmur yağarken) buyuruldu.

11- Cemaat halinde,

Hadis-i şerifte, (Bir cemaat toplanır, bir kısmı dua eder, ötekiler de amin derse o duayı, Allah kabul eder) buyuruldu.

12- Gıyaben yapılan dua.

Hadis-i şerifte, (Din kardeşine gıyabında [arkasından] yaptığı dua kabul olur) buyuruldu. [İbni Ebi Şeybe]

13- Ana babanın, yolcunun duası ve mazlumun zalime ettiği dua.

Hadis-i şerifte, (Ana babanın evladına duası, yolcunun, misafirin ve mazlumun duası makbuldür) buyuruldu. (Tirmizi)

14- Kur’an-ı kerimi hıfzedenler.

Hadis-i şerifte, (Kur’an-ı kerimi hıfzeden, her hatmi sırasında, kabul olunmuş bir dua hakkına sahip olur) buyuruldu.

15- Hacılar, mücahidler.

Hadis-i şerifte, (Şu dört dua red olmaz: Din kardeşine arkasından yapılan dua. İyileşinceye kadar hastaların, dönünceye kadar hacca ve savaşa gidenlerin duası) buyuruldu

16- Müslümanlıkta saçlarını ağartanların, âlimlerin ve adil idarecilerin duaları da makbuldür.

Hadis-i şerifte, (Şu üç kişinin hakkını ancak münafık olan küçümser: İslam yolunda saçını ağartmış olan, ilim sahibi ve âdil idareci) buyuruldu

bu vakitleri değerlendirebilmemiz ümidiyle....

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
bu vakitleri değerlendirebilmemiz ümidiyle.... Bunu dua bilerek amin ecmain inşaAllah diyorum.

İstediğim bilgiye ek bilgiler de nakletmişsiniz. Allah razı olsun, emeğinize sağlık. Allah'a emanet olun. Selam ve duayla...

Kaan Erdem

Yönetici
sizde..selametle kalın...

bu vakitleri değerlendirebilmemiz ümidiyle.... Bunu dua bilerek amin ecmain inşaAllah diyorum.

İstediğim bilgiye ek bilgiler de nakletmişsiniz. Allah razı olsun, emeğinize sağlık. Allah'a emanet olun. Selam ve duayla...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt