Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

bi bakın çabuk lütfen (1 Kullanıcı)

meybuz

Kayıtlı Kullanıcı
S.a kardeşlerim...benim bi sorum olucak lütfen yardım edin...
gıybetin kefareti nedir.?
ben eskiden çok gıybet ettim ve çok pişmanım bi kaç yazı okudum helallik almak lazım diye ben nasıl diyebilirim senin arkandan konuştum helal et diye tövbe etsem olmazmı acaba ve şöyle düşünüyorm bu gıybetlerim bağışlanmıyomu namazlarım kabul olmazmı diye düşünüyorm lütfen yardım edin..
Allahım benide gıybetini ettiklerimide bağışla desem olmazmı bir hadis okudum ;

Gıybet olunanın bundan haberi yoksa, tevbe ve istiğfar etmekle ve ona hayır dua etmekle affolur. (Ya Rabbi beni de, gıybetini ettiğim kişiyi de affet) diye dua etmelidir! İki hadis-i şerif meali :
(Gıybetin kefareti, gıybet edilenin mağfireti için dua etmektir.) [İbni Lâl]

bu hadise uyuyo benim durumum gıybetini ettiklerim duymadılar lütfen yardım edin..?
nolursunuz yardım edin çok kötüyüm

_YUSUF_

Yönetici
ben eskiden çok gıybet ettim ve çok pişmanım bi kaç yazı okudum helallik almak lazım diye ben nasıl diyebilirim senin arkandan konuştum helal et diye tövbe etsem olmazmı acaba ve şöyle düşünüyorm bu gıybetlerim bağışlanmıyomu namazlarım kabul olmazmı diye düşünüyorm lütfen yardım edin..

Gıybet olunanın bundan haberi yoksa, tevbe ve istiğfar etmekle ve ona hayır dua etmekle affolur. (Ya Rabbi beni de, gıybetini ettiğim kişiyi de affet) diye dua etmelidir! İki hadis-i şerif meali :

bu hadise uyuyo benim durumum gıybetini ettiklerim duymadılar lütfen yardım edin..?

Sevgili kardeşim
Öncelikle bu sorun sadece sende değil bütün ümmette çokça var.
Sen ne güzel pişman olduğunu dile getirerek helallik arama peşindesin mevlam muvaffak kılacaktır seni inşaAllah

Faka şu varki gıybet kul hakına girer ve kuldan başkası affedemez.Hadisler doğrudur bu o insanı bulamadığında bunları yapmak doğru olur ama insanlarla hala görüşüyorsanız bunu söyleyip helallik almanız gerekmektedir.
Usulune göre karşı karafında anlayışla karşılayabileceği ortamı hazırlayın
ve uygun dille anlatın ötede hesap vermekten burada biraz eğilip bükülmeye değer.Şuda varki bu nefse en ağır gelen olaylarda biridir fakat nefse ceza vererek yani kişiden helallik isteyerek nefsinize bir ders vermeniz gerekir.Çünkü nefs serkeştir cezalandırmassan önü alınmaz tavsiyem anlatarak helallik istemendir hadiside uygulamayı ihmal etme
selametle kal

meybuz

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH razı olsun Senden _YUSUF_ kardeşim....
Ama nasıl diycem bilmiyorm.akrabalarımın çoğunun gıybetini yapmışımdır ben nasıl diyim şimdi bilmiyorum ama şimdi hepsiyle aramız iyi ve arkalarından artık konuşmamaya karar verdim affolunmazmı illa helallik mi almam lazım onlar gıybetini ettiğimi bilmiyolar. yaşım 18 şu yaşta ne çok günah işledim Allahım seni bizleri affet...

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Gîbet etmek

Gîbet etmek

GÎBET ETMEK

Belli bir mü’minin veyâ zimmînin [gayr-ı müslim vatandaşın] aybını, onu kötülemek için arkasından söylemek, gîbet olur. [Kötüleyen sözler doğru ise, (gîbet) olur. Yalan ise, (iftirâ) olur. Gîbet ve iftirâ söylemek, büyük günâh olduğu gibi, bunları dinlemek de harâmdır. Söyleyen ve dinleyen, Cehennem ateşinde yanacakdır. Söyleyeni susdurmalı, susduramaz ise, oradan kalkıp gitmelidir. Ve bunlar için, hayr düâ etmelidir. Dostların, ahbâbların ismlerini yazıp, dıvara asmalı, bu ismleri her görüşde, sâhiplerine hayr düâ etmelidir. Mezârların üzerine taşlar dikip, üzerlerine meyyitin ismi yazılır, geçenler, görenler, bu meyyite rahmet ve istigfâr okurlar. Senelerce bu düâlara kavuşan meyyitler kabr azâbından kurtulur.] Gîbet, harâmdır. Dinleyen, o kimseyi tanımıyorsa, gîbet olmaz. Gîbet olunan kimse bunu işitirse, üzülür. Bedeninde, nesebinde, ahlâkında, işinde, sözünde, dîninde, dünyâsında, hattâ elbisesinde, evinde, hayvânında bulunan bir kusûr, arkasından söylendiği zemân, bunu işitince üzülürse, gîbet olur. Kapalı söylemek, işâret ile, hareket ile bildirmek, yazı ile bildirmek de, hep söylemek gibi gîbetdir. Bir müslimânın günâhı ve kusûru söylendikde, hâfızların, din adamlarının, elhamdülillâh biz böyle değiliz demeleri, gîbetin en kötüsü olur. Birisinden bahs edilirken, elhamdülillâh, Allah, bizi hayâsız yapmadı gibi, onu kötülemek, çok çirkin gîbet olur. Falanca kimse çok iyidir, ibâdetde şu kusûru olmasa, dahâ iyi olurdu demek, gîbet olur. Hucurât sûresinde, onikinci âyetinde meâlen, (Birbirinizi gîbet etmeyiniz!) buyuruldu. Gîbet, adam çekişdirmek demekdir. Birisini gîbet etmek, ölmüş insanın etini yimek gibi olur buyuruldu. Hadîs-i şerîfde, (Kıyâmet günü, bir kimsenin sevâb defteri açılır. Yâ Rabbî! Dünyâda iken, şu ibâdetleri yapmışdım. Sahîfede bunlar yazılı değil, der. Onlar, defterinden silindi, gîbet etdiklerinin defterlerine yazıldı denir) ve (Kıyâmet günü bir kimsenin hasenât defteri açılır. Yapmamış olduğu ibâdetleri orada görür. Bunlar seni gîbet edenlerin sevâblarıdır, denir) buyuruldu. Ebû Hüreyre “radıyallahü anh” diyor ki, Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” ile oturuyorduk. İçimizden birisi kalkıp gitdi. Yâ Resûlallah! Râhatsız olup gitdi, denildi. (Arkadaşınızı gîbet etdiniz, etini yidiniz) buyurdu. Âişe “radıyallahü anhâ” diyor ki, Resûlullahın “sallallahü aleyhi ve sellem” yanında, bir kadının uzun olduğunu söyledim, (Ağzında olanı çıkar!) buyurdu. Tükürdüm. Ağzımdan et parçası çıkdı. Allahü teâlâ sıfatları, özellikleri, cism şeklinde göstermeğe kâdirdir. Gîbet, din kardeşinin, bir zimmînin işitince üzüleceği bir kusûrunu arkasından söylemekdir. Allahü teâlâ, Mûsâ aleyhisselâma vahy eyledi ki, (Gîbet edip tevbe eden kimse, Cennete en son gidecekdir. Gîbet edip, tevbe etmiyen kimse, Cehenneme en önce girecekdir.) İbrâhîm Edhem “rahime-hullahü teâlâ”, bir yemeğe da’vet edilmişdi. Sofrada, çağrılanlardan birinin bulunmadığı söylenince, o ağır kimsedir, denildi. İbrâhîm bin Edhem “rahime-hullahü teâlâ”, gîbet edildi, buyurdu ve çıkıp gitdi. Hadîs-i şerîfde, (Bir kimse için söylenen kusûr, onda varsa, bu söz gîbet olur. Yoksa bühtân, ya’nî iftirâ olur) buyuruldu. Dindeki kusûrları söylemek, meselâ nemâz kılmaz veyâ şerâb içer veyâ sirkat eder veyâ söz taşıyıcıdır demek ve dünyâdaki kusûrlarını söylemek, meselâ sağırdır, şaşıdır demek, gîbet olur. Dindeki kusûrları, onu kötülemek için söylenirse, gîbet olur. Onun islâhını düşünerek söylerse, gîbet olmaz. Acıyarak söylemek de, gîbet olmaz denildi. Bu köyde, nemâz kılmıyan var veyâ komünist var, hırsız var demek, gîbet olmaz. Çünki, belli bir şahs söylenmemişdir.

Bir kimse, nemâz kılar, oruc tutar, hem de insanlara eli ile zarar verir. Meselâ döver, mallarını gasb eder, sirkat eder. Yâhud dili ile zarar verir. Meselâ söver, iftirâ eder, gîbet eder, söz taşır. Âşikâre yapılan fısk ve harâmları ve bid’atları söylemek, gîbet olmaz. Bunları men’ etmesi için hükûmete haber vermesi, günâh olmaz. Bir kimse, babasından gizli harâm işleyince, babasının mâni’ olacağını bilenin, babasına söylemesi veyâ yazarak bildirmesi lâzımdır. Mâni’ olacağı bilinmiyorsa haber vermek câiz olmaz. Çünki, düşmanlığa sebeb olur. Birinin zararlarını, ona acıdığı için veyâ başkalarının ondan sakınması için söylerse, gîbet olmaz. Onu kötülemek için söylerse, gîbet olur. Altı kişinin kusûrlarını, ayblarını arkasından söylemek, gîbet olmaz: Ona acıdığı için söylemek, ona mâni’ olunması için söylemek, fetvâ almak için söylemek, müslimânları onun şerrinden korumak için söylemek. O kusûr, ona ism olmuş ise, onu bu ism ile tanıtmak mecbûriyyetinde olmak. Âşikâre, herkesce bilinen fıskı, bid’ati ve zulmü söylemek. Kızarak, onu kötülemek niyyeti ile söylenen, gîbet olur. Satılmakda olan mâlın kusûrunu müşteriye söylemek, satıcıyı gîbet etmek olmaz. Evlenecek erkeğe, nikâh edeceği kızın aybını, kusûrunu haber vermek, gîbet olmaz, nasîhat olur. Birşeyi bilmeyene nasîhat vermek, vâcibdir. Açıkca harâm işliyenin ve zulm edenin, açık olmıyan başka ayblarını bildirmek, gîbet olur. Hadîs-i şerîfde, (Hayâ cilbâbını çıkaran kimseyi söylemek gîbet olmaz) buyuruldu. Cilbâb, kadınların geniş baş örtüsüdür. Burada, hayâ cilbâbını çıkarmak, açıkca harâm işlemek demekdir. Hadîs-i şerîf, böyle kimsenin hayâsı olmadığını işâret etmekdedir. İmâm-ı Gazâlî ve ba’zı âlimler “rahime-hümullahü teâlâ”, açık günâh işliyenin ve başkalarının kusûrunu söylemenin gîbet olmasında, onu kötülemek, şart değildir, dediler. Bunun için gîbet etmekden çok sakınmak lâzım gelir.

İnsanı gîbet etmeğe sürükliyen sebebler çokdur. Burada onbiri bildirilecekdir: Ona karşı düşmanlık, yanında olanların fikrlerine uymak düşüncesi, sevilmiyen bir kimseyi kötülemek, kendisinin o günâhda bulunmadığını bildirmek, kendinin ondan üstün olduğunu bildirmek, hased etmek, yanında bulunanları güldürmek, şakalaşmak, onunla alay etmek, ummadığı kimsenin harâm işlemesine hayretini bildirmek, buna üzüldüğünü, ona acıdığını bildirmek, harâm işlediği için onu sevmediğini bildirmek.

Gîbet, insanın sevâblarının azalmasına, başkasının günâhlarının kendisine verilmesine sebeb olur. Bunları, her zemân düşünmek, insanın gîbet etmesine mâni’ olur.

Gîbet, üç dürlüdür: Birincisinde, ben gîbet etmedim, onda bulunan şeyi söyledim, der. Böyle söylemek, küfr olur. Çünki, harâma, halâl demiş olur. İkincisinde, gîbet olunana duyurmakdır. Büyük harâm olur. Tevbe etmekle afv edilmez. Onunla halâllaşmak da lâzım olur. Üçüncüsünde, gîbet olunanın bundan haberi olmaz. Tevbe ve istigfâr etmekle ve ona hayr düâ etmekle afv olur.

Yanında gîbet yapıldığını işiten kimse, buna hemen mâni’ olmalıdır. Hadîs-i şerîfde, (Din kardeşine, onun haberi olmadan yardım eden kimseye, Allahü teâlâ dünyâda ve âhıretde yardım eder) ve (Yanında, din kardeşine gîbet edilince, gücü yetdiği hâlde ona yardım etmiyen kimsenin günâhı, dünyâda ve âhıretde kendisine yetişir) ve (Bir kimse, dünyâda din kardeşinin ırzını korursa, Allahü teâlâ, bir melek göndererek, onu Cehennem azâbından korur) ve (Bir kimse, din kardeşinin ırzından bir şeyi korursa, Allahü teâlâ, onu Cehennem azâbından korur) buyuruldu. Gîbet yapılırken, orada bulunan kimse, korkmazsa, söz ile, korkunca, kalbi ile red etmezse, gîbet günâhına ortak olur. Sözünü kesmesi veyâhud kalkıp gitmesi mümkin ise, bunları yapmalı. Eliyle, başıyle, gözüyle men’ etmesi kâfî gelmez. Açıkca, sus, demesi lâzımdır.

Gîbet etmenin keffâreti, üzülmek, tevbe etmek ve onunla halâllaşmakdır. Pişmân olmadan halâllaşmak, riyâ olur, ayrı bir günâh olur. [Ölüyü ve zimmî olan kâfiri gîbet harâm olduğu İbni Âbidîn 5. ci cild, 263. cü sahîfede yazılıdır.]

Hak irâde eyleyince, yol verir herkes sana,
Halk eder sebeblerini, bol verir herşey sana.

05-slm Ahlk

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı

Aşağıdaki linlte sorunuzun cevabını fazlasıyla bulabilirsiniz.

Dua eder dua beklerim.

Gıybet etmek .:.: www.dinimizislam.com :.:.

meybuz

Kayıtlı Kullanıcı
3- Gıybet olunanın bundan haberi yoksa, tevbe ve istiğfar etmekle ve ona hayır dua etmekle affolur. (Ya Rabbi beni de, gıybetini ettiğim kişiyi de affet) diye dua etmelidir! İki hadis-i şerif meali :

(Gıybet eden, gıybet edilen için mağfiret dilerse gıybet günahına kefaret olur.) [Hatib]

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM RAHATLADIM ÇOK ŞÜKÜR...NASIL HELALLEŞİRİM DİYE DÜŞÜNÜYODUM ÇÜNKÜ DİYEMEM NASIL DİYİM BUNDAN ÖNCE DÜŞÜNMEM LAZIMDI AMA ARTIK OLDU İNŞ.TÖVBE ETCEM VE BİRDAHA BULAŞMIYCAM VE ÇOK ŞÜKÜRKİ KULAKLARINA GİTMEDİ YOKSA HELALLİK ALMAM GEREKİRDİ DEĞİLMİ? :)

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
3- Gıybet olunanın bundan haberi yoksa, tevbe ve istiğfar etmekle ve ona hayır dua etmekle affolur. (Ya Rabbi beni de, gıybetini ettiğim kişiyi de affet) diye dua etmelidir! İki hadis-i şerif meali :

(Gıybet eden, gıybet edilen için mağfiret dilerse gıybet günahına kefaret olur.) [Hatib]

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM RAHATLADIM ÇOK ŞÜKÜR...NASIL HELALLEŞİRİM DİYE DÜŞÜNÜYODUM ÇÜNKÜ DİYEMEM NASIL DİYİM BUNDAN ÖNCE DÜŞÜNMEM LAZIMDI AMA ARTIK OLDU İNŞ.TÖVBE ETCEM VE BİRDAHA BULAŞMIYCAM VE ÇOK ŞÜKÜRKİ KULAKLARINA GİTMEDİ YOKSA HELALLİK ALMAM GEREKİRDİ DEĞİLMİ? :)

Cenabı Hak cümlemizden razı olsun.

meybuz

Kayıtlı Kullanıcı
Huyela kardeşim benim içimde bi nükte kaldı yani ne biliyim helallilk almamam lazım değilmi ben şimdi tövbe ederek affolunurum deilmi içim çok sıkıldı çünkü artık bittim kalbimden geçenleri bi anlatabilsem o kadar değişik bi durumdayım yani çok pişmanım..bu hadis beni rahatlatıyo biraz ama öbür hadislerde kafamı kurcalıyo helallik almadan affolunmaz gibi hadisler var kafam karıştı bana yardımcı olurmusun huyela kardeşim kafama fazla takmıyimmi tövbe etsem yetermi ne yapmalyım ve şunuda söyliyim ben helallik isteyemem çünkü o kadar utanırımki nasıl diyebilirim biraz daha yardımcı olun beni rahatlatın

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Huyela kardeşim benim içimde bi nükte kaldı yani ne biliyim helallilk almamam lazım değilmi ben şimdi tövbe ederek affolunurum deilmi içim çok sıkıldı çünkü artık bittim kalbimden geçenleri bi anlatabilsem o kadar değişik bi durumdayım yani çok pişmanım..bu hadis beni rahatlatıyo biraz ama öbür hadislerde kafamı kurcalıyo helallik almadan affolunmaz gibi hadisler var kafam karıştı bana yardımcı olurmusun huyela kardeşim kafama fazla takmıyimmi tövbe etsem yetermi ne yapmalyım ve şunuda söyliyim ben helallik isteyemem çünkü o kadar utanırımki nasıl diyebilirim biraz daha yardımcı olun beni rahatlatın

Bazı durumlarda , ben böyle yaptıydım vs. denmez. Fitneye sebebiyet verir. Yapılacak en iyi iş. Bir vesileyle bunları söylemeden helallik almak. Tatlı dille güler yüzle hatta mümkünse küçükte bir hediye vererek , 'ya bugüne kadar birbirimize haklarımız geçmiştir, ölümlü dünya ben hakkımı helal ettim sizde edin ' gibi şeyler söylerek helallik almanız elbette iyi olur. Tek tek şunu şunu yaptım demek gerekmez. Sonra hiç itimatları kalmaz. Genel olarak helal ettim dediği zaman zaten tamamdır.

Birde arkadan bol bol dua edin onlara hatta sadaka verdiğiniz zaman genel olarak ;

'Ya rabbi hasıl olan sevablarımın hepsini üzerimde hakkı olan kullarına hediyye ettim ' demek çok iyi olur.

meybuz

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun senden bu dediğini uyguluycam inş.
Bir tane daha sorum var kusura bakma çok fazla oldum ama ...
mesela aklıma gelmiyen biri varsa mesela herkesten aklıma gelenden aldım helallik diyelim aklıma gelmiyen varsa ne olur?
Ve televizyondada bazen görüyoruz konuşuyoruz buda gıybete girermi televizyondakilerdende helallik alamam ne yapmam lazım özür dilerm çok konuştum:a24:

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun senden bu dediğini uyguluycam inş.
Bir tane daha sorum var kusura bakma çok fazla oldum ama ...
mesela aklıma gelmiyen biri varsa mesela herkesten aklıma gelenden aldım helallik diyelim aklıma gelmiyen varsa ne olur?
Ve televizyondada bazen görüyoruz konuşuyoruz buda gıybete girermi televizyondakilerdende helallik alamam ne yapmam lazım özür dilerm çok konuştum:a24:

Cenabı hak cümlemizden razı olsun.

Estağfirullah olurmu öyle şey bin tane soru sorsanız biliyorsak okuduysak söylemek zorundayız. İlmi isteyenden esirgemek hiyanettir.

televizyondaki kişiler yanlış yapıyorlarsa bunlar halkı etkiledikleri için insanları onlardan korumak niyetiyle söylenirse gıybet olmaz. Ama böyle bir şey olmadan söylemek gıybet olur. Çünkü anlatanda dinleyende onları tanıyor.

Mesela;

İhtiyaç halinde gıybeti caiz olanlar
1- Bir haksızlığı, bir yolsuzluğu şikayet için, ilgili mercilere bildirmek.

2- Etkili ve yetkili birisine, (Falanca, gayri meşru iş yapıyor, buna mani olun) demek.

3- Bid'at sahibi ile gezen birine, (Onunla gezme, o mezhepsizdir) demek.

4- Şahitlikte, (Falanca şöyle yaptı) demek.

5- İnsanları, açıktan günah işleyenlerden korumak için, mesela (O kumarbazdır) demek.

6- Müslümanları, bid’at ehlinin zararlarından korumak için, bunların kitaplarının ve yazılarının bozukluğunu, sözle veya yazı ile bildirmek. [Bunu yapmak, aynı zamanda dinin emridir.]

Size verdiğim linkte bir soru cevab vardı...

Sual: Hükümetteki insanlar hakkında konuşmak gıybet olur mu?
CEVAP
Açıkça yanlış yapıyorlarsa söylemek caizdir.

Gibi...

Bunların gıybet edildiklerinden haberleri olmadığı için, dua ve isriğfar etmeklede afv olur buyuruluyor. Tabi mümkün mertebe sakınmak lazım.

meybuz

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH SENDEN RAZI OLSUN RAZI OLSUN RAZI OLSUN KARDEŞİM ...
BANA YARDIM ETTİĞİN İÇİN ALLAHTA SANA AHİRETTE YARDIM ETSİN HESABINI KOLAY EYLESİN CENNETİNE DAİM EYLESİN İNŞ.
Ben ALLAHa şükürler olsun birdaha yapmamaya karar verdim kardeşim..Bundan sonra daha dikkatli olucam eğer olurda yanlışlıkla yaparsam hemen helallik almaya çalışcam şimdiden başlıycam zaten inş.her gördüğümle helalleşmeye İNŞALLAH...
ALLAHA emanet olun kardeşim ...

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH SENDEN RAZI OLSUN RAZI OLSUN RAZI OLSUN KARDEŞİM ...
BANA YARDIM ETTİĞİN İÇİN ALLAHTA SANA AHİRETTE YARDIM ETSİN HESABINI KOLAY EYLESİN CENNETİNE DAİM EYLESİN İNŞ.
Ben ALLAHa şükürler olsun birdaha yapmamaya karar verdim kardeşim..Bundan sonra daha dikkatli olucam eğer olurda yanlışlıkla yaparsam hemen helallik almaya çalışcam şimdiden başlıycam zaten inş.her gördüğümle helalleşmeye İNŞALLAH...
ALLAHA emanet olun kardeşim ...

Amin amin amin. :)

Cenabı Hak cümlemizden razı olsun efendim. Ne güzel duaları etmişsiniz öyle. Rabbim size kat kat fazlasını ihsan eylesin.

Çok müjdeler var müsterih olunuz.

Aşağıdaki linkede bakmanızı tavsiye ederim.

Tevbe istiğfar nasıl yapılır .:.: www.dinimizislam.com :.:.

meybuz

Kayıtlı Kullanıcı
Tamam bakıcam İNŞAALLAH kardeşim :)
Tekrar sizden ALLAH razı olsun ...

GÖREN GÖZLER

Kayıtlı Kullanıcı
SİZ eger ki şu yazdıklarınızda samimiyseniz,yanlış anlamayın lütfen...kalbten TÖVBE İSTİĞFARDA BULUNUPTA O HATAYI TERAR ETMEZSENİZ O RABBÜLALEMİN AF EDİCİ AFFI MAĞFİRETİ BOLDUR... KALBİNİZİ MÜSTERİH TUTUN.VE SAMİMİ TÖVBEYE DEVAM...HUZURU HİSSEDİĞİNİZ AN BİLİNKİ...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt