RE: BERAT GECESİ
Beraat gecesi, Şa'ban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gecedir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir geceolmasısebebiyle "Mübarek".Kulların günahlarının affolunması ve temize çıkmaları sebebiyle "Beraat" Kulların ihsana kavuşmalarınedeniyle "Rahmet", geceyi iyi değerlendiren kulların seçilerek salih kullar arasına alınması sebebiyle "Berae veya Sakk" adı da verilir.
"Beraat" gecesine has beş haslet vardır.
1.Her mühim iş o gece tefrik edilir.
2.O geceki ibadetin fazileti büyüktür. Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardımcı olması amacıyla Allah tarafından melekler gönderilir.
3.Mağfiret, bağışlanma ve af gecesidir.
4. Rahmet-i ilahiye feyezan eder. Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür.
5.O gece Rasulûllah Sâllâllahû Aleyhi ve Sellem'e şefaat hakkının tamamı verilniştir. Çünkü Resul-û Ekrem Şa'ban'ın 13. gecesi ümmeti hakkında şefaat istemiş, bu şefaatin üçte biri verilmiş, 14. gecesi yine istemiş, üçte biri daha verihniş, 15. gecesi talep etmiş, bu gece şefaatin tamamı ihsan buyrulmuş. Bu şefaâtden mahrum olanlar Allah'tan, devenin ürküp kaçtığı gibi kaçanlardır, adat-ı İlahiyyedendir ki bu gece "zemzem" kuyusunun suyu artar. Şa'ban'ın nısıf gecesi "Mübarek, Beraat, Sak, Rahmet" isimleri verilmiştir.
Rasulûllah Sâllâllahû Aleyhi ve Sellem bu gece için buyurmuştur ki:
"Bu gece Şa'ban'ın on beşinci gecesidir. Allah Tealâ bu gecede Benü Kelb Kabilesi'nin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları Cehennem'den kurtarır. Ancak kendisine şirk koşanların, müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabaları ile münasebeti kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana-babasına asi olanların ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz."
İnsanların bir sene içerisindeki rızıkları, zengin veya fakir olacakları ve ecelleri gibi mühim hususlar o gece içerisinde meleklere bildirilir. O geceyi ibadet ve taâtle geçirmek ve nafile namaz kılmak sevaptır. Fakat o geceye mahsus belirli bir namaz şekli yoktur. Nitekim Rasulûllah Sâllâllahû Aleyhi ve Sellem bu geceyi ibadetle geçirmiş ve Allah'a şöyle dua etmiştir.
"Azabından affına, gazabından rızana sığınır, senden yine sana iltica ederim. Sana gereği gibi hâmdetmekten acizim. Sen Seni senâ ettiğin gibi Yücesin."
İbni Abbas Radîyallahû Anhûma der ki: "Cenab-ı Hakk'ın bütün kazaları Şa'ban'ın nısıf gecesinde m e'mur meleklere teslim edilir." Bazılarına göre "Beraat" gecesi, emirlerin Levh-i Mahfuz'dan istinsahına başlanır, kâtipler bu geceden, gelecek seneye müsaadıf aynı geceye kadar olan vak'aları yazar ve bu "Kadir" gecesi bitirilir Ve rızıklara ait nüsha Mikâil Aleyhisselâm'a; harblere, zelzelelere, saikalara, çöküntülere ait nüsha Cebrail Aleyhisselâm'a, amellere müteallik nüsha dünya göğünün sahibi ve büyük melek olan İsrafil Aleyhisselâm'a; musibetlere ait nüsha da Azrail Aleyhisselâm'a teslim olunur.
Rasulûllah SâllâllahûAleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:
"Şa'ban ayının yarısı gelince: gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Cenab-ı Allah o gece güneşin batmasıyla dünya göğüne iner ve şöyle der: Benden af dileyen yok mu; onu affedeyim. Rızık isteyen yok mu; rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu; şifa vereyim." "Allah Tealâ Şa'ban'ın on beşinci gecesi tecelli eder ve ana-babaya asi olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar."
1. Buhari, et-tergip ve't Terhib, 11.118
2. Buhari, et-tergip,II. 119.120
3. İbn Mace, İkametü's-salat, 191; Tirmizi, savm,38