Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Benden iyisi yok...! (1 Kullanıcı)

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
SAHABİLER, PEYGAMBER aleyhissalâtu vesselam ile geçirdikleri güzel günleri anlatırken, onun zaman zaman kendilerine Benî İsrail’den ibretli hadiseleri anlatıp ders verdiğini bildirirler. Öyle ki, kimi gün seher vakti gerçekleşen; sabaha, sabah namazının farzına kadar süren sohbetlerdir bunlar.
Bu sohbetlerin birinde, Hâtemü’l-Enbiya aleyhissalâtu vesselam ‘kardeşi’ Musa aleyhisselamdan bir hatıra anlatır.
Günlerden bir gün, Musa aleyhisselam bulunduğu bir beldedeki Benî İsrail’i toplar ve onlara içlerinde en hayırlı insanı bulup getirmelerini söyler. Bir adam bulup getirirler.
Benî İsrail’in en hayırlı kişisi diye tarif olunan kişi geldiğinde, Musa aleyhisselam, “Sen Benî İsrail’in en hayırlı kişisi misin?” diye sorar kendisine. “Evet” demez karşısındaki kişi. “Öyle iddia ediyorlar” demekle yetinir. Sonra, Musa aleyhisselamın ondan bir talebi olur: “İsrail oğullarının en şerlilerini bulup bana getir.”
Adam gider, saatler boyu, belki akşama kadar o beldenin sokaklarında dolaşır, sonra yalnız başına Musa aleyhisselamın yanına döner.
“En şerlileri bana getirmedin mi?” diye sorar Musa aleyhisselam. Adam şu cevabı verir: “Ben onlardan hiçbirini, kendi nefsimi bildiğim kadar bilmiyorum.”
Bu cevap, Musa aleyhisselamın aradığı cevaptır. “Onların en hayırlısı” der, “hakikaten sensin.”
Bu kıssa, okuduğum ilk günden bugüne, her hatırlayışımda beni tekrar düşündürür ve yeniden bir vicdan ve nefis muhasebesine çağırır. Hele ki, ‘Bizden iyisi yok’ görünümlerin altına gizlenmiş ‘benden iyisi yok’ söyleminin ortalıkta kol gezdiği bir çağda, bu kıssa ne kadar da uyarıcı ve öğreticidir!
Bu kıssayı her hatırlayışımda, ‘İsrail’ ünvanıyla anılan, Benî İsrail’in onun soyundan geldiği Yakub aleyhisselamın en sevgili oğlu olarak Yusuf aleyhisselamın söylediği o güzelim söz de gelir hatırıma. Yusuf ki, zamanının eşsizidir, güzellikçe, ahlâkça, ilimce, hikmetçe benzersizdir. Lâkin o güzeller güzeli, bilgililer bilgesi Yusuf, Kur’ân’da da övüldüğü üzere, “Ben nefsimi tebrie etmem, nefis her kötülüğü emreder” demiş ve nefs-i emmarenin şerrinden Rabb-ı Rahîm’e iltica edebildiği için de, çok ağır bir imtihandan alnının akıyla çıkabilmiştir.
“Benden iyisi yok” diyen biri değil, “Ben nefsimi temize çıkarmam, muhakkak ki nefis her kötülüğü emreder” deyip nefs-i emarenin şerrinden Allah’a sığınan kişidir âlemler Rabbinin peygamberi.
Yusuf aleyhisselam için geçerli olan bu durum, Yunus aleyhisselam için de geçerlidir.
Yunus aleyhisselam da, ‘kusursuzluk’ iddia eden biri olarak değil; “Seni her türlü noksanlıktan tenzih ederim. Muhakkak ki ben zalimlerden oldum” diyerek Rabbine yönelip nefis muhasebesi yapan bir kul olarak peygamberdir.
Bir tarafta üç peygamber ile verilen bu nefis muhasebesi dersine bakıyorum; öte yanda ehl-i din olarak bizim de yakamızı bırakmayan, “Bizden iyisi yok” görüntüsü altına saklanmış “Benden iyisi yok” söylemlerine…
Hz. Musa’nın meselini hatırlayalım.
“Bizden iyisi yok”sa dikkat edelim, bu söylem belki de bizi en geriye düşürebilir.
Hele ‘benden iyisi yok’sa, tehlike çanları tamamen bizim için çalıyor olsa gerektir.

Metin Karabaşoğlu

cemaldurra

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleyküm,

Bir laf vardır bilir misiniz?
"Bir kötü huyum vardı, biraz kibirliydim. Şimdi ondan da kurtuldum artık kusursuzum..."

Rabbim bizleri kibirden, gururdan uzak tutsun da tevazu sahibi olmayı nasib etsin...
Hele ki nefsine yenik düşmekten, Allah hepimizi muhafaza eylesin...
Amin... Amin... Amin...

Allah razı olsun aminenur kardeş, Allah'a emanet ol...

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Selamun Aleyküm,

Bir laf vardır bilir misiniz?
"Bir kötü huyum vardı, biraz kibirliydim. Şimdi ondan da kurtuldum artık kusursuzum..."

Rabbim bizleri kibirden, gururdan uzak tutsun da tevazu sahibi olmayı nasib etsin...
Amin... Amin... Amin...

Allah razı olsun aminenur kardeş, Allah'a emanet ol...

aleykum selam sayın abim..
insan neden hep aciz olup , hemde bu denli hadsiz olur .. anlamak zor olsa gerek ..
neden geldigi , nereye gittiği belli olan ..
bir garip fani yolcu , bir emanetci.

Amin... Amin... Amin...

rabbim biran bile bizi nefsimizle başbaşa bırakmasın ..

teşekkür ederim abi ..
selam ve dua ile ...

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Esselamünaleykum...

Esselamünaleykum...

Benim de çok beğendiğim(!) biz söz vardır...
Cemaldurra abimizin yazdığı sözün bir değişik versiyonu;
" Eskiden kendimi çok beğenirdim, şimdi MÜKEMMELİM..."

Allah CC. bizleri gururdan, kibirden, büyüklenmekten ve her türlü nefsimizin şerrinden korusun inşallah...

Allah CC. razı olsun değerli kardeşim...

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Benim de çok beğendiğim(!) biz söz vardır...

Cemaldurra abimizin yazdığı sözün bir değişik versiyonu;
" Eskiden kendimi çok beğenirdim, şimdi MÜKEMMELİM..."

Allah CC. bizleri gururdan, kibirden, büyüklenmekten ve her türlü nefsimizin şerrinden korusun inşallah...

Allah CC. razı olsun değerli kardeşim...

aleykum selam abi..

Allah CC. bizleri gururdan, kibirden, büyüklenmekten ve her türlü nefsimizin şerrinden korusun inşallah...amin ecmain ...

selam ve dualarımla rabbimize emanet olnunuz...

HilserSeN

Kayıtlı Kullanıcı
Hz. Mevlana"yı görmek için Konya"ya gelen büyük bir papaz maiyeti ile yolda giderken ona rast geliyor. Hürmet ederek huzurunda eğiliyor. Mevlana da aynı hürmetle mukabele ediyor. Papaz, her başını kaldırdığı zaman, Mevlana"yı aynı ihtiram vaziyetinde görüyor. Nihayet bu tevazu karşısında hayran kalıp Müslüman oluyor. Mevlana eve döndüğü zaman oğlu Sultan Veled"e şöyle diyor:

“Bir papaz, tevazu faziletini elimizden almak, o yolda bize galip gelmek istedi. Allah"a şükür biz onu mağlup ettik. Çünkü tevazu ve hilim Müslümanların şiarıdır.”42

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
Selamünaleyküm güzel kardeşim
Rabbim razı olsun çok güzel ve faydalı bir paylaşım emeğine sağlık,
Allahım bizleri nefsimizin şerrinden ve şeytanın şerrinden korusun inşaallah,
Nefis bu insana iyi kötü demez her şeyi yaptırmak ister..
Gurur, kibir şeytandandır..Rabbim kalbimizi kibirlenmekten korusun..
Allaha emanet olun
selam ve dua ile...

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Hz. Mevlana"yı görmek için Konya"ya gelen büyük bir papaz maiyeti ile yolda giderken ona rast geliyor. Hürmet ederek huzurunda eğiliyor. Mevlana da aynı hürmetle mukabele ediyor. Papaz, her başını kaldırdığı zaman, Mevlana"yı aynı ihtiram vaziyetinde görüyor. Nihayet bu tevazu karşısında hayran kalıp Müslüman oluyor. Mevlana eve döndüğü zaman oğlu Sultan Veled"e şöyle diyor:

“Bir papaz, tevazu faziletini elimizden almak, o yolda bize galip gelmek istedi. Allah"a şükür biz onu mağlup ettik. Çünkü tevazu ve hilim Müslümanların şiarıdır.”42

ALLAH cc razı olsun kardeşim ...

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Selamünaleyküm güzel kardeşim
Rabbim razı olsun çok güzel ve faydalı bir paylaşım emeğine sağlık,
Allahım bizleri nefsimizin şerrinden ve şeytanın şerrinden korusun inşaallah,
Nefis bu insana iyi kötü demez her şeyi yaptırmak ister..
Gurur, kibir şeytandandır..Rabbim kalbimizi kibirlenmekten korusun..
Allaha emanet olun
selam ve dua ile...

________aleykum selam kardeşim benim ..
teşekkür ederim .. güzel duanıza kalbi aminler
hayırlı cumalar ..
selam ve dua ile B) _________

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt