Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Bediüzzaman’ın teklifine vekillerden destek: Terörün reçetesi eğitimdir (1 Kullanıcı)

Aşkâ Mecnun

Kayıtlı Kullanıcı
Zaman’ın 5 gün boyunca yayınladığı Yassıada belgelerinin yankıları sürüyor. Belgeler arasında Bediüzzaman Said Nursi’nin Doğu’ya üniversite kurulması için Demokrat Parti hükümetine gönderdiği mektup da çıkmıştı.

O dönemde bölge sorunlarının çözümü için eğitime vurgu yapan Nursi’nin talebi, Doğu ve Güneydoğu’daki eğitim sorununu bir kez daha gündeme getirdi. AK Parti ve CHP milletvekilleri, terörün bugünkü noktaya gelmesini, bölgeye eğitim yatırımı yapılmamasına bağlıyor. Son dönemde terör örgütünün saldırılarının arttığına dikkat çeken bölge milletvekilleri, sorunların çözümü için yeni bir eğitim kampanyası başlatılmasını istiyor.

AK Parti Ağrı Milletvekili Halil Özyolcu, terörün ancak eğitimle çözüleceğini vurguladı. Bediüzzaman’ın mektubunu hatırlatan Özyolcu, “Said Nursi’nin bölgeye üniversite teklifi keşke o dönemde kaale alınsaydı. Keşke kayıp yıllar yaşanmasaydı. Kardeşlik tesis edilseydi. O zaman bugün farklı konuları konuşurduk, terör bu noktaya gelmezdi.” dedi. AK Partili vekil, Doğu insanının ‘çocuklarını okula göndermemek’le suçlandığına; ancak yıllarca bölgeye okul bile yaptırılmadığına dikkat çekti. Özyolcu, buna örnek olarak da Cumhuriyet tarihi boyunca Ağrı’da sadece 2 lise bulunmasını gösterdi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan, inancı ve ahlâkı önceleyen bir eğitim anlayışının yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekti. Kardeşlik ve sosyal barışın bu sayede sağlanacağını belirten Arslan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Maalesef geçmişteki yöneticilerin bazı konulardaki bağnazlığı, birtakım tedbirlerin alınmasına mani olmuş. Toplum olarak bunun acısını yaşıyoruz. Keşke o yıllarda Doğu’da daha çok üniversite, lise ve ilkokul yapılsaydı. Eğitim ve ekonomiye öncelik verilseydi bugün bu sorunlar yaşanmazdı.” Bölge için özel bir eğitim kampanyası düzenlenmesini isteyen Arslan, bugün adım atılması durumunda 10 yıl sonra birçok sorunun kendiliğinden biteceğini iddia etti. AK Parti Şırnak Milletvekili Abdullah Veli Seyda, “Eğer eğitim yatırımı yapılsaydı, bugün yaşanan sıkıntıları konuşmazdık. İlimizde okuyan kadar okumayan insan var. Bir insanı eğitimsiz, yoksul bırakmak onu yanlış yollara sürükler.” tespitinde bulunuyor.

CHP Van Milletvekili Mehmet Kartal da bölgenin yıllarca ihmal edildiğini savundu. 1960’larda başlayan askerî rejimlerin demokrasiyi askıya aldığını belirten Kartal, bunun sonucunda terörün tırmandığını ve göç başladığını kaydetti. CHP’li vekil, “Neticede bölgede yoksulluk ortaya çıktı. AB’nin istediği yasalar 30 yıl önce çıkarılsaydı bu sorunlar olmayacaktı. Buraya eğitim ve ekonomi yatırımı yapılmalı. Ayrıca demokrasinin tam işlemesi lazım.” diye konuştu.

Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise Doğu’ya yeterli eğitimin yapılmadığını kaydetti. Terörün kaynağında eğitimsizlik olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, “İnsanlara iyi ve kaliteli bir eğitim verirseniz, özellikle din eğitiminde hassasiyet gösterirseniz bölgedeki insanların teröre bulaşması zorlaşır.” ifadesini kullandı.

Mehmet Baki
Ankara
Zaman
11.09.2006

eren emin

Kayıtlı Kullanıcı
RE: Bediüzzaman’ın teklifine vekillerden destek: Terörün reçetesi eğitimdir

S.A. KARDEŞİM PAYLAŞIMIN İÇİN ALLAH RAZI OLSUN

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt