Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

BAŞÖRTÜSÜNÜN KEYFİYETİ (1 Kullanıcı)

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı
Başörtüsü nasıl olmalıdır? Çene altının da mahremi olmayan erkeklere gösterilmemesi mi gerekir?

Başörtüsünün niteliği (keyfiyeti) meselesi çok önemlidir. Müslüman kadınlar, hattâ erkekler

bunu çok iyi bilmeli ve bilinçli (şuurlu) bir şekilde uygulamalı ve uygulatmalıdırlar.

Kur'ân-ı Kerim, lüzumsuz tekrarların bulunmadığı mûcize bir kitaptır. Bir âyet-i

kerîmede : "Mü'min kadınlara söyle... başörtülerini yakaları üzerine sarkıtsınlar." (Nûr 24/31)

buyururlar. Daha sonra gelen bir âyet-i kerimede ise: "... Müslümanların kadınlarına söyle,

cilbâblarını üzerine sarkıtıversinler..." (Ahzâb 33/59) denir. Müfessirlere göre sonra

gelen "cilbâb âyeti" başını örtme konusunda kadına ilave bir görev daha getirmiştir: Kadın

dışarı çıktığında, yani namahremlerinin göreceği yerde, birinci başörtüsünün üzerine bir

de "cilbâb" atacaktır. "Cilbâb" genellikle vücudu baştan ayağa örten ve giyilmekten ziyade

bürünülen dış örtü olarak anlaşılmış ve uygulanmıştır. Ama vücudun üst kısmı, omuzları ve

göğüsleri örten geniş başörtü de cilbâb sayılabilir, diyenler de vardır. (106"Cilbâb" hakkında

geniş bilgi için bk. Faruk Beşer, Islâmda Kılık Kıyafet ve Örtünme 93-123) Bir diğer âyette de

kadınların "Önceki cahilliyyede olduğu gibi süslenip çıkmamaları" (Ahzâb 33/33) istenir.

Buna göre kadın, kaynı gibi yakınları dahil, namahremlerinin yanına, belki de süslü

olabilecek birinci küçük başörtüsünün üzerinden, en az göğüslerini örtecek kadar geniş,

sade ve tercihen koyu renkli bir başörtüsü ile çıkacaktır. Rengin koyu olması, süsü azaltması

içindir. Yoksa renkte bir sınırlama yoktur: Ama cazip bir şekilde süslü olması mahzurludur.

Çenenin altının mahremliğine gelince, en müsamahalı Hanefi görüşüne göre kadın, fitnenin

de (cinsel duygular) bulunmaması halinde yabancı erkeklere, sadece elini ve yüzünü

gösterebilir. Yüz ise fıkıh kitaplarımızda alındaki tüy bitiminden çene altına ve bir kulaktan

diğerine kadar olan bir yer diye tarif edilir. (107 Ibn Âbidîn I/b5-66 (M.A).) Buna göre alt

çene aşağı yukarı sallandığında sallanan kısmı yüzden olmuş olur. Ya da dışardan

parmağımızla nefes borunuzu bulabileceğiniz yere kadar yüz sayılır. Ve kadın onun dışında

kalan boğaz kısmını yabancı erkeklere gösteremez

Bahar_58

Kayıtlı Kullanıcı
RE: BAŞÖRTÜSÜNÜN KEYFİYETİ

M_muaz Gardas emegine Saglik... Benim Basim acik ama insallah örtünce yazdiklarini dikkate alacagim[marq];)[/marq]

hulya_1987

Kayıtlı Kullanıcı

bu konuya açıklık getirdiğiniziçin teşekkürler geçenlerde aynı konuyu okul arkadaşlarımla tartıştık ve görüyorum ki ben haklıymışım
Açıklamalarınızdan ötürü ALLAH razı olsun B)B)B)

FATMA_ERGUN

Kayıtlı Kullanıcı

allah razı olsun muaz bey.biz ne kadar uyguluyoruz acaba?????????????

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

bahar58 yazdı:
M_muaz Gardas emegine Saglik... Benim Basim acik ama insallah örtünce yazdiklarini dikkate alacagim[marq];)[/marq]

sağolasınız...kardeşim...allah razı olsun...selametle...

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

hulya_1987 yazdı:
bu konuya açıklık getirdiğiniziçin teşekkürler geçenlerde aynı konuyu okul arkadaşlarımla tartıştık ve görüyorum ki ben haklıymışım
Açıklamalarınızdan ötürü ALLAH razı olsun B)B)B)

rabbim cümlemizden razı olsun ...selametle....rabbim bu tür konuşlarda yardımcınız olsun...selametle....

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

FATMA_ERGUN yazdı:
allah razı olsun muaz bey.biz ne kadar uyguluyoruz acaba?????????????

cümlemizden fatma hanım...uygulamaya calışalım inş..selametle...

tevbekar

Kayıtlı Kullanıcı

Allah razı olsun paylaşımınız için... çok önemli ve her mü'min kadının bilmesi gereken şeyler...

B)selam ve dua ile... Allah'a emanet olunB)

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

tevbekar yazdı:
Allah razı olsun paylaşımınız için... çok önemli ve her mü'min kadının bilmesi gereken şeyler...

B)selam ve dua ile... Allah'a emanet olunB)

cümlemizden rabbim razı olsun....evet öyle gercekten...selametle...

by-cansuyu

Kayıtlı Kullanıcı

allah razı olsun kardeşim bence kendi fikrimi söylüyorum çok böyle açık renklerden sakınılması gerekir çünkü bunlar gözleri biraz daha onlaırıa yöneltiyor buda fitneye sebebiyet verir

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

by-cansuyu yazdı:
allah razı olsun kardeşim bence kendi fikrimi söylüyorum çok böyle açık renklerden sakınılması gerekir çünkü bunlar gözleri biraz daha onlaırıa yöneltiyor buda fitneye sebebiyet verir

allah razı olsun ..kardeşim...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt