
Her insan günde en az, tepeleme 6 kahve kaşığı veya 1 tatlı kaşığı kadar bal yemeyi âdet haline getirmelidir. Bu kadar bal, 30-50 grama tekabül etmektedir ki; günlük vitamin ve mineral maddeler ihtiyacının pek önemli bir kısmını normal olarak, en tabii yoldan sağlıyor demektir.
Balı aç karnına yemek doğru değildir. Aç karnına yenen bal midenin bol miktarda salgı çıkarmasına, dolayısıyla da yorulmasına sebep olur.
Mide ya da 12 parmaktaki ülserliler için şöyle yenmesi tavsiye ediliyor:
Bir bardağın yarısına bal, üzerine su doldurulup karıştırılacak, sabahleyin uyanınca bal bir dilim ekmekle yenecek ve 2 saat kadar su içilmeyecek. Bir haftada ağrıların kesileceği, 1 ayda iyi olacağı be*lirtiliyor.
Başka bir tavsiyeye göre de, 12 parmak bağırsağındaki ülseri tedavi etmek için bal yiyecek kimseler, en az yarım kilo balı 15-20 gün müddetle yemelidirler.
Öksürük ve soğuk algınlığı için, her iki saatte bir çay kaşığı yemek yeterlidir.
UYkusuzluğa karşı, yatmadan önce, ılık su veya süte 2-3 çay kaşığı bal karıştırılarak içilir.
Hazımsızlığa karşı, bir çay kaşığı bal, bir kuru incir veya hurma üzerine konularak yenilir.
Yara ve şişlere karşı, süzme bala batırılan pamukla kompres yapılır.
Alıntı