Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Aşure tarifi buyrun (2 Kullanıcı)

<DAMLA>

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Eki 2007
Mesajlar
6,461
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
<<<muharrem ayı hüzün aylarımdan bir aydır>>>





aure.JPG



MALZEMELER;
1,5 su bardağı aşurelik buğday
yarım su bardağı nohut
yarım su bardağı kurufasulye
yarım su bardağı kuru üzüm
10-15 adet kuru kayısı
1 su bardağı yer fıstığı
7-8 adet kuru incir (ben evdekiler yemediği için tercih etmiyorum)
1 adet elma
2 su bardağı şeker
tuz
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi
tarçın
YAPILIŞI;
Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Daha sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın.
Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ile akşamdan ıslatın. Bir tencereye aktarın. Buğdayların üzerine dört parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın.
Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkaın. Kayısılar ı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Bir tencereye kayısı ve üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile 10-15 dakika kadar kaynatın.
Büyükce bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve kuru meyvaları sularıyla beraber aktarın. Suyu yeterli değilse yeterince kaynamış su ilave edin.( baklagillere sonradan ilave edilen soğuk su sertleştirir.Ben sulu yapyorum. Sebebi aşure piştikten 1 saat kadar sonra katılaşmaya başlıyor. Ayrıca biz sulu seviyoruz.)
Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin. Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin. Şekerin mikaterını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirdiniz.)10-15 dakika kadar daha kaynatın.
Altını kapatın. Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları, incirleri ve yer fıstığını ilave edin. Bir çimdik tuz katın ve karıştırın. (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su bardağısoğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığınışasta ilave edebilirler)
Tarçın ve cevizi servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine serpin. Eğer cevizi tencereye karıştırırsanız aşureniz kararır.
 

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
11,851
Tepki puanı
9
Puanları
0
Yaş
50
selamunaleykum damlacım
en cok sevdığım tatlıdır aşure
tabıı aslında tatlı değıl gıbı
en lezız yıceklerden bırı desek daha doğru olur
harıka gorunuyor
yapıp gonderırsen daha da sevınırım:)
allaha emanet ol
 

<DAMLA>

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Eki 2007
Mesajlar
6,461
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
selamunaleykum damlacım
en cok sevdığım tatlıdır aşure
tabıı aslında tatlı değıl gıbı
en lezız yıceklerden bırı desek daha doğru olur
harıka gorunuyor
yapıp gonderırsen daha da sevınırım:)
allaha emanet ol

aleykum selam gülnisa ablacım evet bende çok severim:) aslında benim için tatlı diyebiliriz inşallah yapalım gönderirim seve seve gözlerine yorumuna saglık abla
rabbimize emanersiniz inşallah
selam ve dua ile
<<B)>>
 

<DAMLA>

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Eki 2007
Mesajlar
6,461
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
Aşure tarifi - aşure tarifleri

Aşure tarifi - aşure tarifleri


367985473_eb9aa074e0.jpg



malzemeler

* Yarım kilo aşurelik buğday
* 250 gr. Nohut
* 250 gr. Kuru Fasulye
* 1 Su Bardağı Pirinç
* 1 Su bardağı Kuru Üzüm
* 100 gr. Kuru Kayısı
* 50 gr. Kuşüzümü
* 2 kg. şeker
* 1 portakal kabuğu ( iç kısımdaki beyaz kabuğu alınmış)

üstü için

* Tarçın
* Kavrulmuş Susam
* Ceviz
* Nar taneleri

1. Nohut, kuru fasulye, kuru üzüm ve kuru kayısıları akşamdan ıslatalım,

2. Aşurelik buğdayı beyaz suyu gidene kadar yıkayın. Ve bir gece önceden 15,20 dk. Haşlayın, ocağı kapatıp sabaha kadar demleyin.

3. Sabah buğdayı pişirmeye başlayın

4. Pirinci ıslatıp biraz bekletin ve kaynayan buğdaya ekleyip birlikte pişmeye bırakın

5. Diğer taraftan bakliyatları da ayrı ayrı düdüklü tencerede pişirin

6. Aşurenin başında durmakta fayda var, sürekli karıştırmanız gerekli. Mümkünse tahta kaşıkla bu işlemi yapın. Ve sürekli sıcak suyunuz hazır olsun, buğdaylar suyu çektikçe sıcak kaynar su eklemeye devam edin

7. Buğdaylar pişip, suyun kıvamı koyulaşmaya başladığında düdüklüde pişmiş olan bakliyatları aşureye ekleyebiliriz,

8. Hepsi özleşmeye başlayınca, kuru üzüm, kuş üzümü, küp kesilmiş kayısıları, karanfil ve portakal kabuklarını ekleyip pişirmeye devam edelim.

9. Hemen ardından şekeri ilave edip eriyene kadar tencerenin başından ayrılmayalım,

10. Şekeri ekledikten yaklaşık 20 -30 dk. Daha kaynattıktan sonra kıvamını almış oluyor, ocağımızı kapatıp aşurenin soğumasını bekleyebiliriz.


Süsleme tercihinize kalmış. Ben önce tarçın serpiyorum ve üstüne kavrulmuş susam, ceviz, varsa fındık kırığı ilave ediyorum. Ve nar taneleri.

Bazı notlarım;

* Buğdayı geceden kaynatıp, sabaha bekletirseniz sabah buğdaylar şişmiş olacaktır ve daha kısa sürede pişip lokum gibi olacaktır,
* Buğday pişerken üzerinde oluşan kefini almalısınız,
* Şekeri pişme işleminin sonlarına doğru ilave etmelisiniz, zira şekeri erken eklerseniz buğdayınız sertleşir ve pişme süresi uzar,
* Ben aşureye un veya nişasta eklemiyorum, pirinç ve buğdayın kendi içindeki nişasta yeterli geliyor kıvam için, burada eklediğiniz suyun ölçüsü önemli, göz kararı ayarlamak gerekli ve mutlaka sıcak su hazır olsun,
* İçine incir ekleyecekseniz şayet kaynarken değil servis sırasında kâsenin dibine önce incirleri koyun, sonra üzerine aşureyi dökün, böylece rengi kararmaz.

alıntıdır
 

AFRA_NUR

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Ocak 2007
Mesajlar
2,128
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
54
selamun aleyküm Damlacım.emeğine sağlık.nefis görünüyolar.Rabbim razı olsun senden.selametle rabbimize emanet inşallah
B)B)B)
 

aliye_aliye

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
16,828
Tepki puanı
4
Puanları
38
Konum
~* پایتخت آن بهشت *~
Web Sitesi
www.fizikist.com
Selamün Aleyküm Gül Damlam...
Maşallah, eklemiş olduğun tarifler için Rabbimiz c.c razı olsun inşallah..
Teşekkür ederim can.. Emeğine ve güzel yüreciğine sağlık.. Aşure tatlısı güzel de, Çamlıca'daki aşurenin tadını unutamam;).. Aşure gördükçe, aklıma orası gelecek:).. Konunun başında da yazdığın gibi, bir hüznü anımsatıyor aslında aşure bizlere.. Rabbimiz c.c, Muharrem'imizi, hicri yılbaşımızı da mübarek kılsın, hayırlara vesile olsun, tüm İslam alemi için inşallah..
Rabbimize emanetimsin Gül Damlam.. Baki Dua ve muhabbetle..B)

 

NUR__

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Eyl 2008
Mesajlar
325
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
MÜSLÜMAN MALI ORTAKTIR HANİ BİZE :a21:
 

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Ayın En İyi Üyesi
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
32,772
Tepki puanı
8,005
Puanları
163
Yaş
53
Konum
Alanya
Selamünaleykum...

Selamünaleykum...


En sevdiğim tatlıdır bu ....
Zengin çeşitler...
Elinize sağlık...:a15:

Muharrem ayının 10. günü Aşure günüdür...
O gün akşamı iftarda yeriz inşallah...
Bu günde tutulan oruç gerideki bir yılın günahlarına keffaret olurmuş...
 

cananca

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Eki 2008
Mesajlar
89
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
48
tarifi okuyunca açıktım canım çekti olsada yesek
 

<DAMLA>

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Eki 2007
Mesajlar
6,461
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
selamun aleyküm Damlacım.emeğine sağlık.nefis görünüyolar.Rabbim razı olsun senden.selametle rabbimize emanet inşallah
B)B)B)

aleykum selam abla seninde gözlerine ve yorumuna saglık... amin inşallah rabbim sizden de razı olsun
rabbimize emanetsiniz inşallah
selam ve dua ile
<<B)>>
 

<DAMLA>

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Eki 2007
Mesajlar
6,461
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
Selamün Aleyküm Gül Damlam...
Maşallah, eklemiş olduğun tarifler için Rabbimiz c.c razı olsun inşallah..
Teşekkür ederim can.. Emeğine ve güzel yüreciğine sağlık.. Aşure tatlısı güzel de, Çamlıca'daki aşurenin tadını unutamam;).. Aşure gördükçe, aklıma orası gelecek.. Konunun başında da yazdığın gibi, bir hüznü anımsatıyor aslında aşure bizlere.. Rabbimiz c.c, Muharrem'imizi, hicri yılbaşımızı da mübarek kılsın, hayırlara vesile olsun, tüm İslam alemi için inşallah..
Rabbimize emanetimsin Gül Damlam.. Baki Dua ve muhabbetle..B)


aleykum selam canım ablam amin inşallah rabbim senden de razı olsun inşallah gözlerine yorumuna saglık gültanem bu arada inşallah hatırlamana gerek kalmaz sende istanbulda yaşarsın yani bizim hayalimizde ki gibi:)
rabbimize emanetsin inşallah
selam ve dua ile
<<B)>>
 

<DAMLA>

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Eki 2007
Mesajlar
6,461
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
En sevdiğim tatlıdır bu ....
Zengin çeşitler...
Elinize sağlık...:a15:

Muharrem ayının 10. günü Aşure günüdür...
O gün akşamı iftarda yeriz inşallah...
Bu günde tutulan oruç gerideki bir yılın günahlarına keffaret olurmuş...

hatırlatma için teşekkür ederiz abi rabbim kabul etsin inşallah
rabbimize emanetsiniz inşallah
selam ve dua ile
<<B)>>
 

ecriteala

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Eyl 2008
Mesajlar
64
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
ayyy olsada yesek ya canım çok çekti...
 

mina_43

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Ara 2008
Mesajlar
71
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
görüntü çok güzel kısmetse bu senede yapar yeriz inşALLAH..

emeğine sağlık tarif içinde teşekkürler.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt