Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Arılarda haberleşme (1 Kullanıcı)

Arıcı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Eyl 2009
Mesajlar
111
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
61
Bal arısı canlılar içerisinde insanlardan sonra haberleşmeye en çok değer veren canlılardan birisidir.Ancak bu haberleşmenin şekli ve biçimi arılara göre özeldir.Bundan dolayı haberleşme ihtiyacı olan birey işçi arı haberleşme şeklini diğer işçilere aktarır.Bundan doladırki,tatlı bir şerbete veya bala bir arı konarsa çok kısa bir süre sonra oraya arıların akın akın geldiğini görürsünüz.

şimdi bu haberleşmenin nasıl yapıldığını anlatalım.

Arılar hareketleriyle,kimyasal salgılarla, uyarılarla,sesle,dokunmayla ve elektiriksel sinyaller kullanarak diğer işçilere mesajla bilgi iletirler.Bu mesajlar sinir sistemleri yardımıyla beyinlerine iletilerek değerlendirilir.Ayrıca besin kaynağını ,su kaynağını ve bu tür istekleri kolonideki diğer işçi bireylere dans ederek anlatır.Asla bencillik yapmaz.kendim toplayayım demez.Bu besin maddelerinin yerini anlatırken arı dansını kullanır.

Arı dansı petek üstünde yapılır.Birçok arıcı bunu görmüştür.Ama neden bunu yaptığını bilemez.Arı bu amaçla iki tür dans yapar.Bunlardan birisi olduğu yerde petek üstünde dönerek dairesel bir dans yapmasıdır.Diğer dans metodu ise kuyruk sallamadır.Genel olarak arılar sık sık yön değiştirerek bu dansla karşıya mesajı iletitirler.genel olarak bu dans sırasında her yöne 1-2 halka çizilir.Dans birkaç saniyede bittiği gibi 1 dakika civarındada olabilmektedir.Bu dans bitince tarlacı işçiler kovan ağzına hareket ederek hızla hedefe giderler.İşte bu iletişim dansından dolayı bir yerde bulunan arıların tamamı aynı kovandandır.

Dairesel dans yakın mesafedeki besin kaynakları için kullanılır.Bundan dolayı yakın 100 m kadar olan besin kaynakları bu dansla anlatılır.Bunu basit bir deneyle görebilirsiniz.Arılığın civarına dondurma kaseleri ile şerbet koyun.Takriben 10 dakika sonra kovanlardan birisini açarsanız bu dansı yapan arıları görebilirsiniz.
Uzak mesafelerdeki besin kaynakları için kuyruk dansı yapılır.Bu dansı yapan işçi arı ''D''şeklinde bir yarım daire çizer.Bu dasda arı dansa başladığı noktanın tam karşına gelince düz şekilde başlangıç noktasına gider.Bunu tamamlayınca yarım daireyi ters şekilde tamamlar.Dansın en büyük özelliği düz şekilde hareketi esnasında vücudundan titreşimler yaparak düşük frekanslı bir ses çıkarmasıdır.Bu titreşimlerin sayısı kaynağın mesafesini anlatır.Bundan dolayı çıkardığı bu düşük frekanslı ses mesafenin anlatılmasında haberleşme amaçlı olarak kullanılır.

Bir başka özellikde dansa ayırdığı zamandır.İki yarım daire arasında düz gidişlerde geçen zaman dilimi olan 15 saniye içerisindeki titreşim sayısı mesafeyi doğrudan anlatır.15 saniye içinde yaptığı düz koşu 9-10 ise mesafe 100m,7 ise 600m,4 ise 1000m,2 ise 5000-6000m civarıdır.Arı bu dansı petek üstünde yaparken güneşi baz alarak yönü tayin eder.Buda petek üzerinde aşağı,yukarı öne ve arkaya doğrudur.Bu yön kavramından dolayı kovanlar arılıkda yerleştirilirken mutlaka mümkün olduğu ölçüde yön olarak güney(Kıble ye doğru kovan ağzı)çevrilerek konulmalıdır.

Prof.DrMUHSİN DOĞAROĞLU'nun'' Arıcılık Teknikleri''adlı kitabından alıntıdır(sayfa 41-48)

Assale Arıcılık Portalı
 

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
Katılım
11 Ocak 2010
Mesajlar
2,197
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
42
Saol arıcı abi güzel bilgiler.
 

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2006
Mesajlar
14,020
Tepki puanı
23
Puanları
36
Yaş
70
Konum
BURSA
085aa.jpg
Arılar besin kaynağından döndüklerinde peteğin üstünde dans ederler. Yanda yiyecek kaynağı yakın olduğunda arıların yaptıkları dans görülmektedir. Bu dans iki paralel çizgi şeklindedir. Arı iki yarım daire çizerek başlangıç noktasına geri dönmektedir.




ARILARIN UZAKLIK HESAPLAMALARI
098aa.jpg
098ba.jpg
098ca.jpg
098da.jpg

Arıların yiyecek aramaya çıkarken yanlarına belli miktarda besin almaları ile ilgili çeşitli deneyler yapılmıştır. Bunlarda bir tanesinde belli bir uzaklığa konan şekerli su kabını bulan arılar kovanlarına geri dönmüş (1) ve arkadaşlarına yiyecek yatağının yerini tarif etmişlerdir. Bu tarif üzerine yola çıkan ilk arılar kaynaktan besin alarak geri dönmüşlerdir. Daha sonra deneyi yapan bilim adamları besin kaynağını biraz daha uzağa koymuşlardır. Bunun üzerine ikinci gelen arılar tarif edilen yerde yiyeceği bulamadıkları ve yakıtları da bittiği için geri dönememişlerdir (2) Ancak yapılan şekerli su ve bal takviyesi ile yola çıkacak gücü bulabilmişlerdir. (3-4) Arıların yanlarına sadece kaynağa ulaşacak kadar yiyecek almalarının nedeni dönerken daha fazla polen toplayabilmektir.


ayet.jpg
 

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Eyl 2008
Mesajlar
5,816
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
Selamünaleyküm
Allah razı olsun çok ilginç bilgiler emeğinize sağlık..Ben arıların bazı hareketlerini görürdüm ama doğrusu ne olduğunu bilmiyordum sayenizde bilgilenmiş olduk.
Selam ve dua ile...
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt