Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Apple iPad İncelemesi (1 Kullanıcı)

TakeOne

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Eki 2008
Mesajlar
6,064
Tepki puanı
38
Puanları
48
Konum
Ankara
Apple'ın tableti sonunda kullanıcıların eline ulaştı. Tüm dünyada büyük heyecan yaratan cihazın tüm detaylarını yazımızda bulacaksınız.

2010 yılında en çok merak edilen cihazlar hiç şüphe yok ki tablet bilgisayarlar. Birçok markanın bu konudaki çalışmaları, sanal dünyaya sızmışken, en somut ve en erken adımı Apple attı. 3 Nisan'da satışa sunulan iPad, Apple'ın birçok ürününde olduğu gibi yine çok ses getirdi. Satışa saatler kala iPad meraklıkları Apple Storeların önünde uzun kuyruklar oluşturmuşlardı bile. Bu durum da iPad'in önemli bir ivme yakalayacağını göstermesi açısından önemli bir adım.

e01wf8.jpg

iPad 3 Nisan'da Amerika ve İngiltere'de satışa sunuldu.​

iPad, iPhone ile aynı sistemi kullanıyor olsa da Apple bu sistem üzerinde ciddi modifikasyonlara gitmiş ya da gitmek durumunda kalmış. En başta geniş dokunmatik ekran, arayüzde bir takım düzenlemeleri zorunlu kılıyordu. Bu yüzden arayüze ve ikonlara küçük dokunuşlar dikkatlerden kaçmıyor. Buna karşın sistem üzerinde işleyişte hiçbir değişiklik bulunmuyor. Zira Apple tüm iPhone yazılımlarının iPad üzerinde de çalışabileceğini duyurdu.

Teknik Özellikler

0.5 inç inceliğindeki iPad'in 9.7 inçlik ekranı 1024x768 piksel çözünürlük üretebiliyor. Bu boyut, netbook hatta masaüstü bilgisayarlarda da kullanılan bir büyüklükte ve yeterli. Bilindiği üzere iPhone 3.5 inçlik ekranıyla 480x320 piksel çözünürlük üretebiliyordu. Boyut düzenlemeleri dışında arayüz de çoğunlukla benzer şekilde tasarlanmış.

of4oiw.jpg

iPad'in masaüstü standı da bulunuyor.​

iPad sürümlerinin fiyatı 16 GB, 32 GB ve 64 GB SSD depolama alanları nedeniyle farklılık gösteriyor. Bunun dışında 1 GHz Apple A4 işlemci tüm sürümlerde standart olarak sunuluyor. Sistemin üzerine kurgulandığı birimler ise ARM imzasını taşıyor. Güç yönetimi, 3D grafik, ses gibi tüm yongalarda ARM ile işbirliğine gidilmiş. 802.11n kablosuz ağ desteğinin 3G olmayan modellerde yer alacağı cihaz, bluetooth, ivmeölçer, magnometre özelliklerine de sahip.

Batarya Ömrü

iPad hakkında en çok konuşulan konulardan biri de batarya ömrü hususunda. Donanımda yapılan değişiklikler sayesinde optimum enerji tüketiminin sağlandığı cihazda, tam dolu bir batarya ile wi-fi kullanarak 10 saat internette gezinebilir, video izleyebilir, müzik dinleyebilirsiniz. 3G desteğine sahip modellerin çeşitli data planları ile satılacağı iPad, 3G ile performansından sadece 1 saat kaybediyor.

wufngi.jpg

Tüm Apple ürünlerinde olduğu gibi ultra ince yapısı cihazın en önemli artısı.​

Yalnızca 680 gram ağırlığındaki iPad'in, 30 günü bulan bekleme süresi vaat eden bataryası değiştirilemiyor. Tipik bir netbooktan daha küçük ve daha hafif olan cihazın boyutları 242.8 mm ve189.7 mm. İvmeölçer, ışık sensörü ve ekranı kapatmak için özel buton cihazın pili en verimli kullanabilmesi için çeşitli özellikler ile donatılmış. 30 pin bir masaüstü bağlantı birimi, 3.5mm kulaklık çıkışı, ses kontrol butonu cihazda görebileceğiniz detaylardan.

iPad İle Yüksek Performans

iPad'in güçlü donanımı, özellikle üçüncü şahıs yazılımlarda fazlaca öne çıkıyor. Tiger Woods PGA Tour isimli iPhone oyununun açılış süresi iPad'de 5.5 saniye olarak gerçekleşirken iPhone'da bu süre 8.4 saniyeye kadar uzuyor. Peggle isimli bir başka oyunda ise bu süreler iPad'de 5.8 saniye, iPhone'da 8.4 saniye olarak gözleniyor. Her iki oyunun da iPad için optimize edilmiş versiyonlarının bulunmadığını belirtelim.

f00wol.jpg

iPad HD videoları oyanatabiliyor.​

iPad'in fark yaratan bir başka performansı da web site açılış hızları konusunda. Safari web tarayıcısı ile yapılan testlerde yoğun görsel içeriğin yer aldığı bir web sayfayı iPhone 19.3 saniyede açabilirken, iPad 6.2 saniye ile oldukça iyi bir performans ortaya koyuyor. F1 web sayfalarını görüntülemede de ciddi fark yaratan iPad 5.4 saniyede tüm sayfayı görüntüleyebilirken, iPhone'da bu süre 9.9 saniye. Tüm bu testlerin aynı Wi-Fi ağı üzerinden gerçekleştirildiğini de belirtelim.

Ekran Klavyesi ve E-Posta

Dokunmatik ekran klavyesi konusunda iPad gerçekten iyi bir iş çıkarıyor. Geniş ekranın da verdiği avantaj ile başarılı bir işe imza atan cihaz, atanan kısayol tuşları ile optimum performans vaat ediyor. Alışıldık iPhone klavyesinden rakam girebilme moduyla ayrılan klavye, modlar arasında tek tuşla geçiş yapabiliyor.

o71ptu.jpg

Yatay modda ekran klavyesi ve e-posta arayüzü.​

Postalarınızı iPad ile kontrol etmek de çok kolay. Konfigürasyonu ve ayarları iPhone'dan farksız olmayan posta yazılımı arayüzde görsel farklılıklar sunuyor. Ekranı iki bölmeli olarak kullanan bu arayüz, sol tarafta posta kutusunu ve mail bilgilerini içerirken, daha geniş tasarlanan sağ kısımda posta gövdesini görüntülüyor. Geniş ekranın da getirisiyle bu gövdede yatay moda 400 kelimelik, dikey moda da 500 kelimelik bir elektronik postayı bütün halde rahatlıkla görüntülenebiliyor.

11tnzx3.jpg

iPad'de e-posta arayüzü bu şekilde.​

iPad'in Beğenilen Özellikleri

Büyük dokunmatik ekran, 1024x768 piksel ekran çözünürlüğü ve optimize edilmiş iPhone arayüzü ile iyi bir denge sağlanmış. Cihazın ebatları da ne büyük ne de küçük denebilecek düzeyde. Apple iPad ile adeta tablet bilgisayar standardını çizmiş.

4io7xd.jpg

iPad ile HTML 5 desteği bulunan sayfalarda online olarak video izlemek mümkün.​

ARM ile işbirliğine gidilerek oluşturulan donanım yüksek performansı ile göz dolduruyor. Web sayfalarının görüntülenme hızlarının yanı sıra başarılı çoklu ortam özellikleri ve oyunlardaki performans, görsel anlamda daha başarılı üçüncü şahıs yazılımların yakın zamanda App Store üzerinde yerini alabileceğini gösteriyor. Böylesine yüksek performansa rağmen uzun pil ömrü cihazın hiç şüphesiz en önemli artısı.

iPad'in Beğenilmeyen Özellikleri

Cihazın göze batan en önemli problemi arayüzdeki başarıya rağmen bekleme ekranındaki sadelik ve kullanışsızlık. Böylesine geniş bir ekrana yeni bir bekleme ekranı tasarlanabilir ve birçok işlevin buradan kontrolü sağlanabilirdi. Ancak çoklu işlem (multitasking) desteği bulunmayan bir sistem için bu durum muhtemelen olanaklı olamayacaktır.

2u5uu05.jpg

Dikey ekran modunda bekleme ekranı.​

GPS yeteneğinin bulunmayışı Apple'ın kendine has bir pazarlama hamlesi mi bilinmiyor ancak bu durum cihaz için çok ciddi bir kayıp. Apple'ın tüm taşınabilir cihazlar için tek bir iPad yeterli sloganı ile yola çıkan cihazda GPS donanımının bulunmayışı bir çelişki yaratıyor. iPad 2.0 için iyi gerekçe değil mi?

1250r2s.jpg

Apple sayesinde HTML 5 kısa sürede bir zorunluluk halini alacak mı?​

...ve flash desteği. Apple sevenlerin hiç şüphe yok ki en fazla şikayet ettiği konu iPhone OS'in flash desteğine sahip olamayışı. Adobe'ın tüm çabalarına rağmen Apple'ın flash içeriklerinin aşırı şarj tüketimini gerekçe göstererek onay vermediği flash iPad'de de muhtemelen hiçbir zaman yer almayacak. Tam HTML 5 desteği ile online video paylaşım sitelerini adeta bir mecburiyete zorlayan Apple'ın bu hamlesinin nasıl bir sonuç vereceğini ise zaman gösterecek.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt