Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Anne Hakkı Ödenmez (1 Kullanıcı)

hafize

Kayıtlı Kullanıcı

anne1ql9.jpg

İnsanı en güzel bir şekilde yaratmış olan Yüce Allah, ona akıl denen nimeti vererek onu bütün yaratıklardan üstün kılmıştır. İnsanın mükemmel bir şekilde yaratılıp, diğer varlıklardan üstün kılınarak dünyaya gönderilmesinin bir gayesi vardır. İşte insanın bu gayeyi bilip o doğrultuda bu dünyada yaşaması gerekir.İnsanın bu dünyaya gönderilmesinin hikmeti ve gayesi, kâinatın yaratıcısını tanımak ve O’na iman edip ibadet etmektir.
ANNE HAKKI ÖDENMEZ
İnsanı en güzel bir şekilde yaratmış olan Yüce Allah, ona akıl denen nimeti vererek
onu bütün yaratıklardan üstün kılmıştır. İnsanın mükemmel bir şekilde yaratılıp, diğer
varlıklardan üstün kılınarak dünyaya gönderilmesinin bir gayesi vardır. İşte insanın bu
gayeyi bilip o doğrultuda bu dünyada yaşaması gerekir.
İnsanın bu dünyaya gönderilmesinin hikmeti ve gayesi, kâinatın yaratıcısını tanımak
ve O’na iman edip ibadet etmektir. Zira Yüce Allah “Cinleri ve insanları yalnızca (Beni
tanımaları ve) Bana kulluk etmeleri için yarattım.”
(Zariyat, 56)
buyurmaktadır.
Demek ki insanın yaratılış gayesi; Allah’ı tanımak, O’na iman edip kuvvetli iman ile
varlığını ve birliğini tasdik etmektir. Bütün peygamberler, insanlara önce bu esası
tebliğ etmişler ve bu inanç etrafında insanların birleşmeleri için uğraşmışlardır.
Allah’a kulluk ve ibadetten sonra insanın ikinci olarak, Allah'ın yaratıklarına karşı olan
görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir. Yaratıklar içinde insana en çok
yakın olan ve insan üzerinde en çok hakkı bulunan, anne ve babadır. Çünkü Allah
Teâlâ, onları insanın var olması için sebep kılmıştır.
Yüce Allah, bir başka ayetinde bizleri, anne babaya saygı konusunda şöyle
uyarmaktadır. “Biz insana, ‘anne ve babasına' iyilikle davranmasını tavsiye ettik…”
(Ahkâf, 15)
İnsan, anne ve babasına karşı "öf" bile demeyecek kadar saygılı ve hürmetkâr bir
üslûp içerisinde olmalıdır. Alabildiğine alçakgönüllü, anlayışlı ve onlara daima güzel
söz söylemelidir. Onlar kendisini yetiştirip büyütürken nasıl emek verdilerse, yaşlılığa
eriştiklerinde de, kendisi onlara karşı aynı sabrı ve şefkati gösterebilmelidir.
Sevgili Peygamberimiz de anneye ve anne sevgisine özel bir önem vermiş, cenneti
anaların ayaklarına sermiş, vaktinde kılınan namazdan sonra Allah’a en sevimli işin
anneye iyilik etmek olduğunu; Allah'ın rızasını kazanmanın, cennete ulaşmanın en
kestirme yolunun anaya hizmetten ve anneyi gereği gibi sevmekten geçtiğini
bildirmiştir.
Anne sevgisi, sevgilerin en güzelidir. Anneler, ömür boyu sevgiye, saygıya, hizmete ve
hürmete layık olan en yüce varlıklardır. Anne; bağlılığın, fedakârlığın, cömertliğin,

karşılık beklemeden vermenin ve sevmenin sembolüdür. Anne ilâhî rahmete benzer.
Hep verir, fakat karşılık beklemez.
Dinimizde anneye hizmet, babadan önce gelir. Ebu Hüreyre (r.a.)’nin rivayet ettiği bir
hadis-i şerifde ashab-ı kiramdan biri Peygamberimize gelerek:
- Ey Allah'ın Resulü! İnsanlar arasında iyi davranmama en çok layık olan kimdir? Dedi.
Peygamberimiz (s.a.s.):
- Annendir, buyurdu.
Adam:
- Sonra kim? Dedi.
Peygamberimiz (s.a.s.):
- Annendir, buyurdu.
Adam:
- Sonra kimdir? Dedi.
Peygamberimiz (s.a.s.) yine:
- Annendir, buyurdu.
Adam:
- Sonra kimdir? Diye sordu.
Peygamberimiz (s.a.s.):
- Sonra babandır, buyurdu.
(Buhârî, Edep, 2; Müslim, Birr, 1)
Hz. Peygamber (s.a.s.), bu hadis-i şerifte, anne hakkının babanınkinden üç misli daha
fazla olduğunu bildirmektedir.
Çünkü anne çocuğunu nice güçlüklerle dokuz ay karnında, sonra kucağında taşımış,
iki yıla yakın onu emzirmiş, uzun süre ona bakmıştır. Öyle ki, kimi bazı anneler
yememiş yedirmiş, içmemiş içirmiş, giymemiş giydirmiştir. Eğer annesi ona böyle
bakmasa, belki de canlıların en geç gelişeni olan zayıf insanın güçlenmesi; kendisini
yönetecek, koruyacak duruma gelmesi mümkün olamaz.
Anne hakkı o kadar büyüktür ki, kişi sırtında annesini hacca götürse bile yine hakkını
ödemesi mümkün değildir denir.
Burada anne hakkı ile ilgili asr-ı saadette cereyan eden bir olayı nakletmek istiyorum.
Sevgili Peygamber Efendimiz zamanında Alkame adında bir genç vardı. Hep taat üzere
olup, yaz-kış oruç tutar, geceleri sabaha kadar ibadet ederdi. Bir gün fenalık geçirdi.
Dili tutuldu. Resûlullah'a haber verdiler. Oda Hazreti Ali ve Ammâr bin Yâsir
hazretlerini Alkame'ye gönderdi. Kelime-i şehâdeti söyletmek için çalıştılarsa da dili
dönmedi. Hazreti Ali Efendimiz, Hazreti Bilâl-i Habeşi'yi Resûlullah Efendimize
gönderdi durumu bildirdi. Resûlullah Efendimiz:
- Alkame'nin anası, babası var mış buyurdu.
- Yaşlı bir anası var, dediler.
- Annesini buraya getirin buyurdu. Getirdiler.
- Alkame'ye ne oldu, anlat! Seninle geçinmesi nasıldır? buyurdu. Annesi şöyle anlattı:
- Yâ Resûlallah! Çok iyidir. Zahiddir. Hep ibadet ve taat üzeredir. Ama ben ondan razı
değilim...
Resûlullah Efendimiz: “Dilinin tutulması bu yüzdendir. Ona hakkını helâl et de dili
açılsın.” buyurdu.
- Ey Allah'ın Resulü! O benim hakkıma çok riayetsizlik etti. Hakkımı helâl etmem,
dedi.
Resûlullah Efendimiz: - “Ey Bilâl! Eshâbı topla. Etraftan odun toplasınlar, Alkame'yi
yakacağız. Çünkü, annesi ondan razı değildir buyurdu.
Annesi:
- Yâ Resûlallah! Benim oğlumu, benim gözümün önünde mi yakacaksınız? Kalbim
buna nasıl dayanabilir? dedi.
Resûlullah Efendimiz:
- Cehennem ateşi, dünya ateşinden çok daha kızgın ve yakıcıdır. Sen ondan razı
olmadıkça, onun hiçbir taatı makbul değildir buyurdu.
Kadın feryat etti:
- Yâ Resûlallah. Ben ondan razı oldum. Hakkımı ona helâl ettim, dedi ve eve gitti. Eve
gidince; Alkame'nin sesini duydu. Kelime-i şehadet söylüyordu. Dili açılmıştı. Aynı gün
vefat etti. Resûlullah Efendimiz, cenaze namazını kıldırdı. Defnettiler.
Dinimiz, Allah'a ibadetten sonra anne ve babamıza iyilik etmemizi, hayır dualarını
almaya vesile olacak davranışlarda bulunmamızı emrediyor. Onlara yapacağımız
hizmet Allah'ın rızasını kazanmamıza vesile olacaktır.
Ne mutlu, annelerini, lâyıkıyla sevenlere; onları her zaman hatırlayanlara, annelerine
en güzel şekilde hürmet ve hizmet edenlere, annelerinin hayır dualarını alıp, dünya ve
âhiret mutluluğuna erebilenlere.

ANNELER GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN

Prof. Dr.Mehmet Soysaldı
Fırat Üniv. İlâhiyat Fak.

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
Selmaünaleyküm değerli ablacımm
Allah razı olsun çok güzel bir paylaşım emeğine sağlık..
Cennet anaların ayakları altındadır.
Anne olmak en zor iş olsa gerek çünkü senden bir parça var ve sen ona bakmazsan o kendine bakamaz yani bir nevi sana muhtaç nasıl ki biz yüce yaratanımız Allahımıza muhtaçsak. Kadınlar duygusal ve merhametli yatarıldığı için annelik kadınlara verilmiş.
Annemizin hakkını ödeyemeyiz gerçekten Rabbim bizleri onlara asi olmaktan korusun..
Bütün annnelerin sizin ve kendi annnemiz anneler gününü kutluuyorum.
Annnelerimizi tek bir gün hatırlamayalım onları daima memmun etmeye ve hayır dualarını almaya çalışalım inşaALLAH..
Allaha emnaet olun
selam ve dua ile...

hafize

Kayıtlı Kullanıcı

iste bende geldim şu yalan dünyaya anne.gözümü actigimda ilk seni gördüm ilk senin kokunu hissettim ve ilk senin kollarinda kimsede bulamadigim huzuru buldum anne.o sicacik gülüsünü benden hic esirgemedin.yürümeyi,gülmeyi hatta konusmayi sen bana ögrettin.hatirlarmisin ilk "anne" diyisimde sevincinden gözlerinden yaslarin aktigini?
ben daha cok iyi hatirliyorum,biliyorum ozamanlari daha cocuktum ama yinede annem oldugun icin o gözlerindeki mutlulugu asla unutamam.agladigimda sen benim yanimdaydin,geceleri ise hic uyumaz basimda bekler sacimi oksardin anne.okula sirf yalniz gitmeyim diye sen benim ellerimden tutar okula götürüdün sonra yanagima sicacik bir öpücük kondururdun.ben gelene kadar pencerenin önünden ise hic ayrilmazdin.
yavas yavas büyümege basladigimda daha cok endise ederdin.bana kizdiysan bile oda sirf beni sevdigindendi iste ben onu anlamadim anne.benim iyiligimi istedigini ise gec anladim.suan yanimda olsan,esgisi gibi oksasan bagirip cagirsan ben yine mutlu olurum anne. bana haytin iyiligini ögrettin,kötülügünü ise sen gittikten sonra fark ettim.biliyormusun benden cok uzaktasin yanimda olmasan bile inan senin yüregini o anne sicakligini halen hissediyorum.
kokun ise burnumda tütüyor.yolda yürürken nezaman anne cocuk görürsem,kor ates gibi yanar su yarali yüregim ve aklima sen gelirsin,hani ben düstügümde hemen beni kollarina alir bagrina basardin ya?
sonra basimi oksarken orada senin sicakligini hissederdim.simdi ise düstügümde ne beni kolllarina alan var nede beni bagrina basip sacimi oksayan anne.su yalan dünyada beni yalniz biraktin ben simdi ne yaparim annem?kimin yaninda huzur nese bulurum?
senin yerin asla dolmazki.hergece allaha dua ediyorum,rüyama gir diye.sen yukarda mutlusn ya ben burda?senin hasretinle bogusuyoruzm,hasretin yakiyor su canimi anne,biliyorum beni herzaman yukardan korudugunu ama yinede,seni öyle özlüyorumki icin icin agliyorum.senden son istegim ise,bana hakkini helal et ve inan anne sunu gecte olsa anladimki hakkin asla ama asla ödenmez..

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
Selmaünaleyküm değerli ablacımm
Allah razı olsun çok güzel bir paylaşım emeğine sağlık..
Cennet anaların ayakları altındadır.
Anne olmak en zor iş olsa gerek çünkü senden bir parça var ve sen ona bakmazsan o kendine bakamaz yani bir nevi sana muhtaç nasıl ki biz yüce yaratanımız Allahımıza muhtaçsak. Kadınlar duygusal ve merhametli yatarıldığı için annelik kadınlara verilmiş.
Annemizin hakkını ödeyemeyiz gerçekten Rabbim bizleri onlara asi olmaktan korusun..
Bütün annnelerin sizin ve kendi annnemiz anneler gününü kutluuyorum.
Annnelerimizi tek bir gün hatırlamayalım onları daima memmun etmeye ve hayır dualarını almaya çalışalım inşaALLAH..
Allaha emnaet olun
selam ve dua ile...

Aleykümselam gülsengül anneleri anmaya sevgisini anlatmaya günler yetmez uzaktakileri rahmetle analım, yakındakilere içten sarılalım.

Her daim sevgimizi gösterelim …

_AYDIN_

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm hafize anneciğim...
emeğine,yüreğine sağlık çok güzel ve değerli bi paylaşım,HAK TEALA razı olsun inşaALLAH...
anneler günün kutlu olsun ellerinden öperim..
en güzele ALLAH celle celalühe emanet olunuz inşaALLAH...
RABBİM başımızdan annelerimizi eksik etmesin saygılı birer evlat olmayı nasip etsin amin...
selam ve baki dua'ile...

Ahmed Muhammed

Kayıtlı Kullanıcı
Çok güzel bir yazı olmuş Allah razı olsun...

serranur27

Kayıtlı Kullanıcı
Dinimiz, Allah'a ibadetten sonra anne ve babamıza iyilik etmemizi, hayır dualarını
Ne mutlu, annelerini, lâyıkıyla sevenlere; onları her zaman hatırlayanlara, annelerine
en güzel şekilde hürmet ve hizmet edenlere, annelerinin hayır dualarını alıp, dünya ve

BÜTÜN ARKADAŞLARIMIN ANNELER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM,BU KUTSAL MESLEGİ LAYIK OLANLARDAN OLMA DİLEĞİYLEN İNŞALLAH.....

AFRA_NUR

Kayıtlı Kullanıcı
esselamu aleyküm hafize anne bu yazıyı okumadan 1 saat önce yasin okudum ve sevabını hediye ederkensizin anneniz de geldi aklıma,rahmetlinin ruhuna sizinde makamınıza yolladım rabbim kabul eder inşallah.anneler gününüz kutlu olsun

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm hafize anneciğim...
emeğine,yüreğine sağlık çok güzel ve değerli bi paylaşım,HAK TEALA razı olsun inşaALLAH...
anneler günün kutlu olsun ellerinden öperim..
en güzele ALLAH celle celalühe emanet olunuz inşaALLAH...
RABBİM başımızdan annelerimizi eksik etmesin saygılı birer evlat olmayı nasip etsin amin...
selam ve baki dua'ile...

Aleykümselam oğlum Allah insanlara, anne babaya karşı daima hoşgörülü, anlayışlı, şefkatli ve saygılı bir tavır içerisinde olmalarını öğütlemektedir. Bunun yanı sıra Allah, annenin çocuğu dünyaya getirebilmek ve büyütebilmek için büyük zorluklara göğüs gerdiğini hatırlatarak, onun üzerindeki emeğine de dikkat çekmektedir:
Biz insana anne ve babasını (onlara iyilikle davranmayı) tavsiye ettik. Annesi onu, zorluk üstüne zorlukla (karnında) taşımıştır. Onun (sütten) ayrılması, iki yıl içindedir. "Hem Bana, hem anne ve babana şükret, dönüş yalnız Bana'dır." (Lokman Suresi, 14)
Biz insana, 'anne ve babasına' iyilikle davranmasını tavsiye ettik. Annesi onu güçlükle taşıdı ve onu güçlükle doğurdu. Onun (hamilelikte) taşınması ve sütten kesilmesi, otuz aydır. Nihayet güçlü (erginlik) çağına erip kırk yıl (yaşın)a ulaşınca, dedi ki: "Rabbim, bana, anne ve babama verdiğin nimete şükretmemi ve Senin razı olacağın salih bir amelde bulunmamı bana ilham et; benim için soyumda salahı ver. Gerçekten ben tevbe edip Sana yöneldim ve gerçekten ben Müslümanlardanım." (Ahkaf Suresi, 15)

hafize

Kayıtlı Kullanıcı

BÜTÜN ARKADAŞLARIMIN ANNELER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM,BU KUTSAL MESLEGİ LAYIK OLANLARDAN OLMA DİLEĞİYLEN İNŞALLAH.....

Amin Annelik en güzel meslek bence

Allah Kuran'da müminlerin anne babaya karşı gösterecekleri bu hürmetkar tavrın ölçüsünü de belirlemiş ve "... Onlara öf bile deme, onları azarlama, güzel söz söyle" (İsra Suresi, 23) şeklinde buyurmuştur. Allah bu ayet ile anne babaya karşı yapılabilecek en küçük bir şefkatsizliği ya da saygıya uygun olmayacak bir tavrı dahi yasaklamıştır. Allah, içerisinde bulundukları durumun zorluğun göz önünde bulundurarak onlara karşı daima güzel söz söylenmesini ve 'öf' bile demeyecek kadar hürmetli davranılmasını emretmiştir. Bu nedenle müminler yaşlanarak, kuvvetten düşmüş olan anne ve babalarına karşı son derece itinalı, ince düşünceli ve halden anlayan bir tavır içinde olurlar. Onları rahat ettirmek için ellerinden geleni yapar, saygıda ve sevgide kusur etmemeye çalışırlar. Yaşlılığın getirdiği zorluk ve sıkıntıları göz önünde bulundurarak, onlar daha dile getirmeden tüm ihtiyaçlarını hissettirmeden gidermeye gayret ederler. Her ne olursa olsun gönül alıcı ve alttan alan bir üslup kullanırlar.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt