Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Altın ve ipek kimin için (1 Kullanıcı)

mustafa11

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ocak 2007
Mesajlar
3,063
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
62
Konum
istanbul-maltepe
Web Sitesi
www.mobilyaonarim.com
Altın takmanın ve ipek giymenin erkeklere haram olduğu hususu Kur’ân’da geçmiyor. Altın ve ipek kullanımını erkeklere yasaklayan Hazret-i Peygamber’dir (asm).

Fakat unutmayalım; Hazret-i Peygamberin (asm) her sözü vahiydir, her sözü dinin aslındandır. Nitekim unutmayalım; Kur’ân, “O’nun konuşması ancak vahiy iledir”1 buyurarak, Hazret-i Peygamber’in (asm) ancak Cenâb-ı Allah adına yasakladığını veya Cenâb-ı Allah adına emrettiğini bildiriyor. Hazret-i Peygamber (asm), Cenâb-ı Hak adına konuşuyor ve her sözü Vahiy Sahibi tarafından te’yid ediliyor ise, ümmetinin, Kur’ân’da yoktur diye Hazret-i Peygamber’in (asm) sözünü dikkate almaması düşünülemez.

Altın ve ipeğin erkeklere yasaklanmasının sebebine ve hikmetine gelince; öncelikle illeti esas almalıyız. Bunu bir İlâhî nehiy olarak algılayıp, erkek olarak, hiç sebep ve hikmet aramadan altın ve ipek kullanımından vazgeçmeliyiz. Erkekler, altın ve ipek kullanımını Cennete bırakmalılar.

Diğer hususa gelince; altın ve ipek süs olarak, kadınlara mubah kılınan birer süs eşyasıdır. Süslenmek kadının fıtratında vardır. Erkek ise süslenmeye düşkün yaratılmamıştır.—Estetik olmak ve güzel giyinmek ayrıdır.—Süslenmek erkek fıtratına uygun değildir. Riya ve gösteriş kapısını açar. Toplumda tevazu, yardımlaşma ve sevgi gibi güzel hasletlerin yaygınlaşması yerine; gösteriş, bencillik, kibir gibi kötü duyguların yaygınlaşmasına yarar. Güzel ahlâk yerine rezil ahlâklar gelip yerleşir.

İstisnai durumlara gelince: İmam-ı Muhammed, nikâhı tebrik alâmeti olarak altın yüzüğe 3-4 gramı geçmemek şartıyla2; İmam-ı Şafii de başka bir maddeyle karışık halde bulunan, yani saf olmayan ipeğe kumaş içinde yüzde elliden fazla olmamak şartıyla kullanımına izin vermiştir.3

Dipnotlar:
1- Necm Sûresi, 53/4.
2- Kamil Miras, Tecrid-i Sarih, 4/289
3- Şafii Fıkhı, 2/92
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt