Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Allah'ı İspat (1 Kullanıcı)

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı

10769112178322931825517665132724267194.jpg

Sadece ölçü, kıvam ve ahenkten ibaret olan İslâm dininin büyüklüğüne bakın ki, hakkı iltizamda bile inadı çirkin buluyor... İmanın tam olduğu yerde ispat yoktur.

- İspat et! Diyenlere derim ki:

- Neyle ispat edeyim?.. İspat için kullanacağım her unsur onun mahlûkudur. Halikı mahlûkuna mı tasdik ettireyim?..

Allah kelâmındaki hikmetlerin en büyüklerinden biri "Her şeyin Allah'ın veçhinde helakte" olduğunu bildiren âyet... Fakat bunu sözle ve cümlelerle, sözün ve cümlenin dış sathından anlamak ne mümkün!.. Bu yakıcı idrak sade Allah'ın nadir kullarına nasiptir. Yalnız bu âyet, Kur'ân'ın Allah kelâmı ve Resulünün hak olduğunu ispata yeter.

Kâinatta maddî ve manevî tek hâdise ve fiil tanımıyorum ki, Allah'tan haber veren büyük telgraf şebekesine bağlı olmasın... Bütün istikametler Allah'ın, nereye sap-san ona dönmüş olursun...
İnanmayan için korku:
- Ya varsa?.. Şüphesidir.
İnanan için şüpheye yer olsaydı, felâketli korku:
- Ya yoksa?.. Suâli olurdu...

Allah'a iki ölçü üzerinden gideriz: Ya ortada, vücut âleminde her unsur, onun bir delilinden başka birşey değildir; yahut o, tek delile ihtiyacı olmayandır. Ben ikinci inanışa bağlı olanlardanım.

Dünyanın bir öküz boynuzunda durduğunu zanneden kocakarıyı, tesellisini yerçekimi kanununda bulan ahmaktan daha az ahmak buluyorum.

Allahsız adamın fikrine, Allahsız cemiyetin mefkuresine, Allahsız idarenin başarısına ve Allahsız ordunun silâhına inanmıyorum!..

haşimdoğan

Yasaklı Kullanıcı
selamun aleykum ve rahmetullahi ve barakatuhu

ALLAH tealanın varlığı hakkında ileri geri konuşmak bizlerin men edildiği bir şey.
biz ALİM teala dediğimiz için ilme de iman etmekteyiz.
kainattaki her şeyin kemal anlamını ortaya koyan şey güneş ve onun rızkının yayılmasıdır. güneş şayet olmazsa gündüz gece kavramları fotosentez nebatatın ve hayvanatın gidası olmaz. insanlar yaşayabilse de artık intihara meyilli olur veya kaçak göçek mahaller bulur.

veyahut dünyanın tavanı olamayacağından zararlı ışınların mahfettiği bir yerde dışarı dahi çıkamaz.

bu açıdan zahiren insan güneş olmazsa hayat olmaz der.

güneş sistem olarak bir üst sisteme o sistem de bir üstüne bağlı olarak zaman ve mekandaki sistem tabiyetini gösterir.

bu açıdan biz görmediğimiz ve bilmediğimiz bir sisteme tabiyiz ve en üst sistemi de asla göremeyeceğiz dediğimizden ateist felsefenin gaybe imanı ortaya çıkar. yani kainat esasen gaybe imanla programlıdır.bu açıdan hiçkimse imansızım veya dinsizim diyemez yani onun ALLAH teala inancının ALİM tealaya ait olduğu yer ile benim ALLAH tealaya olan ALİM teala inancım farklılaşmıştır denebilir. bu açıdan dünyadaki savaşlar dahil her şey iman sahibleri arasındadır. tek sorun ırza tasaddi olarak görülmektedir.

necip fazıl bildiğim kadarıyla bekar vefat etti. ALLAH tealanın lafız olarak en kamil manası yanında nutfeye yani üremeye dair işaret bulunmayan tealadır. onun teala yanında bulunmak demek doğurmayan doğrulmayanın yanında tam teçhiz durmak demektir. bu açıdan necip fazılın ALLAH tealanın ismini dünya hayatındayken zikrettiği umulan bir hal üzere vefat ettiği görülmekte ve mahlukat örneği de kendi üzerinde nevş-ü nema etmektedir yani kendi kendisini örneklemektedir.. ALLAH teala varsa taksiratını affetsin ruhunu tebcil etsin.

HZ.BEDİÜZZAMAN radıyallahu teala anhın gerek risalelerle gerekse hayatıyla ALLAH tealanın bulunduğu mevki hakkındaki beyanları tabiatın ve ahkamın örneklenmesi yani ilimdi. ilim esasen yukarıdaki kadar kısa bir esasla gaybe imanı açıklamaktadır. bu nedenle bir konu hakkındaki çaresiz tutum hal lisamnı olmuşsa bu kişiye dua etmek lazım gelir diye düşünmekteyim.

ALLAH tealanın ordularının kimliği ve sayısı bilinmezken şu ondan teala değildir demek de bize uygun düşmez. ALLAH teala ordular kurar ve onlarla bizim bilmediğimiz görmediğimiz düşmanları alt eder.

ALLAH teala bizlerden razı olsun.

haşimdoğan

Yasaklı Kullanıcı
selamun aleykum ve rahmetullahi ve barakatuhu

güneş bir eline bir parça ateş olsa diğerine bir parça ateş alsa dese ki bunlardan biri kuş biri de yılan olacak, benim yanımdayken rızıkları tamdır ve asla birbilerine zulmetmezler ve esasında size gönderebileceğim bu kuşun ve yılanın aslı da burdadır, biz bu tahayyüle iman ederiz.

ve karşılık olarak ellerimizi açarız ve deriz ki bizim bir elimizde ve öteki elimizde şu kainatın boşluğu var. ve bu elimizin içindeki kainat asla rızık konusunda ve savaş konusunda bize karşı gelmez biz onu kulluğumuzla halim selim kıldık.

işte bu güneşe göre bir mucizedir ve iki elin içindeki şey ALLAH teala der. yokluk denen boşluk en muazzam yaratılmış şey olarak dua için açılan elin yaratan tealaca duyulduğuna işarettir.

bu kainatın boşluğu güneşe mikyasen görülmediği halde, daha rızıkça eşit ve hakça adil olmazdı deriz.
ALLAH teala zatının anlaşılmadığını kitabının okunamadığını görünce kainat yaratmıştır dense yeridir.

zira boşluk muazzam bir savaşsız rızıktır hesapsız bir nimettir. bir şeye mikyasen değer vermeyeceği gib dönüşümlü gök tabirince bize hayat kaynağı olan güneşi ve bizi havada asılı tutar.

güneşin harikulade ateşten bir canlıyı oluşturması daha harikulade olarak boşluktaki duayı ve intizamı gösterir. güneş de manen bu boşluk içinde beni ayakta tutan olmasıydı ben de bilemezdim der.

ALLAH tealanın yoktan yaratması boşluğa dua olarak anlamlıdır ve mümkündür. zira ALLAH tealanın ADL RAZZAK RAHMAN teala isimleri boşlukta mevcuttur. dünya denen yerde ise halifesi var mıdır yok mudur bu araştırılmaktadır. şayet yoksa kıyamet senaryoları biz doğmadan önce de hazırlanmıştı ve bunları yapanlarda melekler değildi. çökme, yırtılma, eylemsizlik, göktaşı, güneş patlaması, enerjinin aktarımsızlığı gibi yüzlerce sebep bizi yok etmek için hazırdır.

ALLAH tealaya el açmanın öğretilmesindeki bu asaletin temel gerekçesi elimizin içindeki şeyin aslında en adil olduğudur. o boşluk hesapsız rızkı ve güveni ve adaleti temsil eder ve insan güneş münasebetinde güneşi ayakta tutan değeri gösterir. dua bu kainatı baştan aşağı yaratarak her kulun vazifesi olmuş bir haldir.

derler ki
kadın kör erkek sağır olunca saadet bulurmuş yuva,
halbuki,
muhakkaktır
kadın kör erkek sağır olunca,
sakat doğar evlat
aşkın ortasında.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt