Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Allah yerine tanrı demek ......‏ (1 Kullanıcı)

muhammed25

Kayıtlı Kullanıcı
Allahü teâlânın isimleri tevkifidir. Yani İslamiyet’te bildirilen isimleri söylemek caiz bunlardan başkasını söylemek caiz değildir. Mesela Allahü teâlâya âlim denir. Fakat; âlim manasına gelen fakih kelimesini Allah için kullanmak caiz olmaz. Çünkü İslamiyet Allahü teâlâya fakih dememiştir. İlah manasına tanrı kelimesini kullanmakta mahzur yoktur. Mesela (Hindlilerin tanrıları inektir) (Birdir Allah ondan başka tanrı yoktur) (Bizim tanrımız Allah’tır) demek caizdir. Fakat (Bizim Allah’ımız tanrıdır) demek caiz olmaz. Bu inceliği iyi anlamak gerekir Allahü teâlânın isimleri sonsuzdur. Binbir ismi var diye meşhurdur. Yani isimlerden binbir tanesini insanlara bildirmiştir. Dinimizde bunlardan 99’u bildirilmiştir. Bunlara Esma-ül hüsnâ denir.

Allah adı yerine tanrı veya tanrı adı yerine Allah demek caiz değildir. Çünkü tanrı ilah mabud-put demektir. Asuriler Türkleri güneşe yıldızlara tapınmaya alıştırdıkları için tanyeri ağarınca güneşe tapınırlardı. Bu sebepten Güneşin ismi tanyeri ve nihayet tanrı oldu.

Allah kelimesi özel isimdir. Hiçbir dilde karşılığı olmaz. Allah kelimesinde müzekkerlik müenneslik yoktur. İlah kelimesinin ise her dilde karşılığı bazı dillerde de müzekker [erkek] ve müennes [dişi] şekli vardır. Mesela Arapça’da Mabud-Mabude Türkçe’de Tanrı-Tanrıça İngilizce God-Goddess Fransızca Dieu-Deesse Almanca Gott-Göttin gibi. Bu kelimelerin hiçbirisi Allah ismi yerine kullanılmaz. Allah manasına yalnız Allah kelimesini kullanmak gerekir. Çünkü Allahü teâlâ (Benim ismim Allah’tır. Bana Allah diye ibadet edin) buyuruyor. Kendisi ne bildirmişse onu kullanmak gerekir. İlah manasında her millet kendi dilindeki kelimeyi kullanır. Fakat Allah her dilde aynıdır. (S.Ebediyye)

Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:

(Allah ancak bir tek ilahtır.) [Nisa 171]

(Ben Allah’ım benden başka ilah yoktur.) [Taha 14]

(Mevlanız Allah’tır.) [Âl-i İmran 150]
Dikkat edilirse (Allah ismini kullanmak istemeyip) deniyor. Yani (Allah) ismini kasten kullanmak istemeyip de başka bir isim kullanmak caiz değildir. Yani burada suç olan Allah ismini kullanmayı istememektir. Allah ismini kullanmak istemeyip esma-i hüsnayı kullansa da suçtur. Allah ismini kullanırken esma-i hüsnayı da kullanmakta mahzur yoktur.

gulum.se

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm kardeşim...
emegine saglık faydalı bi paylaşım olmuş...
selam ve dua ile..
allaha emanet olun...

muhammed25

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm kardeşim...
emegine saglık faydalı bi paylaşım olmuş...
selam ve dua ile..
allaha emanet olun...

ve aleyna a.s ALLAH C.C szlerdende razı olsun inş :)beğend,nze sefndim selm ve dua ile YÜCE RABBİM e emanetsnz hyrlı gnler :)

ismaile

Kayıtlı Kullanıcı
eyvallah sağolasın

(eskiden insanlar güneşe yani tanyeri ne taparlarmış tanyeri zamanla kalıplaşmış ve tanrı kelimesine dönüşmüştür)

afakisevda

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm çok faydalı bir paylaşım olmuş emeğinize sağlık RABBİM razı olsun
Tanrı kelimesinin kullanılması benide rahatsız ediyor

ALLAHA EMANET OLUN

H

hado77

selamün aleyküm ve rahmetullahi ve berakatühü
mabud köken olarak arapça olduğu tartışmalı bir kelime. ayrıca kelamda geçmez. esmaül hüsna köken itibari ile la ilahe illallah kelimesi üzerine kuruludur. yani ALLAH(cc) den başka ilah yoktur denir. tanrı, mabud, vs kelimelr değil ilah yoktur denir. dinimizin mikyası kendi delilidir. başka dinlerden ve maalesef bazı meallerden etkilenerek tanrı kelimesi kullanılmaz. ondan başka ilah yoktur denir ve bu kelimenin başka bir karşılığı da bulunmaz. efendimiz(SAS) 'E kelamda geçen bir kıssa da müşrikler o allah(CC) den başka ilahlara da tapıyor şeklinde bir şayia kopartmışlar ALLAH(cc) İSTER RAHMAN DEYİN İSTER ALLAH(cc) deyin şeklinde hitapla esmaül hüsnanın ismi celilellerinden biri olduğunu ve kullanılabileceğini belirtmiştir. keşşaf ehli esmaül hüsnanın 2000 e yakın olduğunu bilidirir. cevşen-i kebirde bu isimlerin bir kısmı zikredilir. o kasdedilip isminin meali kasdedildidğinde celle celalühü veya teala tazimi kullanılması hususnda ise ben şahsen kullanıyorum. HALLAK(cc) yerine YARADAN(cc) GİBİ BU HUSUsTA YANLIŞIM VaRSA ARKADAŞLARDAN BİLGİ İSTERİM. ALLAH(cc ) sizden ve benden razı olsun. paylaşım için teşekkürler.

elifimbenim(MERHUME)

Kayıtlı Kullanıcı
aleyküm selam kardeşim eline koluna yüreğine saglık çok güzel bir konuya değinmişin bende hiç söylemem tanrı kelımesını mesela aman tanrım derler bana cok soguk gelır ama AMAN ALLAHIM DEMEK okadar güzel ve sıcakkı ınsanın yüreğini okşuyor yumuşacık yapıyor allah senden razı olsun böyle yararlı ve bizleri bilgilendiriçi konular yazma dileğiyle allaha emanet ol

C

ceylin2009

Emegine saglik..
paylasimin güzel ama ben yine her zamanki gibi Tanri kelimesini kullanmamaya özen göstericem..

ALLAH YAR VE YARDIMCIMIZ OLSUN...

muhammed25

Kayıtlı Kullanıcı
Sizlerdende ALLAH Azra Ve Celle Razı Olsn inş kardşlerm dileğim RABBİMİZİ en gsl şeklde analm :) hyrlı geceler :)

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt