Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Allah Rasulü çirkin isimleri değiştirmiştir (1 Kullanıcı)

zeynep.s

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm

selamün aleyküm

hayırlı yakşamalar.allah razı olsun bizlerle paylaştığından dolayı...

prensesim

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleykum

selamun aleykum

allah razı olsun kardeşim paylaşımın için

ozden-ihl

Kayıtlı Kullanıcı
Ya Bende Ismimden Memnun Değilim Adim özden Vefat Eden Teyzemin Adini Zeynep Kocaklarmiş Son Anda Karar Değişmiş Ablam özleme Uysun Die özden Koymuşlar çok Değişmek Istiyorum Ama :( Ya Bu Durumda Aileler Biraz Iyi Düşünmeli Isim Koyarken..yapacağim Bişi Varmi:???

nilgunylcn

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
nilgunyalcin.blogcu.com
Çocuğa, Peygamberlerden bir Nebiyyi muhteremin ismi koymak çok faziletlidir. Çünkü kıyamet gününde herkes isimleriyle çağrılacağından, Peygamberlere uyan ismin sahibi, o ismin bereketine ve sevabına nail olur. Bir hadis-i şerifte:
Allahü Teâlâ'nın en çok sevdiği isimler Abdullah ve Abdurrahman'dır, buyurulmuştur.
Çocuklar, güzel isimlerle isimlendirilmelidir. Fahr-i âlem sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimiz, çirkin isimleri değiştirmişlerdir.
Hazreti Ömer radıyallahü anh efendimizin bir kızı vardı. Adını Âsiye (isyankâr) koymuştu. Onu değiştirdiler ve Cemile (güzel) adını koydular.
Bereket ve Felah gibi isimler koymak da uygun değildir. Çünkü, bereket ile felahtan sorulsa, yoktur diye cevap vermek gerekir. Bu da hayra yorulmaz.
Mânâsında zarar ve uğursuzluk olan isimler de koymamalıdır.
Hazreti Ömer (r.a.), bir kimseye adını sordular. O kimse de Cemre olduğunu söyledi ki, ateş koru demektir. Babasının adını sordu, Şehâb olduğunu söyledi ki, ateş alevi demektir. Ülkesini sordu, Hire olduğunu söyledi ki, yanmış siyah taşlık yer demektir. O zaman adama:
— Behey adam! Var git, ehlin ateşte yandılar, buyurdu. O kimse, ülkesine gittiğinde, gerçekten hepsini yanmış buldu.
Yine Hazreti Ömer radıyallahü anh, yardım istemek maksadıyla huzuruna çağırdığı bir adama, adını sordu. Sürrak oğlu Zâlim olduğunu söyledi. Sürrak, hırsız demektir. Zâlim ise, bilindiği gibi zulmeden mânâsına gelir. Hazreti Ömer radıyallahü anh da bu adama:
— Sen zâlimsin, baban hırsız!.. Senden, nasıl hayır ve fayda umulur? cevabını verdi.

Evlâda, güzel isimler gibi, güzel lâkaplar da vermelidir.
Fahr-i âlem sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimiz'in, bilindiği gibi üç oğlu oldu ve onlara Kasım, Abdullah ve İbrahim isimlerini koydular ve ayrıca Tayyib, Tahir ve Mutahhar lâkapları ile lâkaplandırdılar.
Düşük çocuğa da, bir isim koymak lâzımdır. İsimsiz bırakılan düşük çocuklar, kıyamet gününde babalarının arkasına düşüp: "Sen, beni isimsiz kaybettin.." diyerek dâva eyleseler gerektir, diye rivayet olunmuştur.
İsimleri, peygamber isimlerine uyan çocukları tahkir etmekten, onlara kötü söz söylemekten ve lanetleyerek eziyet etmekten de çekinmek gerektir. Bu muamele, o kimsenin bulunmadığı bir yerde olur ve ismi zikredilerek yapılırsa daha çirkindir. Fakat, yüzüne karşı isim söylemeden te'dip etmekte bir sakınca yoktur.
Özellikle adı Muhammed olan kimseye hürmet etmek gerekir. Bir meclise geldiğinde, hakkına riayet ve yerini genişletmek, yüzüne gülmek, asık suratla karşılamamak ve konuşmamak lâzımdır, buyurulmuştur.
Abdullah bin Abbas radıyallahu anhüma hazretleri'nden rivayet olunmuştur ki:
Kıyamet gününde: "İsimleri Muhammed ismine muvafık olanlar kalksın!" diye nida olunur. Zira, Muhammed sallallâhü aleyhi ve sellem hürmetine, onlar cennete girecektir." buyurulmuştur.
Bir diğer hadis-i şerifte de:
"Ben, kıyamet gününde bütün Muhammed adını taşıyanlara şefaat ederim." buyurulmuştur.
Bir diğer hadis-i şerifte ise şöyle buyurulmaktadır:
"Cebrail Aleyhisselâm gelip, Rabbimin selâmını tebliğ ettikten sonra, Cenab-ı Hakk: "İzzet ve celâlime yemin ederim ki, senin isminle isimlendirilenleri cehennem azabı ile azablandırmam..." buyuruyor."

Selametle..
Dua ile...
----------tipello.net - i am not referring you, i just DO recommend it.

-Ammar Bin Yasir-

Kayıtlı Kullanıcı
Ya Bende Ismimden Memnun Değilim Adim özden Vefat Eden Teyzemin Adini Zeynep Kocaklarmiş Son Anda Karar Değişmiş Ablam özleme Uysun Die özden Koymuşlar çok Değişmek Istiyorum Ama :( Ya Bu Durumda Aileler Biraz Iyi Düşünmeli Isim Koyarken..yapacağim Bişi Varmi:???
evet çok haklısın kardeşim aileler çok önemli sonuçta bizim elimizde bişey yok Rabbimize emanet ol hayırlı akşamlar

su misali

Kayıtlı Kullanıcı
benim kızımın adı berre benim onun ismini değiştirmem mi gerekir acaba bir sürü yere sordum ama cevap alamadım

-Ammar Bin Yasir-

Kayıtlı Kullanıcı
Peygamberimiz hanımlarından ikisinin ilk isimlerini değiştirmiştir. Biri Cüveyriye, diğeri Zeynep binti Cahş annemizdir. Her ikisinin ilk isimleri "Berre" idi. ayrıca üvey kızının adı da "Berre" iken onu "Zeynep" olarak değiştirmiştir. Berre manası temizleyicidir. Ancak " O kendi nefsini temizler" diyerek kibir ve gurura sebep olmaması için değiştirmiştir. Zeynep, mücehverler değerli taşlar anlamındadır.
Hazn" (hüzünlü, kederli) ismini, "Sehl" (kolaylık, iyilik) ile.

-Ammar Bin Yasir-

Kayıtlı Kullanıcı
İslami Olmayan İsimler Değiştirilir mi?

Önce çocuklara İslami isim koymak gerekir. Bu her anne-babanın çocuğuna karşı olan görevlerinden biridir. Ancak çocuğa İslami olmayan çirkin bir isim konmuş ise bu sonradan değiştirilebilir. İslam'a uygun olmayan isimleri Allah Resulü değiştirmiştir. Bu, sünnettir. Ancak, Peygamber Efendimiz Müslüman olanların eski adlarını değiştirmelerini, Müslüman olan Arap olmayan insanların da Arapça adlar almalarını emretmemişler verilecek adların manalarının güzel olmasını emir buyurmuşlardır. Bazı adları manaları kötü olduğu için, bazı çok güzel manaları olan adları da kullanırken olumsuz kullanıldığında kötü manaya geleceği veya sahibi üzerinde kötü tesir bırakacağı için değiştirmişlerdir.

Hz.Aişe (r.a) validemiz diyorki: "Allah Resulü İslam'a uygun olmayan, çirkin manalı isimleri muhakkak değiştirirdi."

Müslüman, çocuğuna anlamsız taş, kaya, toprak gibi isimler veya gayr-i müslimlerin isimlerini vermemelidir. Eğer verdi ise mutlaka değiştirmeli, İslami bir isim koymalı ve bunu çevreye yaymalıdır. Çevresi kendisini o isimle çağırmalıdır.

-Ammar Bin Yasir-

Kayıtlı Kullanıcı
Peygamber Efendimiz'in güzel manalı olan bazı isimleri daha güzeliylede değiştirdigide olmuştur .Mesela Peygamber efendimiz ''iyi insan kusursuz kimse , günahsız'' anlamına gelen Berre ismini Zeynep ismiyle değiştirmiştir.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt