Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Akika kurbanı nedir? (1 Kullanıcı)

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
Akika kesmek sünnettir

Bebeği olan kimsenin, akika kesmesi sünnet-i müekkededir. Akikayı, doğumun yedinci günü kesmek sünnettir. Çocuğun doğduğu gün, bu yedi güne dahildir.Çocuk ergenlik çağına varıncaya kadar akikası, onun nafakasını vermekle mükellef olan kimse tarafından kesilir. Bu süre içinde kesilmediği takdirde, ergenlik çağından sonra, kendisi kesebilir.Erkek çocuk için iki, kız için bir hayvan kesilir. Güneş doğarken kesmek müstehabdır.

Akikayı keserken şöyle denir:
"Bismillahi vallahü ekber Allahümme haza minke ve ileyke Allahümme hazihi akikatü fülan."
Meali:
(Allah'ın ismiyle, Allah en büyüktür. Allah'ım! Bu, sendendir ve sanadır [senin rızan için kesiliyor.] Allah'ım! Bu, falancanın akikasıdır.)

Akika kesilince kemikler kırılmadan, eti sıyrılır ve pişirilip dağıtılır. Eti fakirlere göndermek, onları eti yemeğe davet etmekten efdaldir. Sadece sağ ayağı, uyluk'un köküne kadar çiğ olarak ebeye verilir.

Kurban olacak hayvanda aranan şartlar, akika olacak hayvanda da aranır. Ancak akika her zaman kesilebilir. Kurban ise, sadece kurban bayramında kesilir.

Doğumun yedinci günü akika kesildikten sonra, bebeğin saçının tıraş edilmesi, kesilen saçın ağırlığınca altın, bu mümkün değilse gümüş sadaka verilmesi sünnettir. Sonra çocuğa güzel bir isim verilir.

Bebek ilk doğduğu zaman; sağ kulağına ezan, sol kulağına da ikamet okumak ve ağzına hurma sürmek sünnettir. Hurma yoksa, başka bir tatlı sürülür. Doğumdan sonra babayı tebrik etmek de sünnettir.

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
Akika, çocuk nimetine karşılık, Allahü teâlâya şükretmek için hayvan kesmektir. Akika hayvanı, kurbanlık hayvan gibi olmalıdır.

Sonra da kesilebilir. Her zaman kesilebilir. Kurban bayramında da kesilebilir. Resulullah efendimizin nübüvvetten sonra, kendisi için akika kestiği (Şir'a)da yazılıdır.

Akika kurbanı akikanın adı olduğu için akika kurbanı denilince kurbanda kesilmesi lazım değildir. Onu da kurban olarak söylenirse o zaman kurbanda kesmek gerekir. Akika kurbanını kurban edeceğim derse kurbanda keser.

Akika, çocukları belalardan, hastalıklardan korur. Kıyamette, anaya, babaya, ayrı bir şefaat ederler. Erkek çocuk için iki, kız çocuk için bir akika hayvanı kesilir. Kesilen akikadan kendisi ve zengin fakir herkes yiyebilir, pişmiş veya çiğ olarak zengin fakir herkese verebilir.

Akikayı kesmeyip bedelini fakire tasadduk etmek, akika yerine geçmez. Akika bedeli kadar din kitabı tasadduk, akika yerine geçmez.

Şefaat etsin diye ölmüş çocuk için, torun için, hatta yaşlı kimse, kendisi için de kesebilir. Peygamber efendimiz de, kendisi için akika kesmiştir. Bunun için hangi mezhepten olursa olsun, herkesin akika kesmesi çok iyi olur.

Adak, akika veya ölüler için kesilecek kurban da, ilim neşri ile meşgul bir vakfa kestirilebilir. Böylece ilim neşrine katkımız olduğu için farz sevabı alırız. İlim tahsili yapılan yerlere, zekat, fıtra, adak, akika veya sadaka şeklinde yapılan yardım, insanı kazalardan, belalardan korur. Dünyada, sıhhat ve afiyet içinde bir ömür sürmeye sebep olur. Ayrıca farz olan ilim yayma sevabına kavuşulur.

Soru-Cevap hakkında! .:.: www.dinimizislam.com :.:.

Ravzadakinurunkölesi

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun ben de bu konuyu araştırcaktım,çok iyi oldu
Benim için kesilmemiş inşallah ben kesebilirim kendim param olur da..
Yalnız bi sorun var inşallah bana da geçerli değildir saçımın ağırlığınca altın,yoksa yandım :p :)

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun ben de bu konuyu araştırcaktım,çok iyi oldu
Benim için kesilmemiş inşallah ben kesebilirim kendim param olur da..
Yalnız bi sorun var inşallah bana da geçerli değildir saçımın ağırlığınca altın,yoksa yandım :p :)

Amin, Allahü teala cümlemizden razı olsun ablacım,

İnşaallahü teala kendiniz için kesmeniz nasib olur, neyse ki saç kesimi doğumun yedinci günü yoksa dediğiniz gibi işimiz zordu :a21:

Dua eder, dualarınızı istirham ederim. Selamet ve afiyetle kalınız

Guo1903

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm..
Bende akika kurbanı hakkında biraz bilgi edinmek istiyordum, tevafuk olmuş..
Allah celle celalüh razı olsun.. istifa ettik inşallah..
Selam ve dua ile..

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm..
Bende akika kurbanı hakkında biraz bilgi edinmek istiyordum, tevafuk olmuş..
Allah celle celalüh razı olsun.. istifa ettik inşallah..
Selam ve dua ile..

Ve aleyküm selam ve rahmetullah

Amin Allahü teala razı olsun, tevafuken olmuş ama hayırlı olmuş :a12:

İnşaallahü teala cümlemize faydalı olur. Dua eder, dualarınızı beklerim.

Afiyet ve selametle kalınız.

gurbette

Kayıtlı Kullanıcı
Akîka Kurbanı

Yeni doğan çocuğun başındaki tüyüne (Akîka) denir. Böyle bir çocuk için Cenab-ı Hak'a şükür yerine geçmek üzere kesilen kurbana da "Akîka" adı verilmiştir. Bunun müslümanlarca asıl adı "Nesîke" dir.

Akîka, bizce mübah ve güzeldir. Üç İmama göre ise sünnettir. Zahiriyye mezhebinde vaciptir.

Akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden büluğ çağına erinceye kadar kesilebilir. Fakat yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Çocuğun yedinci doğum günü adı konulur ve başının saçları kesilip ağırlığınca altın veya gümüş sadaka verilir. Aynı günde bu kurban kesilir; çünkü böyle yapılması üç İmama göre müstahabdır.

Kurbana elverişli olan hayvan akîkaya da yeterli olur. Erkek çocuk için bu kurban kesilebileceği gibi, kız çocuk için de kesilir. Bunlardan her biri için bir koyun kesilmesi yeterli olur. Erkek çocuk için iki kurban kesilmesi gereğini söyleyenler de vardır.

Akîka kurbanının kemikleri, çocuğun sağlık ve selâmetine bir hayır dileği olsun diye, kırılmayıp yalnız ek yerlerinden ayrılır ve öylece pişirilir. Bunu yapmak müstahabdır. Diğer bir bakımdan da, çocuğun mütevazi olmasına ve kötü huylardan korunmuş olmasına bir işaret olsun diye kemiklerin kırılması müstahab görülmüştür.

Akîka kurbanının etinden sahibi yiyebilir, başkalarına da yedirebilir, sadaka da verebilir.

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
Akîka Kurbanı

Yeni doğan çocuğun başındaki tüyüne (Akîka) denir. Böyle bir çocuk için Cenab-ı Hak'a şükür yerine geçmek üzere kesilen kurbana da "Akîka" adı verilmiştir. Bunun müslümanlarca asıl adı "Nesîke" dir.

Akîka, bizce mübah ve güzeldir. Üç İmama göre ise sünnettir. Zahiriyye mezhebinde vaciptir.

Akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden büluğ çağına erinceye kadar kesilebilir. Fakat yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Çocuğun yedinci doğum günü adı konulur ve başının saçları kesilip ağırlığınca altın veya gümüş sadaka verilir. Aynı günde bu kurban kesilir; çünkü böyle yapılması üç İmama göre müstahabdır.

Kurbana elverişli olan hayvan akîkaya da yeterli olur. Erkek çocuk için bu kurban kesilebileceği gibi, kız çocuk için de kesilir. Bunlardan her biri için bir koyun kesilmesi yeterli olur. Erkek çocuk için iki kurban kesilmesi gereğini söyleyenler de vardır.

Akîka kurbanının kemikleri, çocuğun sağlık ve selâmetine bir hayır dileği olsun diye, kırılmayıp yalnız ek yerlerinden ayrılır ve öylece pişirilir. Bunu yapmak müstahabdır. Diğer bir bakımdan da, çocuğun mütevazi olmasına ve kötü huylardan korunmuş olmasına bir işaret olsun diye kemiklerin kırılması müstahab görülmüştür.

Akîka kurbanının etinden sahibi yiyebilir, başkalarına da yedirebilir, sadaka da verebilir.

Gurbette abimiz, rica etsek naklettiğiniz yazının kitap, site ne ise kaynağını belirtirmisiniz. İlginize teşekkür ederiz.

gurbette

Kayıtlı Kullanıcı
Evet degerli kardesim bende size tesekur ederim
katki olsun amaciyla ilave ettik
KAYNAK: Büyük Islam Ilmihali- ömer nasuhi bilmen

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
Evet degerli kardesim bende size tesekur ederim
katki olsun amaciyla ilave ettik
KAYNAK: Büyük Islam Ilmihali- ömer nasuhi bilmen

Estağfırullah...anladım, teşekkür ederiz konuya katkınızdan dolayı. Linkini verdiğimiz site; büyük hanefi mezhebi fıkh alimi İbn-i Abidin "rahmetullahi teala aleyh"i baz alan ve bununla birlikte birçok muteber kitaptan nakli esas alan, daha öncede naklettiğimiz yazılarda da linkini verdiğimiz tam ilmihal Seadeti ebediyye kitabının ilgili konularından derlenmiştir. Biz bu kitaptan çok istifade ettik, dileriz ki tüm din kardeşlerimiz de faidelensinler.

Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem "Kul kendisi için sevip istediğini, din kardeşi için de sevip istemedikçe tam iman etmiş sayılmaz.”
buyurmuşlardır. :)

Allahü teala razı olsun, bilgi paylaşımına vesile oldunuz. Dua eder, dualarınızı istirham ederiz.

abı_hayat

Kayıtlı Kullanıcı
Emeğinize sağlık kardeşim faydalı bir paylaşım olmuş...

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
Emeğinize sağlık kardeşim faydalı bir paylaşım olmuş...

Allahü teala razı olsun, teşekkür ederiz.

Ateş ile barut bir arada olamayacağı gibi, iki zıt sevgi de bir arada olamaz. Peygamber Efendimiz'i 'sallallahü aleyhi ve sellem' sevmeyeni sevemeyiz. Bu ise, kalpte kendiliğinden hasıl olur. İlm ile olmaz. Öğrenilerek olmaz. Son nefeste iman, bu muhabbete bağlıdır. Onun için büyüklerimiz "İnsan seveceği kimseyi iyi seçmeli, ona göre sevmeli…" buyuruyorlar.

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm ablacım.Allah razı olsun,sevabına yazsın inşallah.bende bu konuyu araştıracaktım.kızıma kesmemiştim ,bilmiyordum ama şimdi kessem olur anladığım kadarıyla.
selam ve dua ile........

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm ablacım.Allah razı olsun,sevabına yazsın inşallah.bende bu konuyu araştıracaktım.kızıma kesmemiştim ,bilmiyordum ama şimdi kessem olur anladığım kadarıyla.
selam ve dua ile........

Amin, Allahü teala cümlemizden razı olsun ablacım.

Evet anlaşıldığı üzre ergenlik çağına kadar nafakası ile mükellef olanlar kesebilir deniliyor, mübarek olsun ablacım şimdiden.

Dua eder, kıymetli dualarınızda hatırlanmayı dileriz. Selametle kalınız.

Seviyorum diyen bir kimse, sevgilisinin düşmanlarından kesilmedikçe, buna münafık, yani yalancı denir. Âşıklar, sevgililerinin dîvânesi olup, onlara aykırı birşey yapamaz. Aykırı gidenlerle uyuşamaz. İki zıd şeyin muhabbeti bir kalbde, bir arada yerleşemez.

İki zıddan birini sevmek, diğerini sevmemeyi îcâb ettirir.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt