Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Ahlâkimda Müslüman Olmaliyim (1 Kullanıcı)

-Yalancı_Dünya-

Kayıtlı Kullanıcı

Müslüman`ın Özellikleri

Şüpheli şeylerden sakınmak
Gözleri haramdan korumak
Dili korumak
Utanmak (Hayâ)
Vakar ve sabır
Doğruluk
Alçak ,gönüllü olmak
Zan, gıybet ve tecessüsten (müslümanların kusurlarını etraflıca raştırmaktan) sakınmak
Cömertlik ve kerem
Hz. Peygamberin şu hadisinde belirttiği gibi güzel ahlâk, İslâm dininin temel hedefidir.

"Ben ancak en güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim." (Muvattâ, Husnü`l-Huluk, 8)

Aşağıdaki âyet de bu konuyu teyit etmektedir: "Onlar, o mü`minlerdir ki kendilerine yer yüzünde iktidar verdiğimiz takdirde (zorbaların yoluna sapmazlar, bilakis) namaz kılarlar, zekatı verirler, iyiliği emrederler ve kötülükten vazgeçirmeye çalışırlar. Bütün işlerin sonu Allah`a dönecektir." (Hacc, 41)

Diğer bir âyette de şöyle duyurulmuştur:

"Yüzlerinizi doğu veya batı tarafına çevirmeniz iyilik değildir. Asıl iyilik o kimsenin iyiliğidir ki; Allah`a, ahiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere inandı, Allah rızası için yakınlarına, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilencilere ve esaret altındaki kölelere mal verdi, namazı kıldı, zekâtı verdi. Antlaşma yaptıklarında sözlerini yerine getirenler, sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabredenler, işte onlar doğru yolda olanlar ve Allah`ın azabından korunanlardır." (Bakara, 177)

Güzel ahlâk, imanlı olmanın delili ve imanın meyvesidir. Güzel ahlâk olmadan imanın bir değeri yoktur. Hz. Peygamber bu hususa işaret ederek şöyle buyurdu:
"İman; ümit ve temenni ile geçerli olamaz. Ancak kalpte yerleşir ve amel ile tasdik edilirse geçerli sayılır." (Deylemî: Müsned)

Hz. Peygamber`den din nedir? diye sorulunca O, şöyle cevaplamıştır:

"Din, ahlâkın güzel olmasıdır."(2)

Kötülük nedir? diye sorulduğunda ise şöyle buyurmuştur: "Ahlâkın kötü olmasıdır"(3)

Kıyamet gününde hayırlı ameller arasında kulun terazisinde en ağır gelen amel, güzel ahlâktır.

"Kim, kötü huylu ise ve kötü işleri yapıyorsa nesebi ile yol alamaz. (Şerefli bir aileye mensup olması ahirette ona hiçbir fayda sağlamaz.)"

Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

"Kıyamet gününde mü`minin terazisinde hiçbir şey güzel ahlâktan daha ağır değildir. Muhakkak ki Allah, kaba ve ağzı bozuk kişiyi asla sevmez." (Ebû Dâvûd: Edeb, 7)

Güzel ahlâk, İslâm`daki ibadetlerin meyvesidir. Mü`min güzel ahlâklı olmazsa yaptığı ibadetler, hiçbir kıymeti ve faydası olmayan hareket ve ayinlerden ibaret kalırlar. Yüce Allah namazın faydaları hakkında şöyle buyurmuştur: .
"Namazı da kıl. Çünkü namaz insanı kötü ve iğrenç şeylerden alıkoyar." (Ankebût, 45)

2 Ebû Dâvüd: Edeb, I24; Ahmed b. Hanbel: Müsned, III, 502. 3 Ahmed b. Hanbel: Müsned, III, 502.

Hz. Peygamber de bu konuda şöyle buyurmuştur: "Kimin namazı, onu kötü ve iğrenç şeylerden alıkoymazsa, onun Allah`tan uzaklaşması artar." (Câmiu`s-Sağir, II, 181; Taberani)

Hz. Peygamber (s.a v) oruç hakkında da şöyle buyurmuştur:
"Sizden biriniz oruçlu bulunduğu gün, kötü söylemesin ve kimse ile çekişmesin. Şayet birisi kendisine söver veya çatarsa, `ben oruçluyum desin." (Buhârî: Savm,

-Yalancı_Dünya-

Kayıtlı Kullanıcı
İnsanın ahlakının güzel olması gerekir. Ahlaksızlık ne kötü bir davranıştır. Peygember efendimiz (s.a.v.) 'in ahlakını kendimize yoldaş eylemeliyiz. Efendimizin ahlakı ne güzeldir ki kendine kötülük yapılsa bile kimseyi kırmaz. Kimseye kötü söylemez, yapılan kötülüğe sabreder iyilikle karşılık verirdi. Rabbim H.z. Muhammed'in ahlakından ahlaklanmayı nasip eylesin. (AMİN!). Selamın aleyküm.

-Ammar Bin Yasir-

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm hayırlı akşamlar ellerinize saglık Rabbimize emanet olun

erciyes1984

Kayıtlı Kullanıcı
SELAMUNALEYKUM HEMŞERİM ALLAH RAZI OLSUN A.E.OL

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
İnsanın ahlakının güzel olması gerekir. Ahlaksızlık ne kötü bir davranıştır. Peygember efendimiz (s.a.v.) 'in ahlakını kendimize yoldaş eylemeliyiz. Efendimizin ahlakı ne güzeldir ki kendine kötülük yapılsa bile kimseyi kırmaz. Kimseye kötü söylemez, yapılan kötülüğe sabreder iyilikle karşılık verirdi. Rabbim H.z. Muhammed'in ahlakından ahlaklanmayı nasip eylesin. (AMİN!). Selamın aleyküm.

Ama Allaha ve Allahın dinine saldıranlara da arslan gibi karşı çıkardı
Onun (SAV) derdi Allaha kul olmak idi.Emrolunduğu gibi dosdoğruydu.
Bizlere de kulluğu belletmek için gönderilmişti
Güzel ahlak nasıl elde edilir?

-Yalancı_Dünya-

Kayıtlı Kullanıcı
نعىمة;530438' Alıntı:
Ama Allaha ve Allahın dinine saldıranlara da arslan gibi karşı çıkardı
Onun (SAV) derdi Allaha kul olmak idi.Emrolunduğu gibi dosdoğruydu.
Bizlere de kulluğu belletmek için gönderilmişti
Güzel ahlak nasıl elde edilir?

Selamın aleyküm.

Ahlâk hakkında İslâm âlimleri buyuruyor ki:
"Kötü ahlâklı, parçalanmış testiye benzer. Ne yamanır, ne de eskisi gibi çamur olur."
"Her binanın bir temeli vardır. İslâmın temeli de güzel ahlâktır."
"Kötü ahlâk, öyle bir fenalıktır ki, onunla yapılan birçok iyilikler fayda vermez. Güzel ahlâk, öyle bir iyiliktir ki, onunla yapılan günahlar affa uğrar."
"Yükselen bütün insanlar ancak güzel ahlâkları sayesinde yükselmişlerdir."
"Güzel ahlâk güleryüzlülük, cömertlik ve kimseyi üzmemek demektir."
"Güzel ahlâk, kimseyle çekişmemek ve kimseyi çekiştirmemektir."
"Güzel ahlâk, eziyet vermemek ve meşakkatlere katlanmaktır."
"Güzel ahlâk, genişlikte ve darlıkta insanları razı etmeğe çalışmak demektir."
"Güzel ahlâk, Allahtan razı olmak demektir. Yani hayrı ve şerri Allahtan bilmek, nimetlere şükür, belâlara sabretmektir."
"Güzel ahlâkın en azı, meşakkatlara göğüs germek, yaptığı iyiliklerden karşılık beklememek, bütün insanlara karşı şefkatli olmaktır.""Güzel ahlâk, haramlardan kaçıp helalı aramak, diğer insanlarla olduğu gibi aile efradıyla da iyi geçinip onların maişetlerini temin etmektir."
"Güzel ahlâk, Yaratanı düşünerek, yaratılanları hoş görmek, onların eziyetlerine sabretmektir."

Güzel ahlâk, ilim ve edeb öğrenmekle, iyi insanlarla arkadaşlık etmekle elde edilir. Kötü ahlâk da bunun tersidir. Yani cahil kalmak, edebsiz olmak, kötü insanlarla arkadaşlık etmekten hasıl olur. Cenab-ı Hak, Peygamber efendimizi överken (Gerçekte sen büyük bir ahlâk üzeresin) buyuruyor. (Kalem 4)

Allah'a emanet ol kardeşim.

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
Selamın aleyküm.

Ahlâk hakkında İslâm âlimleri buyuruyor ki:
"Kötü ahlâklı, parçalanmış testiye benzer. Ne yamanır, ne de eskisi gibi çamur olur."
"Her binanın bir temeli vardır. İslâmın temeli de güzel ahlâktır."
"Kötü ahlâk, öyle bir fenalıktır ki, onunla yapılan birçok iyilikler fayda vermez. Güzel ahlâk, öyle bir iyiliktir ki, onunla yapılan günahlar affa uğrar."
"Yükselen bütün insanlar ancak güzel ahlâkları sayesinde yükselmişlerdir."
"Güzel ahlâk güleryüzlülük, cömertlik ve kimseyi üzmemek demektir."
"Güzel ahlâk, kimseyle çekişmemek ve kimseyi çekiştirmemektir."
"Güzel ahlâk, eziyet vermemek ve meşakkatlere katlanmaktır."
"Güzel ahlâk, genişlikte ve darlıkta insanları razı etmeğe çalışmak demektir."
"Güzel ahlâk, Allahtan razı olmak demektir. Yani hayrı ve şerri Allahtan bilmek, nimetlere şükür, belâlara sabretmektir."
"Güzel ahlâkın en azı, meşakkatlara göğüs germek, yaptığı iyiliklerden karşılık beklememek, bütün insanlara karşı şefkatli olmaktır.""Güzel ahlâk, haramlardan kaçıp helalı aramak, diğer insanlarla olduğu gibi aile efradıyla da iyi geçinip onların maişetlerini temin etmektir."
"Güzel ahlâk, Yaratanı düşünerek, yaratılanları hoş görmek, onların eziyetlerine sabretmektir."

Güzel ahlâk, ilim ve edeb öğrenmekle, iyi insanlarla arkadaşlık etmekle elde edilir. Kötü ahlâk da bunun tersidir. Yani cahil kalmak, edebsiz olmak, kötü insanlarla arkadaşlık etmekten hasıl olur. Cenab-ı Hak, Peygamber efendimizi överken (Gerçekte sen büyük bir ahlâk üzeresin) buyuruyor. (Kalem 4)

Allah'a emanet ol kardeşim.

'Rabbim beni terbiye etti ,ne güzel terbiye etti 'buyuruyor Peygamber Efendimiz ,demek ki nefsi terbiye şarttır .

-Yalancı_Dünya-

Kayıtlı Kullanıcı
نعىمة;530459' Alıntı:
'Rabbim beni terbiye etti ,ne güzel terbiye etti 'buyuruyor Peygamber Efendimiz ,demek ki nefsi terbiye şarttır .

Evet güzel söyledin kardeşim. Nefsi de terbiye etmek gerekir.

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı

Resûlullah (sav)’deki bu üstün ahlâkın kaynağı bizzat Cenab–ı Hak tarafından terbiye edilmiş ve her nefesinde Allah ile beraber olmasından dolayıdır. Her an Allah’ın huzurunda bulunan ve O’nun tecellilerine mazhar olan Peygamberimiz, bu hâlin bir neticesi olarak her davranışıyla ahlâk güzelliğine bir örnek teşkil etmiştir.

meğer ki nefis bizim en azılı düşmanımız ama o bizden ayrı bir varlık değil maalesef tersine bizim benliğimiz ,hatta 'nefs' kelimesi mana bakımından Arabçada 'kendim 'manasını taşır, arabçada 'ene bi nefsi' cümlesi ben kendim anlamına geliyor.Ölünceye kadar da Peygamberler ve Allahın koruduğu kimseler hariç nefsin şerrinden emin olmuyor
Allah yardımcımız olsun

-Yalancı_Dünya-

Kayıtlı Kullanıcı
نعىمة;530470' Alıntı:
Resûlullah (sav)’deki bu üstün ahlâkın kaynağı bizzat Cenab–ı Hak tarafından terbiye edilmiş ve her nefesinde Allah ile beraber olmasından dolayıdır. Her an Allah’ın huzurunda bulunan ve O’nun tecellilerine mazhar olan Peygamberimiz, bu hâlin bir neticesi olarak her davranışıyla ahlâk güzelliğine bir örnek teşkil etmiştir.

meğer ki nefis bizim en azılı düşmanımız ama o bizden ayrı bir varlık değil maalesef tersine bizim benliğimiz ,hatta 'nefs' kelimesi mana bakımından Arabçada 'kendim 'manasını taşır, arabçada 'ene bi nefsi' cümlesi ben kendim anlamına geliyor.Ölünceye kadar da Peygamberler ve Allahın koruduğu kimseler hariç nefsin şerrinden emin olmuyor
Allah yardımcımız olsun

:G
Selamın aleyküm. Amin. Rabbim bizi yolundan ayırmasın inşallah. Selametle kal.

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
Nefs denen

Nefs denen

Yedi başlı bir yılan yaşayıp bende duran
Zehir ve panzehiri dişlerinde saklayan

Ne ola gaflet tuta ,uzansa boydan boya
Çalardım panzehirini, derdime derman ola

Zehirledi, kalbimden sevgimi içti yılan
Güzeli çirkin yaptı, gerçeği yaptı yalan

Yılan ve ben karışık,nerde ben nerde yılan
Kimse tanıyamadı meğer süretim insan

Bataklıklara çekti, süründüm peşi sıra
Karanlıkta süzüldük 'insan 'denen çukura

Vurmak için yılanın yedi yerden başını
Akıttım kan yaşımı, kestim dünya aşını

Kestim 'Allah' diyerek yedi yerden başını
Kazandım yeryüzünün en yüce savaşını

Tevhid kılıcı Kuran, yedi başıma konan
Döküldü benden yılan, kaldın geriye insan

Bende bir heyecan var dünyaya sığmıyorum
Güneşleri batmayan alemler istiyorum

Canımdan tatlı koku, çekiyor çekiyorum
Gök gülleri binbir renk, öpüyor öpüyorum

Altın,gümüş ve zümrüt ağaçlarım,köşklerim
Nehirlerim sütle-bal, bulutta döşeklerim

İlahi renkler raksta, nur'dan şarkılar başta
Semanın melekleri zakirlerle yarışta

İnci-mercan ve yakut kelebekgök ve deniz
Çiçekten köşkte ruhum, ölümsüz ülke'deniz

İhsan Kalfa

-Yalancı_Dünya-

Kayıtlı Kullanıcı
نعىمة;530495' Alıntı:
Yedi başlı bir yılan yaşayıp bende duran
Zehir ve panzehiri dişlerinde saklayan

Ne ola gaflet tuta ,uzansa boydan boya
Çalardım panzehirini, derdime derman ola

Zehirledi, kalbimden sevgimi içti yılan
Güzeli çirkin yaptı, gerçeği yaptı yalan

Yılan ve ben karışık,nerde ben nerde yılan
Kimse tanıyamadı meğer süretim insan

Bataklıklara çekti, süründüm peşi sıra
Karanlıkta süzüldük 'insan 'denen çukura

Vurmak için yılanın yedi yerden başını
Akıttım kan yaşımı, kestim dünya aşını

Kestim 'Allah' diyerek yedi yerden başını
Kazandım yeryüzünün en yüce savaşını

Tevhid kılıcı Kuran, yedi başıma konan
Döküldü benden yılan, kaldın geriye insan

Bende bir heyecan var dünyaya sığmıyorum
Güneşleri batmayan alemler istiyorum

Canımdan tatlı koku, çekiyor çekiyorum
Gök gülleri binbir renk, öpüyor öpüyorum

Altın,gümüş ve zümrüt ağaçlarım,köşklerim
Nehirlerim sütle-bal, bulutta döşeklerim

İlahi renkler raksta, nur'dan şarkılar başta
Semanın melekleri zakirlerle yarışta

İnci-mercan ve yakut kelebekgök ve deniz
Çiçekten köşkte ruhum, ölümsüz ülke'deniz

İhsan Kalfa

Bu cevabında bir şeyler ima ettiğini seziyorum sanki kardeşim. Oradaki yılanı anlayamadım? Ama çok güzeldi. Ellerine sağlık . Sorumu da yanıtlarsan ayrıca sevinmiş olurum. Allah'a emanetsin.:H

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
Bu cevabında bir şeyler ima ettiğini seziyorum sanki kardeşim. Oradaki yılanı anlayamadım? Ama çok güzeldi. Ellerine sağlık . Sorumu da yanıtlarsan ayrıca sevinmiş olurum. Allah'a emanetsin.:H

selamun aleykum
hayır ,bir şeyler ima ettiğim yok ,
o yılandan kasıt da nefsimiz,yani her insanda bulunan kötü taraf ,
hatta peygamber Yunus mu Yusuf mu hatırlamıyorum ,Kuranda geçiyor,'ben nefsimi temize çıkarmam,çünkü nefis kötüyü emreder'
bu nefs denen şey müslümanda da var gayrimüslimde de var,
nefs Allaha karşı olduğu için nefse muhalafet her mümin için vacibtir
Resülallah (sav) bir gazadan dönerken şöyle buyurdu:'küçük savaştan büyük savaşa dönüyoruz'
Allah bizleri nefsin şerrinden muhafaza eylesin!

-Yalancı_Dünya-

Kayıtlı Kullanıcı
نعىمة;531326' Alıntı:
selamun aleykum
hayır ,bir şeyler ima ettiğim yok ,
o yılandan kasıt da nefsimiz,yani her insanda bulunan kötü taraf ,
hatta peygamber Yunus mu Yusuf mu hatırlamıyorum ,Kuranda geçiyor,'ben nefsimi temize çıkarmam,çünkü nefis kötüyü emreder'
bu nefs denen şey müslümanda da var gayrimüslimde de var,
nefs Allaha karşı olduğu için nefse muhalafet her mümin için vacibtir
Resülallah (sav) bir gazadan dönerken şöyle buyurdu:'küçük savaştan büyük savaşa dönüyoruz'
Allah bizleri nefsin şerrinden muhafaza eylesin!

Ve aleyküm selam. Çok teşekkür ederim kardeşim açıklamandan dolayı. Allah razı olsun. Öğrenmiş oldum. Hayırlı akşamlar. :H

hsynorc

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun aleyküm arkadaşlar. Rabbim cümlemize huzur sağlık ve mutluluklkar versin. Bu saatte burada olanların mutlaka kendilerine göre sıkıntıları varki buradalar. Rabbim herkesin sıkıntısını tez zaman da kaldırıp gönlü hoş kullarından eylesin. hadi arkadaşlar tam teheccüd namazı vakti yatmadan 2 rekat kılıp birbirimize dua edelim inşallah...

-Yalancı_Dünya-

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun aleyküm arkadaşlar. Rabbim cümlemize huzur sağlık ve mutluluklkar versin. Bu saatte burada olanların mutlaka kendilerine göre sıkıntıları varki buradalar. Rabbim herkesin sıkıntısını tez zaman da kaldırıp gönlü hoş kullarından eylesin. hadi arkadaşlar tam teheccüd namazı vakti yatmadan 2 rekat kılıp birbirimize dua edelim inşallah...

Ve aleyküm selam amcam. Bana yardımcı oldun ya Rabbim ne derdin varsa dermanını tez zamanda versin, seni hoşnut eylesin .Emeklerinizi zayi etmesin. AMİN.
Hayırlı cumalar...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt