Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Ahiret Yolculuğuna Çıkarken Besmele Çekmek (1 Kullanıcı)

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2006
Mesajlar
14,020
Tepki puanı
23
Puanları
36
Yaş
70
Konum
BURSA
Ahiret yolculuğuna çıkarken Besmele çekmek







Cüneyd-i Bağdâdî Hazretleri ölürken “Bismillahirrahmanirrahim” diyerek ruhunu teslim etmiş. Yani bu dünyaya gözlerini Besmele ile kapatırken, ahiret âlemine de Besmele ile adım atmış. Hayat yolculuğunun yeni bir etabı olan berzah hayatına da Allah adı ile başlamış. Demek ki Besmele, hem dünyada, hem kabirde, hem berzahta, hem mahşerde ve sıratta her zaman bize ışık tutacak, yol gösterecek, işimizi kolaylaştıracak bir rehberdir. Gerek bu dünya ve kâinat, gerekse ahiret âlemi ve cennet, cehennem gibi menziller Allah’ın mülkü olduğuna göre, her yerde ve her zaman O’nun adı ile hareket etmemiz gerekmektedir. O zaman kimseden ve hiçbir şeyden korkmaya, karşılaştığımız güçlükler karşısında endişeye kapılmaya gerek yoktur.
Bediüzzaman Hazretleri de “Bismillah her hayrın başıdır” diye Sözler’e başlıyor. Orada anlattığı temsilî hikâyecikte, Bedevi Arap çöllerinde seyahat eden adamın, oralarda sözü geçen bir kabile reisinin ismi ile hareket ettiği zaman, emniyet içinde olacağını “Ben falan reisin ismi ile geziyorum” dediğinde her türlü düşmandan kurtulacağı gibi, her ihtiyacını da kolaylıkla karşılayabileceğini belirtiyor. O reisin ismi ile hareket eden adamın her yerde selâmetle gezebileceğini ifade ediyor.
Kabir kapısından girdikten sonra yolculuğumuz devam ettiğine göre, orada da çeşitli güçlüklerle karşılaşmamız mümkündür. Münker ve Nekir meleklerinin sualleri, kabir azabı, cesedimize olduğu gibi ruhumuza da musallat olacak yılan, çiyan gibi zehirli haşaratın vereceği ıztıraplarla karşılaşma ihtimalimiz var. Ayrıca, mahşerin dehşeti, zerre miktar hayır ve şerrin tartıldığı mizan, sonrasında mahkeme-i Kübra gibi müthiş olaylar da bizi bekliyor. Kıldan ince, kılıçtan keskin olarak tabir edilen Sırat köprüsü ise, en müşkül yolculuklarımızdan birisi olacak.
İşte bütün bu dehşet verici seyahatimiz sırasında, en çok muhtaç olacağımız isim, Cenâb-ı Hak’kın ismi olacaktır. Çünkü kâinat, Allah’ın mülkü olduğu gibi, ahiret âlemi de Allah’ın mülküdür. Mülkün Sahibi’nin ismi ile hareket ettiğimizi söylediğimiz zaman, her yerde selâmetle gezecek, her menzilde emniyet içinde hareket edebileceğiz.
Her yerde en fazla muhtaç olduğumuz Besmele’yi sadece bu dünyada söyleme imkânımız var. Can kuşu beden denen kafesten uçtuktan sonra, göz görmez, dil söylemez olacak. Onun için fırsat elde, can tende iken, Allah’ın adını ne kadar çok anarsak, kabirde, Berzah’da, Mahşer’de, Mizan’da ve Sırat’ta işimiz o kadar kolaylaşacaktır.


Bismillah


‘Allah adın zikredelim evvelâ,’
Her hayırlı işin başı Bismillah.
‘Cümle işte vâcib oldu her kula,’
Kâinatın temel taşı Bismillah.

Bil ey nefsim şu mübarek kelime,
Bir İslâm nişânı verir eline,
Tesbih olmuş mevcudâtın diline,
Bütün zikirlerin başı Bismillah.

Bitkiler tâzimle Bismillah diyor,
Yerden yemi, gökten suyu geliyor,
İnce bir kök kayaları deliyor,
Yumuşatır demiri, taşı Bismillah.

Bismillah der ağaçların dilleri,
Yaprakları, çiçekleri, dalları,
Leziz meyvelerle dolar kolları,
Rezzak isminin nakışı Bismillah.

Toprak Bismillah der, bağrı ot olur,
İnek ot yer, memesinde süt olur,
Damla Bismillah der, bir rahmet olur,
Bahara çevirir kışı Bismillah.

Bismillah ne büyük, tükenmez kuvvet,
Eksilmez hazine, bitmez bereket,
En güzel sermaye, en büyük servet,
Elmasa çevirir taşı Bismillah.

Bismillah diyerek, yürürse bir kul
Dağ ve deniz olur ona tozlu yol,
“Ey ateş serin ve selâmetli ol”
Suya çevirir ateşi Bismillah.

Akıllı bir tüccar olmak istersen,
Besmeleyle başla, ne alıp versen,
Her işin denk gider Bismillah dersen,
Dindirir gözlerde yaşı Bismillah.

Besmele dillerde en güzel kelâm,
Onunla ayakta duruyor âlem, Onunla başla ve işle vesselâm. Kolay eder en zor işi Bismillah.
 

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2006
Mesajlar
14,020
Tepki puanı
23
Puanları
36
Yaş
70
Konum
BURSA
Kelime-i Şahadet Getir

İslami inanışa göre, mümkünse ve hastaya rahatsızlık vermeyecekse, ölmek üzere olan hastanın yüzü kıbleye çevrilir ve onun işitebileceği bir ses ile Kelime-i Şahadet getirilir. Hasta arzu ederse tekrar eder: “Sen de tekrar et” diye ısrar edilmez.

Zemzem Suyu İçmeli

Bilenler, hastanın yanında Kur’an ya da Yasin Suresini okur. Bilmeyenler Türkçe dua eder. Varsa zemzem suyu içirilir. Bu hususlar hastanın huzurlu bir şekilde ruhunu teslim etmesine vesile olur.

Tütsü Yakın

Hastanın vefat ettiği anlaşıldığında, cenazenin bulunduğu odada Kur’an okunmasına son verilir. Vefat edenin göz kapakları, hafif bir el hareketi ile kapatılır. Varsa takma dişleri çıkarılır ve ağzı kapatılır.

Enlice bir bez çenesinin altından geçirilerek başının üst kısmına bağlanır. Kolları, vücudun yan tarafına gelecek şekilde uzatılır. Baş kısmını da kapatacak şekilde mevtanın üzeri çarşaf veya benzeri bir örtü ile örtülür.

Karnının üzerine, şişmemesi için demir eşya parçası konulur. Ölünün yanında güzel kokulu şeyler bulundurulur veya varsa tütsü yakılır.

Işık Yanık Kalmalı

Örf ve adete göre, ölünün başında bir kişi bekler. Odada yanan ışık varsa söndürülür.

Üç Günden Fazla Yas tutmayın

Ölünün arkasından feryat etmek, bağırıp çırpınmak, döğünmek, 3 günden fazla yas tutmak uygun değildir. Sessizce ağlamakta mahzur yoktur.

Kur’an Okuyun

Cenaze defnedildikten sonra başucunda ve akşam evinde Kur’an okunması, dua edilmesi sevaptır

Dini Vecibe Değil Ama

Dini bir zorunluluk olmamakla birlikte, halk arasında vefatın 7’inci, 40’ıncı ve 52’inci günlerinde, yıl dönümünde Kur’an ve dua okutulması adeti vardır.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt