Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

agiz ici tumoru (1 Kullanıcı)

busra4

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 May 2007
Mesajlar
255
Tepki puanı
0
Puanları
0
Ağız içi tümörü ağız boşluğunda ortaya çıkan kötü huylu tümör olup, kadınlara göre erkeklerde iki kat daha fazla görülür. Son yıllarda sigara içen, alkol kullanan, kadınların sayısının artmasıyla birlikte bu tür tümörün özellikle dil tümörünün kadınlarda olma oranı son derecede artış göstermiştir.
Dünya sağlık örgütü (WHO) nün istatistiklerine göre Hindistan'da ağız boşluğu tümörü ülkedeki tüm kötü huylu tümörün (kanserin) %50 nı teşkil etmektedir. Bu durum Fransa da ise sık rastlanan kötü huylu tümörlerin ortaya çıkma oranı 3.sırada yer almaktadır. Ağız içi tümörü tüm dünyada sık görülen 10 büyük kötü huylu tümörden biridir. Son yıllarda Tıp alanındaki hızlı gelişmeler neticesinde bu hastalıkta da kapsamlı bir şekilde tedavi edildiği takdirde iyileşme oranında her geçen gün biraz daha artış görülmektedir. Ağız boşluğu tümörünün bazı sebepleri şunlardır:

* * *
Kırılmış dişlerin kalıntıları, çürümüş dişler, anormal dişlerin dile sürekli sürtünmesinden dil kenarları yaralanıp dil dokuları normal dil dokularına dönüşüm sürecinde hücrelerde anormallik ortaya çıkar ve buda yavaş–yavaş kötü huylu tümöre dönüşür. Diğer taraftan ağız boşluğu zarlarında beyaz lekeler belirlenen kişilerde de kolayca kötü huylu tümörün olma ihtimali yüksektir. Bunlardan başka ağız temizliğinin iyi olması, diş etlerinde meydana gelen uzun süreli iltihaplar, uzun süre sigara içmek, alkol kullanmak, vücuttaki süzüm görevini üstlenen organ ve bezlerin görevlerinde bir aksama ve ya anormallik varsa kandaki değerlerin dengesizliği, aşırı sinir–stres, ruhi baskı gibi etkenlerde kolayca ağız boşluğu tümörünün ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Ağız boşluğu kanserinin %73 dilde meydana çıkmaktadır. Kalanları ise alt damak, üst damak, yan damak, ağız perdesi, diş dibi, çene kemiği, tükürük bezi, gibi hassas yerlerde ortaya çıkmaktadır. Normalde bu tür hastalığı kolayca fark etmek mümkün olsa da ilk başlangıcında hastalık belirtileri net olmadığı için birde hastalık süreci kısa olduğu için kötü huylu tümöre dönüşme oranı yüksek, gelişme oranı hızlı olduğu için çoğu zaman kolayca ağız yarası ve normal iltihaplı yara diye teşhis konula biliyor. Kanser olmayan diğer hastalıklarla kolayca karıştırılabilir. Buda hastalık için kötü sonuçlar doğurabiliyor. Dil kanseri tüm vücutta ortaya çıkacak tüm kanserlerin %2 ni teşkil etmektedir. Dilde görülen kanserler genelde dilin ortasında, yan tarafında, altında, dibinde, arkasında, ucunda kendisini gösterir.

AĞIZ BOŞLUĞU
KANSERİNİN BELİRTİLERİ
Hastalığın ilk başlangıcında dilin yâda ağız içinin belli bölgelerinde kalınlaşma ya da küçük yaralar oluşur ve yara ortasında iltihaplı su çıkar. Bu durum zamanla sert bir yara olarak şekillenir. Bunların oluşumunda çoğu zaman belirgin bir belirti görülmez. Eğer parmak ile basıldığı zaman normal yumuşaklıktan farklı bir şekilde sert küçük şişlikler belli olur. Eğer bu ufak şişlikler bir–biri ile birleşir ise ve iltihaplanırsa yâda hastalık biraz ilerlerse o bölgede şiddetli ağrılar ortaya çıkar ve dilin rahat hareket etmesini engeller. Buda konuşma ve yemek yemeğe etki gösterir. Hastanın ağzı kötü kokar. Hastalık orta ve son devirlerine ulaştığında yani hastalık ilerledikçe yara büyür. Zamanla hastalık ağzın alt ve üst kısmına hatta iki yan tarafa, boyun lenf bezlerine ulaşır. Ama lenf bezlerine sıçramasında normalde çok ağrı olmaz. Eğer iltihaplanırsa ağrı olur. Dudak, ağız alt kısmı, diş dibi ve salya bezi gibi yerlerdeki tümörün hastalık nedenleri, yetişme şekli, ilk, orta devirlerindeki belirtileri toptan dil tümörünün belirtilerine benzemektedir. Fakat tümörün ortaya çıktığı yer toptan aynı olmadığı için hastalık belirtileri ve vücut belirtileri ayni olmaz. Dolaysıyla ağız içindeki yaraların sık–sık tekrarlanmasına ya da uzun süre iyileşmemesine, şişlik, sertliklere çok dikkat edilmesi gerekir. Eğer aşağıdaki belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden hastalık teşhisi için doktora başvurulması çok yararlı olacaktır.

* * *
1– Ağız içindeki zarlarda renk değişimi olursa ya da beyaz lekeler belirlerse ve bu durum uzun süre devam ederse.
2–Ağızda yara ortaya çıkıp ta uzun süre tedavi edilmesine rağmen iyileşmezse ve herhangi bir şişlik belirirse.
3–Önceden dilin herhangi bir yerinde şişlik olursa zamanla küçük kabarcıklar ortaya çıkarsa dilin diş yüzü sertleşirse.
4–Ağız içindeki herhangi bir yerinde kabarcıklar belirlenir tedavilere cevap vermez ise ve bu kabarcıkların çevresinde yara oluşursa.
5–Dili hareketlendirirken herhangi bir güçlülük zorlama olursa ve belli bir noktada ağrı sancı olursa.
6– Dilin hareketi birden bire ağırlaşıp yemek yerken ve konuşurken zorlama olursa.
7– Dilde oluşan yara çabuk kanama yaparsa ve dilde yarıklar oluşursa.
8–Kulak altındaki ve boğazın iki tarafındaki lenf bezleri birden büyürse.
Bu gibi belirtiler görüldüğü takdirde acilen doktora başvurarak hastalığın ne olduğuna doğru teşhis konulması çok önemlidir. İnşallah bir daha ki yazımızda tiroit bezi kanseri ve günümüzde en sık rastlanan akciğer kanserini kisaca tanımaya çalışacağız. Allah hepinize sağlıklı günler nasıp etsin âmin.

* * *
Hepinizin mübarek kurban bayramını kutlar bu bayramın tüm İslam âlemine hayırlar getirmesini cenabı haktan temenni ederim. Önemli bir hatırlatma olarak ta etlerinizi sağlığınızı tehlikeye atacak kadar fazla tüketmemenizi, mümkünse aşırı kızartmalardan kaçınmanızı, haşlama, sebze, meyve ağrılıklı beslenmeyi alışkanlık etmenizi tavsiye ediyorum.
Allah hepimizi nice güzel bayramlara kavuşturur inşallah. Tüm dünyada zülüm gören mazlum Müslümanları en kısa zamanda hürriyetlerine kavuşturarak bayramı bayramca kutlamalarını nasip etsin! âmin.
Son olarak Allahtan hepinizin bulunduğunuz maddi ve manevi hastalık zorluklardan kurtarmasını diliyorum. Allah her zaman ve her yerde yar ve yardımcınız olsun! Âmin
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt