Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

acil,lütfen arkadaşlar soruma cevap arıyorum! (1 Kullanıcı)

HANIM K

Kayıtlı Kullanıcı
s.a.arkadaşlar bi sorum olacak,bi bilgisi olan varsa lütfen yardım etsin.saçları siyaha boyatmak,firavunun eşinin saç rengi olduğu için uygun değil diye biliyorum.......peygamber efendimiz gayrimüslimlere benzememek için tırnaklarını bile farklı kesermiş,saçı siyaha boyatınca da gayrimüslimlere benzetme oluyo di mi?Bu konunun dinen hükmü nedir?

AFRA_NUR

Kayıtlı Kullanıcı
aleyküm selam kardeşim.ee ozaman saçı doğuştan siyah olanlar ne yapıcak??

HANIM K

Kayıtlı Kullanıcı
saç

saç

aleyküm selam kardeşim.ee ozaman saçı doğuştan siyah olanlar ne yapıcak??

doğuştan olanlar için değildir,sonradan yaptıranlar içindir herhalde,ben de bilgi almak istiyorum bu konuda inş biri bize anlatır.sadce şunu biliyorum;
onu peygamberimiz sav zamaninda yahudiler yapiormus efendimizde onlara benzememek icin böyle söylemiştir

osmanyusuf

Kayıtlı Kullanıcı
RİYAZÜZ SALİHİN 'DEN
1641. Câbir radıyallahu anh şöyle dedi:

Mekke'nin fethedildiği gün Ebû Bekir es–Sıddîk'in babası Ebû Kuhâfe'yi, saçı sakalı bembeyaz olmuş bir halde Hz. Peygamber'in huzuruna getirdiler. Bunun üzerine Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

– "Bunları boyamak suretiyle değiştirin fakat siyaha boyamayın!"[281]

* Saç ve sakalları siyaha boyamak yasaktır. Çünkü bu bir aldatmacadır. Siyah boya sadece cihadda düşmana dehşet vermek maksadıyla kullanılabilir, aksi halde haramdır. Saç sakal boyasında tercih edilen renk kırmızımtrak renk olan kına rengidir. Pamuk tarlası gibi bembeyaz olan saç ve sakalların boyanması uygun olur. Bir memlekette boyamak adet ise orada boyamamak karşı çıkmak gibi olacağından mekruh sayılmış yine bir memlekette boyamamak adet ise aynı gerekçe ile boyamak mekruh sayılmıştır. Bu işte çevre ve örf-adetler de nazarı itibara alınarak esnek bir değerlendirme yapılmıştır. Bu yüzden bu boyama işi İslam ülkelerinin hepsinde aynı şekilde revaç bulmamıştır. 1638 nolu hadisten ve açıklamasından da anlaşılacağı üzere Müslüman bugünkü ehli kitap dediğimiz kafir Yahudi ve Hıristiyanlara benzememek için elinden geleni yapmalıdır. Traş olmada da yine müslüman; (1640-1443) hadisleri gözönüne alarak onlara benzememeye çalışmalıdır.

osmanyusuf

Kayıtlı Kullanıcı
CAMİUL - EHADİS...;
Ağaran saçların sarı ve kızıl renge boyanması müstehap görülmüşken si*yaha boyanmaları, tercih edilen görüşe göre caiz değildir.

KÜTÜBÜ SİTTE 'den
Taberânî'nin bir rivâyetinde: "Saçların renginin değiştirilerek yabancılara (eâcim) muhâlefet edilmesi" emredilir. Bu rivâyette "beyaz rengin değiştirilerek muhâlefet edilmesi" emredildiği ve boyanacak renk tahsisi yapılmadığı için bu rivâyete dayanarak siyah rengi de câiz görenler olmuştur. Ancak İbnu Abbâs ve Câbir (radıyallâhu anhümâ)'den rivayet edilen iki hadis saçların siyaha boyanmasını yasaklamaktadır. Hz. Câbir'in Müslim'de gelen hadisi şöyle: غَيِّرُوا هَذَا بِشَىءٍ وَاجْتَنِبُوا السَّوَادُ "Bunun sakalının rengini değiştirin, siyahtan sakının." İbnu Abbâs'ın Ebû Dâvud'daki rivayeti şöyle: يكُونُ قَوْمٌ يَحْضِبُونَ في آخِرِ الزَّمَانِ بِالسَّوَادِ كَحَواصِلِ الْحَمَامِ َ يَرِيحُونَ رَائِحَةَ الْجنَّةِ "Ahir zamanda, güvercin havsalası[37] gibi siyah renkle saçını boyayacak insanlar zuhur edecek. Onlar var ya cennetin kokusunu bile koklayamazlar."

SELAMIN ALEYKÜM

HANIM K

Kayıtlı Kullanıcı
RİYAZÜZ SALİHİN 'DEN
1641. Câbir radıyallahu anh şöyle dedi:

Mekke'nin fethedildiği gün Ebû Bekir es–Sıddîk'in babası Ebû Kuhâfe'yi, saçı sakalı bembeyaz olmuş bir halde Hz. Peygamber'in huzuruna getirdiler. Bunun üzerine Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

– "Bunları boyamak suretiyle değiştirin fakat siyaha boyamayın!"[281]

* Saç ve sakalları siyaha boyamak yasaktır. Çünkü bu bir aldatmacadır. Siyah boya sadece cihadda düşmana dehşet vermek maksadıyla kullanılabilir, aksi halde haramdır. Saç sakal boyasında tercih edilen renk kırmızımtrak renk olan kına rengidir. Pamuk tarlası gibi bembeyaz olan saç ve sakalların boyanması uygun olur. Bir memlekette boyamak adet ise orada boyamamak karşı çıkmak gibi olacağından mekruh sayılmış yine bir memlekette boyamamak adet ise aynı gerekçe ile boyamak mekruh sayılmıştır. Bu işte çevre ve örf-adetler de nazarı itibara alınarak esnek bir değerlendirme yapılmıştır. Bu yüzden bu boyama işi İslam ülkelerinin hepsinde aynı şekilde revaç bulmamıştır. 1638 nolu hadisten ve açıklamasından da anlaşılacağı üzere Müslüman bugünkü ehli kitap dediğimiz kafir Yahudi ve Hıristiyanlara benzememek için elinden geleni yapmalıdır. Traş olmada da yine müslüman; (1640-1443) hadisleri gözönüne alarak onlara benzememeye çalışmalıdır.

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM;PEKİ AZ ÖNCEKİ KARDEŞİMİZİN DEDİĞİ KONU FARKLI Dİ Mİ,OLAN BİŞEY İÇİN DEĞİL,SONRADAN OLAN İÇİN BENZEMEMEK KASTEDİLİYO YANİ.HAKKINIZI HELAL EDİN

HANIM K

Kayıtlı Kullanıcı
Allah Razi Olsun Kardeşim

osmanyusuf

Kayıtlı Kullanıcı
Konuyu Ençok Bilenler Bu Hadisleri Rivayet Etmişler.

Yorum Yapmak Sizin Işiniz. Benim Anladiğim Saçlar Siyaha Boyanmayacak.

Doğuştan Saçlar Siyahsa Yada Sonradan Saçlar Siyahsa Konusu Bizi Aşar..

Siyah Renk Boya Saçlar Için Uygun Görülmemiş Hepsi Bu... Artik Nasil Anlarsaniz.

Ve Aleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berakatühü..

HANIM K

Kayıtlı Kullanıcı
Allah Razi Olsun Bilgilendirdiğiniz Için,ben De öle Düşünüyorum Artik Siyaha Boyanmiyo.çok Sağolun

seyyare

Kayıtlı Kullanıcı
s.a benimde bi sorum olacak bilenler allah rızası için yardımcı olsun ltfen orucunu tutamayan dede kızının çocuklarına fıtre verebilirmi bu arada çocuklar öğrenci şimdiden allah razı olsun allaha emanet olun.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt