Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Abdülkadir Geylânî'nin Şeytana Galebesi (1 Kullanıcı)

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
Şeyh Abdülkadir Geylânî'nin başından geçen meşhur olayı buna örnek verebiliriz. (Ebû Muhammed Abdülkadir b. Musa el-Cîlânî (el-Geylânî) (561/1166): Kâdiriyye tarikatının kurucusu olup büyük mutasavvıflardandır. Cîlân'da doğmuş, ama gençliğinde Bağdad'a yerleşip kendisini ilme vermiş, hadîs, fıkıh, tasavvuf ve edebiyatta şöhret bularak talebeler yetiştirmiştir. Matbu ve yazma birçok eseri vardır (Ziriklî, A'lâm lV/47). )

O şöyle demektedir:

"Bir keresinde ibâdet ediyordum. Üzerinde nur bulunan büyük bir arş gördüm. Bu nur bana seslendi:

"Ey Abdülkadir! Ben senin Rabbinim, başkalarına haram kıldıklarımı sana helâl ettim."

Cevap verdim:

- Sen, kendisinden başka ilâh olmayan Allah'sın öyle mi? Defol buradan ey Allah'ın düşmanı!

Bunun üzerine bu nur darmadağın oldu ve kopkoyu bir zulmete dönüştü. Arkasından da şöyle seslendi:

- Ey Abdülkadir, benden dinindeki fıkhın (kavrayışın), ilmin ve ulaştığın mertebeler sayesinde kurtuldun. İnan ki, ben aynı şeyle yetmiş kişiyi saptırdım.

Abdülkadir Geylânî'ye soruldu:

- Onun şeytan olduğunu nasıl bildin? Cevap verdi:

- Bana "Başkalarına haram kıldığımı sana helâl ettim" demesinden...

Çünkü biliyordum ki, Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)'in şeriatı nesholunmaz ve değişmez. Bir de onun "Ben senin Rabbinim" deyip de "Ben, zâtımdan başka ilâh olmayan Allah'ım" diyememesinden..."

Ama böyle bir olayla karşılaşanlardan bir kısmı, görünenin bizzat Allah olduğunu sanmışlar ve uyanıkken Allah'ı gördüklerine inanmışlardır. Onların dayanağı müşahede ettikleri şeylerdir. Aslında bu kimseler haber verdikleri hususlarda doğru söylemekte, fakat bunun şeytan olduğunu bilmemektedirler.

Bu durum birçok câhil âbidin başına gelmiştir.

Bunlardan biri kalkıp dünyada gözü ile Allah'ı gördüğünü sanır ve bunu iddia eder. Çünkü onların birçoğu Allah sandıkları bir şey görmüştür, ama aslında o Şeytan'dır.

Birçoğu da bir peygamber, sâlih bir kul ve Hızır (a.s.) sandığı birisini görür ki, aslında bu da Şeytan'dır.

Sahih bir hadîste Hz. Peygamber'in şöyle buyurduğu rivayet edilir:

"Kim rüyada beni görürse, beni gerçekten görmüştür. Çünkü Şeytan benim suretime giremez." (Buhârî, İlm 38, Edeb 109)

Bu, uykuda iken rüya ile ilgili bir durumdur. Çünkü uykuda görülen rüya gerçek olabildiği gibi, Şeytan'dan da olabilir. Cenâb-ı Hak, rüyada Şeytan'ın Hz. Peygamber'in şekline girmesini engellemiştir. Uyanıklık durumuna gelince, dünya gözü ile artık O'nu kimse göremez.

Kim, görülen kişinin bizzat daha önce ölen bir kimse olduğunu sanır ve bunu iddia ederse, bunu cahilliğinden dolayı yapmaktadır. Bu sebeple de böylesi bir durum ne sahabeden, ne de güzelce onların yolunda giden tâbiûndan birisinin başına gelmemiştir.

smyyes

Kayıtlı Kullanıcı

Allah razı olsun kardeşim.bu kıssayı önceden de duymuştum ama alt bölümünde belirttiğiniz kısmı merak ettim.
gördüğümüz rüyaların kötü olanları (korkunç anlamada değil)şeytana ait mi oluyor?şeytana ait rüyaları dinden uzak kimseler mi görüyor?
Bu, uykuda iken rüya ile ilgili bir durumdur. Çünkü uykuda görülen rüya gerçek olabildiği gibi, Şeytan'dan da olabilir.

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
selamünaleyküm kardeşim
Rabbim razı olsun çok güzel bir kıssa emeğine sağlık..
Rabbim şeytanın ve şeytanlaşmış insanların şerrinden korusun..
Selam ve dua ile...

kardelele

Kayıtlı Kullanıcı
"selamun aleyküm ve rahetullahi ve berekatuhu"
allah razi olsun.çok kiymetli bir paylaşimdi.selametle kalin.

iklimee

Kayıtlı Kullanıcı
ilim insanlarının sorulara müthiş cevapları onları işte böyle büyük kılıyor...teşk

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı

Allah razı olsun kardeşim.bu kıssayı önceden de duymuştum ama alt bölümünde belirttiğiniz kısmı merak ettim.
gördüğümüz rüyaların kötü olanları (korkunç anlamada değil)şeytana ait mi oluyor?şeytana ait rüyaları dinden uzak kimseler mi görüyor?
Bu, uykuda iken rüya ile ilgili bir durumdur. Çünkü uykuda görülen rüya gerçek olabildiği gibi, Şeytan'dan da olabilir.

kardeşim ebu hureyrenin rivayet etdigi bir hadisde şöyle geçer: “Sizden biriniz sevdiği bir rüya görürse o Allah’tandır. Bunun için Allah’a hamdedip rüyasını söylesin. Hoşuna gitmediği bir rüya görürse o şeytandandır. Şerrinden Allah’a sığınsın. Yoksa kendisine zarar verir.” (Buhari)

ve sizin sordugunuz soru alıntı yaptığınız yerde sanırım yazar (ibn teymiyye ) şunu kast etmişdir...Allah rasulunu ruyada gordum diyen herkes onu gormus sayılmaz...yani mesela Allah rasulunu Sav Ona yakışır bir şekilde görmek onu gormek sayılır... mesela Allah rasulunu sav sakalsız ruyasında gören bir kimse soyleyemez ki ben rasulu gordum sav...bu ruya şeytandandır...ve ya başka şekillerde ...benim aklıma bu geldi kardeşim...pek anlatamadım ama ...

smyyes

Kayıtlı Kullanıcı
kardeşim ebu hureyrenin rivayet etdigi bir hadisde şöyle geçer: “Sizden biriniz sevdiği bir rüya görürse o Allah’tandır. Bunun için Allah’a hamdedip rüyasını söylesin. Hoşuna gitmediği bir rüya görürse o şeytandandır. Şerrinden Allah’a sığınsın. Yoksa kendisine zarar verir.” (Buhari)

ve sizin sordugunuz soru alıntı yaptığınız yerde sanırım yazar (ibn teymiyye ) şunu kast etmişdir...Allah rasulunu ruyada gordum diyen herkes onu gormus sayılmaz...yani mesela Allah rasulunu Sav Ona yakışır bir şekilde görmek onu gormek sayılır... mesela Allah rasulunu sav sakalsız ruyasında gören bir kimse soyleyemez ki ben rasulu gordum sav...bu ruya şeytandandır...ve ya başka şekillerde ...benim aklıma bu geldi kardeşim...pek anlatamadım ama ...
“Sizden biriniz sevdiği bir rüya görürse o Allah’tandır. Bunun için Allah’a hamdedip rüyasını söylesin. Hoşuna gitmediği bir rüya görürse o şeytandandır. Şerrinden Allah’a sığınsın. Yoksa kendisine zarar verir.” (Buhari)
tamam kardeşim sağolasın.bu söz çözüm oldu aklımdaki sorulara.anladım ben

H

hado77

selamün aleyküm ve rahmetullahi ve berakatühü

hoşunuza gitmeyen rüyz şeytandandır demek onun hakikat olmadığı anlamına gelmez. hz. yususf(AS) kıssasında geçen rüyalar şarap sıkmak başından kuşların ekmek yenmesi gibi hadiseler hoş olmasa da hakikat olmuşlardır. yani şeytandan değil haktan gelmişler ancaknefse hoş gelmediğinden şeytana mal edilmiştir.
bu nedenle kişilerin gördüğü rüyadaki şeytan kendi şeytanlığıdır kendi amelidir. yanlış anlaşılma olmasın. yoksa o isyan eden şeytandan değil kendi nefsinin kendine oynadığı oyundan dolayı böyle bir rüya görülür.

efendimiz(SAS) kılığında rüyada bile gelemez ama hakikatte ALLAH(cc) e benzeyebilir değişik bir kıstas olmuş. hiçbir şey ben ALLAH(cc) üm haşa deyip nurdan haleyle gelmez bu bir hikayedir. babamız hz.adem(AS) A bile böyle gelmemiş.

bu nedenle ALLAH(cc) ün benzeri olamayacağı örneğin tamaının yanlışlığı ile açıklanır. ALLAH(cc) deneme husularını dikkat edin bu işle ilgili kullarıyla yapar ya hz. cibril(AS) ya da efendimiz(SAS) ya da başka bir peygamber (AS) ile yoksa şeytanın insanı deneme imtihan hali de yoktur gereği de yoktur.
byle bir terbiyesiz ahlaksız tutuma girmeden ALLAH(cc) ün sözcülüğünü yapacak zat hz.cibril(AS) dır. ve şaka dahi olsa yalan söylemeyin diyen din anlayışı böyle bir hikayeyi kökünden reddeder.

olsa olsa hz. cibril (AS) ın bir denemesidir, ve karşılaştığı zat onun imanı karşısında şaşırmış ve o geleni karıştırmış olabilir. bu husus daha anlamlı çünkü efendimiz(SAS) bile hz. cibril(AS) çekinmişti ve hz. cibril(AS) kelamın tamamınd aefendimiz(SAS) saygı ile karışık sevgi ile karışık dikkat mesajlarıda getirmiştir. eğer onlara meyledersen senin boyun damarlarını keseriz kelamı tehdit değil hakikattır. yani hz. cibril(AS) karşısında korku değil hakikatın karşısında baş eğiş olur. ALLAH(cc) korkusu da budur. dediğini yapacak olması değil dediğinin hakikat olması nedeniyle ALLAH(cc) ten korkulur.

bu nedenlerle yukarıdaki hikaye hakkaten hikaye gibi duruyor.

ALLAH(cc) bizlerden razı olsun.

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamu aleykum,

ALLAH TEALA razı olsun kardeşim,siz anlatınca aklıma geldi yazınıza katkıda bulunalım istedik,hakkınızı helal ediniz...
Hocamın talebeleri bir gün bir adamın onu görmek istediğini söylerler ...
Hocam da buyursun gelsin der...
Adamcağız hocamın yanına gelince şöyle der...
Hoca efendi ben bazen ALLAH TEALA yı görürüm hatta şuan senle konuşurken bile görmekteyim şimdi karşımda durmakta der...
Hocam da bakar ki adam iyi değil derki ;Oldumu şimdi senin yaptığın sen bilmez misin ALLAH TEALA zamandan ve mekandan münezzehtir ,buna rağmen hem karşımda hemde şimdi diyerek Ona c.c zaman ve mekan isnad ediyorsun,bu nasıl bir iştir...
Adamcağız susar sessizce çıkar gider...

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
İblis Allah dostlarına, abitlere , salihlere.... gelir acaba kandırabilirmiyim diye bir umutlanır kandırmak için elinden gelen herseyi yapar.

seytana kanmaktan ALLAHa sıgınırım.

hadisi tam olarak yazayım dedim.

diger hadiste su sekildedir.

" Seytan peygamberlerin kılıgına giremez"

rüya veya gercek olsun fark etmez Allah tarafından seytanın Rasullerin kılıgına girmesi yasaklanmıştır.

iblis beni de kandırmak için gelmişti.

Ekmek et attığım kedim kılığında gelmişti bana da.

bu gözlerim ilk defa seytanı görüryordu

ayaklarıma kedi gibi sürtünüyordu.

"Allahım şerrinden sana sığınırım dedim." felak nas okudum.

Carpmak istiyordu beni

Allahın izniyle hicbirşey yapamadı

euzubesmele cektim PUFFFF kayboldu gitti.

tırsmıştım Ama Allaha güvenim tamdı hiçbirşey yapamadı

Defoldu gitti.

böyle birşey sizinde basınıza gelirse Allaha tam güvenin se sadece Allaha sığının

Rabbim deyin. hiçbirşey olmaz Allahın izniyle.

Gülfidan

Kayıtlı Kullanıcı
İblis size apacık bir düsman

Allah diyor.

iblis Allah dostlarını kandırmak için elinden geleni yapıyor.

basarılı olmaması iyi.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt