Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

5 sual 5 cevap (1 Kullanıcı)

deniz14

Kayıtlı Kullanıcı
Şakik-i Belhi hazretleri buyuruyor ki:
“Benim beş tane sualim vardı. Bu beş sualin cevabı nedir acaba diye 700 alime sordum. Hepsi de aynı cevabı verdiler.

Birinci sual: Akıllı insan kimdir? Akıllı kime denir?
Cevap: Dünyaya kıymet vermeyen. Tabii dünyaya kıymet vermezse ahirete kıymet verir.

İkinci sual: Zeki kime derler?
Cevap: Aldanmayan. Ne kadar hoş. Yani, dinen aldanmaz. Ekonomik olarak aldanmaz. Ticaret olarak aldanmaz. Aldanmaz, ama aldatmaz. Çünkü dinde asıl aldatmak yok, aldanmak da yok.

Üçüncü sual: Derviş kime derler?
Cevap: Derviş, Allahü tealanın rızasını, Onun kullarının rızasından üstün tutar, yani insanları memnun etmek değil de, Allahü tealayı memnun etmek için yaşar. Dolayısıyla insanların arzularıyla, insanların istekleriyle Allahü tealanın arzuları ve istekleri bir araya gelirse, o daima Cenab-ı Hak tarafını tercih eder. Buna derviş derler.

Dördüncü sual: Zengin kime derler?
Cevap: Kanaat eden. Kanaat tükenmeyen bir hazinedir. Çünkü insanın hilkati, insanın nefsi, hep istemedir. Ver, biraz daha ver. Onun için Cenab-ı hak insanın bu istekli halini, yani bu nefsinin halini heyula isminde bir hayvana benzetiyor. Heyula demek; Kuran-ı kerimde ismi geçen bu mahlûk, doymak bilmeyen bir hayvandır. İşte insanın nefsi odur. Hiçbir zaman bu bana yeter demez. Her şeyi ister.

Beşinci Sual: Hasis kime derler, cimri kime derler?
Cevap: Allahü tealanın verdiği emaneti şahsından bilen, şahsına ait zanneden. Halbuki Allahü teala onu verdi ki; onu kullarına versin diye. Senin böyle bir varlığın yoktu, böyle bir mülkün yoktu. Cenab-ı Hak verdi. Tamam kendin istediğin kadar kullan, ama kullarına da ver.”

Hatice-tül Kübra

Kayıtlı Kullanıcı
o kadar guzel bir konuki tek tek durmak lazim her sorunun uzerinde aslinda..
akilli kime denir..gercekten akili insan dunyanin olumlu oldugunu her daim bilir ve ona gore yasar..ama oyle bir yasiyoruz ki sadece kirip dokuyoruz ve kendi menfaatimizi dusunuyoruz...sadece ben olmusuz...aslinda akili olan insan her an etrafina baksa kendine baksa her daim rabbimin hikmetlerini hatirlar..ve bu kadar dunyaya dalmaz..dunyada ne ekerse ahirette onu bicecegini bilir..tabiki dunya icinde yasamak gerek bunun icin bir hadiste var ama...insanlar bu sozu kullanarak ahireti fazlasiyla unuttuk..rabbimiz tez zamanda aklimiza basimiza getirsin insallah..

devami sonra gecek insalah akil konusunu cok sevdim simdi temizlik yapmam gerek :D

deniz14

Kayıtlı Kullanıcı
o kadar guzel bir konuki tek tek durmak lazim her sorunun uzerinde aslinda..
akilli kime denir..gercekten akili insan dunyanin olumlu oldugunu her daim bilir ve ona gore yasar..ama oyle bir yasiyoruz ki sadece kirip dokuyoruz ve kendi menfaatimizi dusunuyoruz...sadece ben olmusuz...aslinda akili olan insan her an etrafina baksa kendine baksa her daim rabbimin hikmetlerini hatirlar..ve bu kadar dunyaya dalmaz..dunyada ne ekerse ahirette onu bicecegini bilir..tabiki dunya icinde yasamak gerek bunun icin bir hadiste var ama...insanlar bu sozu kullanarak ahireti fazlasiyla unuttuk..rabbimiz tez zamanda aklimiza basimiza getirsin insallah..

devami sonra gecek insalah akil konusunu cok sevdim simdi temizlik yapmam gerek :D

Amin inşh cnm... kolay gelsin :)

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt