Esselamu aleykum,
Öncelikle hepinizi çok seviyorum ve bu yazıyı hiçbirinizi kırmak yada üzmek adına yazmıyorum.
Efendim hepimiz kendimize İslamı bir din ,ALLAH TEALA yı Hamde layık bir ve tek olan yaratıcı,Muhammed s.a.v Efendimizi Peygamber ve Kur'anı Kerimi de ALLAH TEALA nın yüce kelamı olarak ve hepsinden razı olarak SEÇTİK...
Doğduğumuz günden bu yaşlarımıza kadar bir çok şey öğrenmemize rağmen öğrendiğimiz şeylerin doğruluğu hakkında gerektiği gibi araştırmacı olamadık ! olmamız da İMKANSIZDIR...
Dolayısı ile etrafımızdan sözüne güvendiğimiz insanlardan her ne duyarsak bizde konuşanın yalancısı olarak O konuşulana tabi oluyoruz,hele hele bu konuşulanlar dini mevzular hakkında ki misaller ise...
Zaten bu husus hakkında ALLAH RASULU s.a.v in bir hadisi şerifleri vardır '' İnsana her duyduğu yalan olarak yeter...'' bakınız dikkat ederseniz bir hadisi şerif yazdığım halde hatta bir hadis talebesi olarak ben bu hadisi kesin duymuş ve hatta okumuş olmama rağmen sizlere hangi hadis kitabından yada hangi raviden rivayet olduğunu yazamıyorum ??? Bunun nedeni ise her insanın aklı bir diğerinden farklı gelişiktir,misal birisi ezberleyebilir ancak diğeri ezberleyemez,bu husus hakkında sizlere hergün yaptığınız ibadetleri nerden bildiğinizi sorsam bana Kur'anı kerimde olduğunu rahatca söylersiniz ama Sure ve ayet sorsam cevap almam oldukça güç olacaktır...
Buna ilişkin olarak her insan kendini dini kitapları ve din bilgilerini okumaya adayamaz eğer böyle yapacak olsa idik herkes İlim peşinde koşacağından bütün islam ülkelerinde ekip biçememekten dolayı kıtlıklar olacak ve herkes kısa zamanda ilim yolunda TELEF olacaktı !!!
Peki dini ilimler dediğimiz şey ne kadar büyüktür ,yada nasıl bir izaha sahiptir der isek;onun cevabını anlatmak için ciltlerce yazılmış KUR'AN TEFSİRLERİNE ,milyonlarca hadisi Şeriflerin içinde barındığı HADİS KİTAPLARINA ve bunların karışımından oluşan İLMİHAL kitaplarına ve bunlara girememiş ÖNEMLİ ŞAHSİYETLERİN (SAHABE-İ KİRAM GİBİ..) HAYATLARINA ve hatta geçmişten günümüze kadar gelen ve bir çoğunu Efendimiz s.a.v in rivayet ettiği ESKİ MEDENİYETLERİN YAŞANTILARINDAN KESİTLERİN olduğu kitaplara bakmak gereklidir...
Şimdi MİFTAH'UL CENNE (CENNETİN ANAHTARI) ismi altında abartmadan söylersem YÜZLERCE KİTAP yazılmıştır!!! Eğer bir insan bir konu hakkında duyduğu güzel bir sözü yada dini bir bilgiyi illa bir rivayete dayandırarak söyleyecek olursa inanın hele hele ülkemizde sadece bu işlerle ilgilenenen kişiler hariç hiç kimse bu işi yapamaz ve herkes bu konunun cahili olurdu...
Okuduğum ONLARCA geçmişimizin alimlerinin kitaplarında bile ravisiz rivayetler vardı ancak ben onları bu husus hakkında hiçbir zaman suçlu görmedim ,kaldıki burada HAFİZE ANAMIZI anlattığı bir rivayetten dolayı suçlu bulmuyorum,elbette her duyduğunu her okuduğunu anlatacak ,TAKİ birisi çıkıpta ''HAFİZE ANA senin bu anlattığının uydurma olduğu İSPAT EDİLDİ bir daha buna inanma'' diye ispatı ile izahı edilinceye kadar ...
Arkadaşlar ALLAH RASULU s.a.v '' Söylemediğim bir şeyi BİLE BİLE yalan olarak söyleyen kişi cehemmliktir '' diye buyurarak gerçekten BİLE BİLE uyduranlardan söz etmiştir,eğer bizler duyduğumuz her hadisin Efendimiz s.a.v e ait olduğunu ispat edemeyerek cehenneme girme korkusu içinde yaşarsak hiç bir hadisi şerifi bir başkasına anlatamayız ve bu sebeplede hadis ilminin ÖLMESİNE sebep oluruz,
Bir hadisi şerifte şöyle buyurur efendimiz s.a.v '' Bir adam bir gün devesi ile yol alıyordu bir yere gelince bir ihitacı için durması gerekti konakladığı yerde bineğini bağlayacak bir şey bulamadı bu sebeple yere bir kazık çaktı ve bineğini ona bağladı,konaklaması bitince ayrılacağı zaman kendi kendine dediki -Bu kazığı buradan sökmeyeyim belki benim gibi birisi buradan geçerde benim gibi konaklarsa bu kazığa bineğini bağlasın.Derken bir vakit sonra bir başkası oradan geçerken konaklamak istedide ilk geçenin çaktığı kazığı görmedi kazığa ayağı takılarak düştü bir tarafı yaralandı ayağı kalkınca -Ben bu kazığı buradan sökeyim de bir başkası benim gibi düşüp yaralanmasın dedi ve kazığı söküp attı , ALLAH TEALA ilk kazığı çakana NİYYETİNDEN DOLAYI bir sevap yazdırdı (Halbuki bir başkası O kazık sebebi ile yaralanmıştı ) Kazığı söküp atanada NİYYETİNDEN DOLAYI bir sevap yazdırdı (Halbuki O kişide başkalarının kazıktan faydalanmasına mani olmuştu )''...Bu hadisi şerifte sahih olmasına rağmen hangi kitaptan okuduğumu hatırlamıyorum zaten hatırlasam ALLAME OLURDUM ...
Bunun gibi HAFİZE ANNEMİZDE bu kardeşinize göre NİYYETİ BELLİ BİRİSİ OLARAK yaptığı rivayetlerle kimsenin İmanına yada dini yaşantısına zarar verme kastı olmadığı için zannımca ALLAH TEALA KATINDA MAKBUL BİRİSİDİR...
Son olarak itiraz eden kardeşlere gelince yukarıdada bahsettiğim gibi kardeşlerim sizlerinde her sözlerinizi rivayetlerle desteklemenizi isteselerdi bir kaç kelime hariç bir şey yazabileceğinizi sanmıyorum,İnsanlara yaklaşımlarımızda sabit fikirli olmayalım derim bu kardeşinizde bu sitede bir çok şey öğrendi öyle ki ilim yolunda yürüyen biri olmamıza rağmen bir çok kişi ve zatı kulaktan dolma sözlerle aklımızda itham ettiğimiz fark ettik...
HADİ GELİN bu hususta bir şeyler yapalım kendimizce DİNİ SAMİMİ YAŞAYATACAĞIZ DİYE BİRBİRİMİZE ZEHİR ETMEYELİM...
salam aleykum..yazınızdakı samimiyyetinize şuphemyok...ama hadis talebesi yazmışımnız..bir ilm talebesine yakışmayacak fikirler...
guzel abi bu gibi hadisler olsun dua olsun buyuk vaad ediyor..mesela şunu edersen cennet sana vacip olur, ve ya ateş sana haram olur...benim en dogal hakkımdır bunun kaynagını sormam...ve eger ben bunu paylaşıyorsam kaynagını bilmiyorsam vallhi billahi Allah dan korkarım paylaşmam...zaten bu yuzden degil mi bi8nlerce dinde hurafe oluşuyor...bunun sebebi bole deklilsiz kaynaksız rivayetler...ve ben bunu sadece rafizilerde gördüm...
şimdi siz bunu savunmak amaclı koca bir yazı yazmışnız..ve sonda verdigniz hadis de bu konuda sizi haklı çıkarmaz...çünki ordakı iyilik niyyete gore ve bu guzel bir şey...ama bole 40 hac sevabı alacaksın dersen kaynak sormak dogal hakkım olur...ve hurafelerin onune geceriz..zaten biz kardeşi ayıplamadık ve kotulemedik Allah rızası için kaynak sorduk..umuyorum ki Allah ın hoşuna gitmişdir bu davranışımız...çenki amacımız Tevhid dini olan islamı yaşamak..hurafelerden, uydurmalardan, bidatlerden uzak....yani neden anlayış göstermiyorsunuz bilmiş degilim....vokumuşsunuzdur sahabeler bile sorardı bunu Allah rasulunden duydun mu ve digeri yemin ederdi vallhi duydum dige...
YAni demem o ki, kaynagini bilmedigniz, kulaktan duyma şeyler yazarak dinimizi bozmayalim...Hurafeler çıkarmayalım..bu konuyla ilgili demiyorum her konuya dair...hadislerin kaynaklarını belirtelim...bilmiyorsak paylaşmayalım...
sonda yazmış oldugunuz
DİNİ SAMİMİ YAŞAYATACAĞIZ DİYE BİRBİRİMİZE ZEHİR ETMEYELİM sozunuze de gucendim..Allah dan korkun abi...eger Allah ve rasulu razı olacaksa birne kotu etki edecekse bu ...o kardeşin durumu beni ilgilendirmez..ben ustun mertebe kırmamaya ozen gosteriyorum...zehir etmiyorum...
düşünseniz sizin yazdıklarınızın etkisi zehirden daha beter...ilm talebesi olmanıza ragmen bole dusnmenize uzuldum...
ben bole hadis ve s gorukce Vallahi kaynagini soracam....ne derseniz deyin...
salam aleykum ve rahmetullah