Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

23 Nisan (1 Kullanıcı)

Kalb-i selim

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Ağu 2006
Mesajlar
822
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Tarihçesi

İstanbul'un işgalinden üç gün sonra, Atatürk ünlü 19 Mart 1920 tarihli bildiriyi yayımladı. Bildiride,"olağanüstü yetkiler taşıyan bir Meclisin Ankara'da toplanacağı, Meclis'e katılacak üyelerin nasıl seçilecekleri, seçilerin en geç onbeş gün içinde yapılması gereği, kesin ve kararlı ifadelerle yer alıyordu. Ayrıca, dağılan Meclis-i Mebusan'ın üyeleri de Ankara'daki Meclis'e katılabileceklerdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş temelleri Ankara'daki bu ilk tarihi binada atıldı. Birinci Meclis Binası, Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın yönetim yeri olarak pek çok tartışma ve millî kararlara sahne oldu: Bu yapı bugün Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak, ilk yılların anılarını sergiliyor. İllerde seçilen temsilciler ve Meclis-i Mebusan'ın
bir kısım üyeleri Ankara'ya geldiler.

Ankara'nın o günkü şartları içinde Meclis'in toplanabileceği elverişli bir bina yok gibiydi. Sonunda, İkinci Meşrutiyet döneminde, İttihat ve Terakki Cemiyeti kulübü olarak yapılmış tek katlı bir bina uygun görüldü. Eksik kalmış yapı tamamlandı, okullardan toplanan ve halkın katkısıyla sağlanan eşyalarla donatıldı. Hazırlıklar tamamlanınca, Atatürk 21 Nisan'da yayınladığı ikinci bir bildiri ile, Meclis'in
23 Nisan günü toplanacağını ve açılış töreninin nasıl yapılacağını duyurdu.

23 Nisan 1920 Cuma sabahı erken saatlerde, Ankara'da bulunan herkes Meclis Binası çevresinde toplandı. Halk, kendi kaderine sahip çıkmanın coşkusu içindeydi. Hacı Bayram Camii'nde kılınan öğle namazından sonra, Meclis binası girişinde
gözleri yaşartan muhteşem bir tören yapıldı. Saat 13.45'de, Ankara'ya gelebilen 115 milletvekili Meclis salonunda toplandı.

Parlamento geleneklerine göre, en yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Bey (1845), Başkanlık kürsüsüne çıktı ve aşağıdaki konuşmayı yaparak Meclis'in ilk toplantısını açtı.

"Burada Bulunan Saygıdeğer İnsanlar,
İstanbul'un geçici kaydiyle yabancı kuvvetler tarafından işgal olunduğu ve bütün temelleri ile halifelik makamının ve hükümet merkezinin bağımsızlığının yok edildiği hepimizce bilinmektedir. Bu duruma baş eğmek, milletimizin, teklif olunan yabancı köleliğini kabul etmesi demektir. Ancak tam bağımsızlık ile yaşamak için kesin olarak kararlı bulunan ve ezelden beri hür ve başına buyruk yaşamış olan milletimiz, kölelik durumunu son derece ve kesinlikle reddetmiş ve hemen vekillerini toplamaya başlıyarak Yüksek Meclisimizi meydana getirmiştir. Bu Yüksek Meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah'ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi'ni açıyorum."

Bu açış konuşmasında, millî egemenliğe dayalı yeni Türk parlamentosunun adı da "Büyük Millet Meclisi" olarak konulmuştu. Bu ad herkesçe benimsedi. Daha sonra Atatürk'ün tüm konuşmalarında yer aldığı şekliyle ve ilk kez 8 Şubat 1921 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesinde de yazılı olarak, "Türkiye Büyük Millet Meclisi" (TBMM) adı kalıcılık kazandı.

TBMM, 24 Nisan 1920 günü yaptığı ikinci toplantısında Mustafa Kemal Paşa'yı (Atatürk), başkanlığa seçti. Mustafa Kemal Paşa, kendi öncülüğünde kurulan TBMM'nin başkanlığını Cumhurbaşkanı seçildiği gün olan 29 Ekim 1923 tarihine kadar sürdürdü. TBMM, açılışından iki gün sonra, sadece yasama değil, yürütme gücüne de sahip olacak hukukî ve siyasî yapısını düzenleme çalışmalarına başladı.
Bu düzenlemeler, TBMM'nin tam bir güçler birliği ilkesini benimsediğini göstermişti.

2 Mayıs 1920'de Bakanlar Kurulunun seçilmesi hakkındaki yasa çıkarıldı.
11 Bakandan oluşan "Meclis Hükümeti", 5 Mayıs'da TBMM Başkanı Mustafa Kemal Paşa'nın başkanlığında ilk toplantısını yaptı. TBMM'nin açılışı ile birlikte, millî egemenliğe dayalı yeni Türk Devleti doğmuş oluyordu. Birinci TBMM'nin iki temel hedefi, kesin zaferi kazanmak ve yeni devletin otoritesini güçlendirmek, kalıcılığını gerçekleştirmekti. Öncelikle, ülke topraklarının yabancı işgalinden kurtarılması gerekiyordu.

3 Aralık 1920'de Ermenistan Cumhuriyeti ile imzalanan Gümrü Barış Andlaşması, TBMM'nin yaptığı ilk uluslararası andlaşmaydı. Böylece Doğu cephesi kapandı.
16 Mart 1921'de imzalanan Moskova Andlaşması ile Rusya, yeni Türk Devletini ve Misak-ı Millî ilkelerini tanıdı. 6-11 Ocak 1921'de Birinci İnönü, 23-31 Mart 1921'de İkinci İnönü ve 13 Eylül 1921'de Sakarya Zaferleri sonucunda,
20 Ekim 1921'de imzalanan Ankara Andlaşması ile Fransızlar savaştan çekildi.
Aynı yılın sonunda İtalyanlar da TBMM hükümetiyle işbirliğine giriştiler.
1922 yılında, Yunanistan ve İngiltere dışında, TBMM, tüm ülkelerle iyi ilişkiler içindeydi,TBMM Orduları, 26 Ağustos 1922'de Büyük Zaferi kazandılar.
9 Eylül'de İzmir kurtarıldı.

18 Eylül'de ise Anadolu'da hiçbir yabancı askerî güç kalmamıştı. Yeni Türk Devleti'nin bu başarıları karşısında İngiltere de dahil olmak üzere İtilaf Devletleri ile 11 Ekim 1922'de Mudanya Mütarekesi imzalandı. Doğu Trakya kurtuldu. İtilaf Devletleri, 27 Ekim'de Lozan'da barış görüşmelerinin yapılmasını kararlaştırdılar. Uzun süren görüşmeler sonunda 24 Temmuz 1923'de imzalanan Lozan Barış Andlaşması 24 Ağustos 1923'de TBMM'de onaylandı. Yeni Türk Devleti, askerî, siyasî ve ekonomik özgürlüğüne kavuştu.

TBMM Web Sitesinden Alınmıştır
_________________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________________________

23 NİSAN

Sanki her tarafta var bir düğün.
Çünkü, en şerefli en mutlu gün.
Bugün yirmi üç Nisan,
Hep neşeyle doluyor insan.

İşte, bugün bir meclis kuruldu,
Sonra hemen padişah kovuldu.
Bugün yirmi üç Nisan,
Hep neşeyle doluyor insan.

Bugün, Atatürk'ten bir armağan,
Yoksa, tutsak olurduk sen inan.
Bugün yirmi üç Nisan,
Hep neşeyle doluyor insan.

Saip EGÜZ

Küçüklerimin 23 Nisan Çocuk bayramlarını kutlarım, Gözlerinden öperim.. B)B)B)
 

desertrose

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
3,480
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Konum
İstanbul
RE: 23 Nisan

S.A. KARDEŞİM GÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİNİ BELİRTEN GÜZEL BİR PAYLAŞIM OLMUŞ:).. ALLAH RAZI OLSUN EMEĞİNE SAĞLIK..
SELAMETLEB)B)
 

Kalb-i selim

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Ağu 2006
Mesajlar
822
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
RE: 23 Nisan

desertrose yazdı:
S.A. KARDEŞİM GÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİNİ BELİRTEN GÜZEL BİR PAYLAŞIM OLMUŞ:).. ALLAH RAZI OLSUN EMEĞİNE SAĞLIK..
SELAMETLEB)B)

Aleykum Selam

Amin, ecmain. Cümlemizden inşaAllah Kardeşim. Onlar geleceğin gülleri.. OKUMAK HER ÇOCUĞUN HAKKI B)B)B)

Vesselam..
 

Kalb-i selim

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Ağu 2006
Mesajlar
822
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
RE: 23 Nisan

ishakyakub yazdı:
her halde bir zeka sorunu ile karşı karşıyasınız,
üzüldüm, hatta yıkıldım.
kullandığınız nick'ten "~Akide-i Tevhid" ne kadar da uzaksınız..

Selamun Aleykum

Kardeşim ne alaka yaa. Küçüklerimizin iyiliğini düşünmek ve onların okumasını istemek ne zamandan beri Allah ve rasulüne inanmak uzaklaşmak oldu. Siz beni zekası geri ve nerdeyse inkarcı yapmışsınız resmen. Asıl ben yıkıldım...
İlk emri OKU olan bir din ve her şeylerini bizim için feda etmiş bir vatana ve karşınızdaki İnsana olan saygınız Beni üzdü.. :(:(:( Demek ki sizin çocuğunuza veya kardeşinize olan saygınız sevginiz bu kadar.. :( Kalbimi kırdınız

EŞHEDÜ EN LA İLAHE İLLALLAH VE EŞHEDÜ ENNEDEN ABDÜHÜ VE RASULÜH
Allahaısmarladık...
 

Kalb-i selim

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Ağu 2006
Mesajlar
822
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
RE: 23 Nisan

[big]OKU! Yaratan Rabbin adıyla oku. (1)

O, insanı bir alak'tan yarattı. (2)

Oku, Rabbin en büyük kerem sahibidir; (3)

Ki O, kalemle (yazmayı) öğretendir. (4)

İnsana bilmediğini öğretti. (5)

(Alak 1-5)
[/big]
 

Kalb-i selim

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Ağu 2006
Mesajlar
822
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
RE: 23 Nisan

ishakyakub yazdı:
"EŞHEDÜ EN LA İLAHE İLLALLAH VE EŞHEDÜ ENNEDEN ABDÜHÜ VE RASULÜH"
aynen böyle yazmışsınız
yanılmamışım, bir zeka sorunu ile karşı karşıyasınız

OKU! Yaratan Rabbin adıyla oku. (1)
: oku ama yaradan rabbinin adıyla oku. besmelesiz kitapları değil
kendinizi geliştirmenizi tavsiye ederim
EŞHEDÜ ELLAAA İLAHE İLLALLAH VE EŞHEDÜ ENNE MUHAMMEDEN ABDÜHÜ VE RASÜLÜHÜ
--ayrıca şunu düşünmenizi istiyorum; kurulan yeni meclis ve türkiye cumhuriyeti kurulurken
neyin yani hangi ülkenin üzerine kuruldu
-- laik türkiye cumhuriyeti düzenini kuranlar , hangi düzeni yıktılar.

Selamun Aleykum
Diğer forumlarımı okumanızı tavsiye ederim ben bu yazıyı sadece 23 Nisan için paylaştım. Ayrıca benim düşüncelerimde değildir. Aynı şekilde imzamıda sadece bugün için değiştirdim. 10 sularında tekrar asıl imzama çevircem. BENİM İÇİN İLK ÖNCE DİNİM DAHA SONRA MİLLETİM GELMİŞTİR. Ve bunu senin bilmene gerek yok! ALLAH BİLİYOR YA O BANA YETER.

Ben besmeleli kitaplarıda okuyorum, besmelesizleride kardeş. Ayrıca sen kimsin de benim neredeyse inkarcı olduğumu iddea ediyorsun. Sende benim gibi acizane bir kulsun.

HER ŞEYİN EN DOĞRUSUNU ALLAH AZZE VECELLE bilir
Kalpler O'nun kontrolündedir
KİMİN NASIL NE OLDUĞUNU EN İYİ O BİLİR. Çok ön yargılısınız. Benim hatalarımı arayana kadar biraz da kendi kusurlarınızı arasanız? Ve bu konunun burda kapanmasını istiyorum aksi takdirde büyük kalp kırılmaları olucak ve size çok kırıldım. Hakkınızı helal ediniz..

Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz. Gerçekten Allah, bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. (İNSAN SURESİ / 30)

Vesselam.. B)
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt