Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
"2 gün de 1"...(iki günü bir olan ziyandadır.)"hadis-i şerif"
(1 Kullanıcı)
Cenâb-ı Hak buyuruyor: “Bu dünyada kör olan kimse ahirette de kördür; üstelik iyice yolunu şaşırmıştır.” (İsrâ, 72)
Rasûlullah (sav) buyurdular: “Âma, baş gözü kör olan değildir. Esas âma basireti kör olandır.”(Beyhaki, Şuabu’l-İman, II, 127)
Basiret körü olanlar, maddeyi görüp de mânayı görmeyen, dünyayı görüp ona meylederek ilâhî hakikatlere gözünü kapayan kimselerdir.
Teşbih, temsil ve mukayese ile anlatımlar, insanları küfürden, nifaktan, şirkten ve her türlü ahlaksızlıktan kaçınıp güzel ahlak sahibi olmaya, yapılan amelleri sırf Allah için yapmaya teşvik etmektedir. Beşeriyetin idrak ufuklarını aydınlatan, hayata bakışlarını değiştiren ve ona istikamet yolunu gösteren bu anlatım üslubu, ifadeyi güzelleştirmekte, zor meseleleri kolay anlaşılır hale getirmekte ve öğrenilen şeylerin akılda kalmasını sağlayarak insan tefekkürünü genişletmektedir. Dolayısıyla insanların tâlim ve terbiyesinde Allah Teâlâ’nın ve Resûlü’nün çokça kullandıkları bu esasları tatbik etmek ve bunlardan en iyi şekilde istifade etmek lazımdır. (Dr.Murat Kaya, Üsve-i Hasene-2, Erkam Yay.)
Her Güne Bir Esma-ül Hüsna (Allah’ın En Güzel İsimleri) el-Kuddûs: Hatadan, gafletten, her türlü eksiklikten ve noksanlıktan münezzeh; pâk, temiz olan, bütün kemâl sıfatları üzerinde toplamış olan ve ne kadar övülürse övülsün tüm övgülerin üstünde olan demektir.
Kısa Günün Kârı
İlahi hakikatleri görmemek için gözlerimizi kapatmayalım.
Lügatçe basiret: Hakikati kalp gözüyle görüp anlama, sezme.
teşbih: Benzetme.
mukayese: Karşılaştırma.
tâlim: Öğretmek. Yetiştirmek. Alıştırmak. Belli etmek. İdman.
Cenâb-ı Hak buyuruyor: “…Allah, içinizden îman edenlerin ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltir…” (Mücâdele, 11)
Rasûlullah (sav) buyurdular: “İlim tahsil etmek için yolculuğa çıkan kimse, evine dönünceye kadar Allah yolundadır.”(Tirmizî, İlim, 2/2647)
Kays bin Kesîr şöyle anlatır:
“Dımaşk’ta bulunan Ebu’d-Derdâ Hazretleri’ne Medîne-i Münevvere’den bir zât geldi. Ebu’d-Derdâ (ra):
“–Ey kardeşim, seni buralara kadar getiren nedir?” diye sordu.
Medîne’den gelen kimse şu cevâbı verdi:
“–Bir hadîs-i şerîf. Bana ulaştığına göre sen o hadîsi Rasûlullah (sav)’den rivâyet ediyormuşsun. (İlk râvîden dinlemek için geldim.)”
“–Herhangi bir ihtiyaç için gelmedin mi?!”
“–Hayır.”
“–Ticâret için de mi gelmedin?!”
“–Hayır.”
“–Sadece o bir tek hadîs-i şerîfi öğrenmek için geldin, öyle mi?! Ben Rasûlullah (sav)’in şöyle buyurduğunu işitmiştim: “Kim ilim öğrenmek için yola çıkarsa, Allah Teâlâ ona cennet yolunu kolaylaştırır. Melekler, ilim öğrenenlerden hoşlandıkları için onlara kanat gererler. Göklerde ve yerde bulunan varlıklar, hattâ sudaki balıklar bile âlimlerin affedilmesi için Allâh’a yalvarırlar. Bir âlimin, sadece ibâdetle meşgul olan bir kimseye üstünlüğü, on dördüncü gecesinde ayın diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir. Âlimler peygamberlerin mîrasçılarıdır. Peygamberler, altın, gümüş değil, sadece ilmi mîras bırakmışlardır. İşte bu ilim mîrâsına konan kimse, çok büyük bir kısmete ermiş olur.”(Tirmizî, İlim, 19/2682; Ebû Dâvûd, İlim, 1/3641)
Her Güne Bir Esma-ül Hüsna (Allah’ın En Güzel İsimleri) es-Selâm: Kendisi her türlü eksiklikten sâlim olup, başkalarını da her türlü kötülüklerini meşakkat, minnet, kusur ve âfetten kullarını kurtarıp selâmete çıkaran demektir.
Kısa Günün Kârı
İlim ve Kur’ân hizmetleri, insanı dünyada da âhirette de azîz eyler. Cenâb-ı Hakk’a yaklaştırarak vuslata nâil eyler. Sâlih bir kul olup Hakk’ın rızâsına ermek isteyen her mü’min, ilim hizmetine koşmalı ve bu hizmette bulunanlara elinden geldiğince destek olmalıdır.