Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Yorgunluğun En Önemli 4 Nedeni (1 Kullanıcı)

Hatice-tül Kübra

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Eyl 2006
Mesajlar
7,329
Tepki puanı
9
Puanları
0
Yaş
33
Konum
.........
Dünyada milyonlarca insan sürekli yorgunluk çektiklerinden yakınmaktadırlar. Yorgunluğun tespit edilmiş ya da edilmemiş yüzlerce sebebi bulunmaktadır. Yorgunluk, psikolojik ya da fizyolojik sebeplerden olabilir. Bir çok hastalığın belirtisi olabileceği gibi, geçici bir ruhsal sorundan da kaynaklı olabilir. Yorgunluğun uzun sürmesi ve bitkin düşürmesi halinde mutlaka bir uzman doktora başvurmak gerekir.


Yorgunluğun bir çok sebebi olabilir demiştik. En önemli ve en çok karşılaşılan 4 yorgunluk sebebinden bahsedeceğiz. Sürekli yorgunluktan muzdaripseniz, bilgiler aklınızın bir köşesinde bulunsun ama hekim muayenesini de ihmal etmeyin.


1- D Vitamini Eksikliği; D vitamini eksikliği toplumda adeta salgın durumdadır. Sürekli olarak güneş görmeyen kapalı mekanlarda kalmak, güneşten kaçınmak gibi sebepler de D vitamini eksikliğine katkıda bulunur. D vitamini vucudumuz için çok faydalıdır ve bir çok vücut fonksiyonu için gereklidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, enerjiyi artırır, genleri kontrol ederek düzenler. Bu nedenle eksikliği durumunda yorgunluk baş göstermeye başlar. Eğer hekim muayenesine başvurmuşsanız, doktorunuzdan 25-OH D düzeylerini kontrol etmesini isteyin. Optimal miktarı 45-65 ng / ml ‘dir, ve bazı durumlarda, daha yüksek düzeyde uygundur. Eğer ek gerekiyorsa, bir vitamin D3 takviyesi seçin ve düzeyleri izlemek için doktorunuz ile yakın bir çalışmada bulunun.


2- Demir Eksikliği Anemisi; Vücutta demir eksikliğini destekleyen bir çok etken vardır. Kadınlarda aşırı kanamalı adet dönemleri, vejeteryan beslenme tarzı, parazitlerin oluşturduğu enfeksiyonlar, çölyak hastalığı…vs


Tüm bunlar demir eksikliğine sebep olur ve bunun sonucunda da demir eksikliğine bağlı olarak kansızlık oluşur. Demir eksikliği anemisinin en büyük belirtisi yogunluk olsa da daha farklı belirtileri de vardır. Tırnakların incelmesi ve düzleşmesi, aşırı üşüme, huzursuz bacak sendromu, saç dökülmesi. Doktorunuza, demir değerleriniz ile CBC ve ferritin değerlerinizi mutlaka kontrol ettirin.


3- Besin Hassasiyeti; Besin hassasiyetleri de birçok hastada yorgunluğa neden olur. Genelde gluten, buğday, soya, yumurta ve kuruyemiş hassasiyetine rastlanılmaktadır. Yiyecekleri 4-6 hafta arası elimine ederek bir diyet uygulayın. Daha sonra birer birer beslenmenize ekleyin. Her birinin arasında 3 gün olsun, bu şekilde vücudunuzun tepkisini bulmaya çalışın. Veya doktorunuza besin hassasiyeti testi de yaptırabilirsiniz.


4- Hipotiroidi; Dünyada hipotiroidi rahatsızlığından muzdarip milyonlarca insan bulunmaktadır. Vücudun tiroit hormonu üreten mekanizması biraz karmaşık bir yapıya sahiptir. Vücutta Tiroit üretimi sırasında sorun oluşturabilecek bir çok yer vardır. Hatta tiroidi etkileyen bir otoimmün hastalık da gelişebilir. Yorgunluğun yanısıra, soğuk hassasiyeti, uyuşukluk, kabızlık, kilo alma, kas ağrıları, kuru cilt, adet düzensizlikleri, şişmiş göz kapakları veya saç incelmesi de varsa hipotiroidizm için kontrol yaptırmalısınız. Doktorunuzun TSH, serbest T3, serbest T4, T3 Ters, TPO antikorları, ve tiroglobulin antikorları kontrolleri yapmasında fayda var.
 

kardelele

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Ocak 2009
Mesajlar
15,425
Tepki puanı
27
Puanları
0
Yaş
54
Konum
istanbul
hayırlı günler diliyorum.
emeğinize yüreğinize sağlık.
selametle kalın.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt