Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Ramazan-ı Şerif'te Yapılacak İbadetler (1 Kullanıcı)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Şub 2007
Mesajlar
4,908
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
Allah razı olsun paylaşım ve emeğiniz için. İnş Rabbim bu senede Ramazana erişmemizi ve öğrendiklerimizi yapabilmemizi nasip eder bizlere.
Dualarınızdan eksik etmeyin olurmu?
Selametle..

Amin dualarınıza kardeşim, ecmain inşaAllah..
Sizler de unutmayın inşaAllah.. dua ve selametle..

 

eliffff

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Eyl 2006
Mesajlar
193
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
bu ne yaaa karsık olmuş hersey.bırsey yazacaksınız.bırsey ögreteceksenız düzgün yazın.çok karısık olmuş.
 

siyah peçe

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Ağu 2008
Mesajlar
485
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
allah razı olsun.ne kadar bagışlamak için ugraşan bi rabbimiz var.demekki bu kadar imkanda bile biz cenneti hak edemiyorsak günahta ne kadar sırarcı oldugumu tahmin bile edilemz...
 

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Şub 2007
Mesajlar
4,908
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38


1 Eylül 2008 pazartesi günü Ramazan Ayının biridir. Yüce ALLAH’ın lütfu ile sağlık ve esenlik içinde, Müslümanlar olarak arınma ve yenilenme bilincimizin tazelendiği, ferdi hayatta dindarlığın, sosyal hayatta huzur, dayanışma ve kaynaşmanın yoğun olarak yaşandığı, manevi derecesi çok yüksek ve kazancı pek büyük olan af, mağrifet ve bereket mevsimi yeni bir Ramazan ayına ulaşmış bulunuyoruz, elhamdulillah… Hepimize mübarek olsun! Yüce ALLAH’ın engin rahmet, mağfiret ve bağışlamasının diğer zamanlara göre daha fazla olduğu, sosyal dayanışma ve yardımlaşmanın güzel örneklerinin verildiği Ramazan ayına bir kez daha erişmenin, sahura kalkarak bu ayın manevi atmosferine girmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Maddi ve manevi sayısız güzelliklerin yaşandığı ve yapılan amellerin mükafatlarının sınırsız olarak verildiği Ramazan ayına tekrar kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Kendi ailemizin nafakası ile birlikte ihtiyaç içerisinde bulunan insanların yokluklarıyla da ilgilenmenin verdiği hazzı tadıyoruz. Rahmet ve merhamet ayı olan Ramazan’da hem gönül soframızı, hem ocağımızı insanlara açmak suretiyle paylaşmanın ve yoklukta var olmanın mutluluğunu taşıyoruz.

Bu mübarek ayın geceleri de, gündüzleri de çok iyi değerlendirilmeli, elden geldiğince ibadete, hayır ve hasenata ağırlık verilmelidir. Çünkü, çok kârlı bir uhrevî kazanç mevsimidir.
Ramazan ayı, rahmet, mağfiret ve kurtuluş ümidinin tazelendiği, ibadet ve nefis muhasebesi ile gönüllerin arındığı, yardımlaşma, dayanışma, birlik ve beraberlik ruhunun canlanarak ayrı bir sosyal bütünleşmenin yaşandığı müstesna bir zaman dilimidir. Eriştiğimiz bu Ramazan’ın ayının, her bir mü’min için getirdiği rahmet, mağfiret ve kurtuluş müjdesinden bütün mü’minlerin ve insanlığın hissedar olmasını; bütün milletimize, İslâm âlemine ve insanlığa hayırlar getirmesini Yüce Rabbimizden niyaz ediyorum. Teravih namazları, iftar sofraları, okunan mukabeleler, davetler vb. davranışlar ile adeta “Sosyal Barışın” da sembolü olan Ramazan ayınızı tebrik eder, bütün güzelliklerin sizlerin olmasını temenni ederiz.

Yıl içerisinde gönüllerin yumuşadığı, rahmet kapılarının açıldığı geceler, günler ve aylar vardır. İşte bunlardan biri de Hz. Peygamber (S.A.V.)Efendimizin “Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden azad olmaktır.” (Beyhekî, Şuabü’l-İman, 3/305, N0: 3608) diye haber verdiği Ramazan ayıdır. Bu bakımdan Ramazan ayı; bir müjdeleme, bir uyarma, bir toparlanma, bir daha iyiye gitme ayıdır.
Bu ay, öğrenmek, anlamak ve gereklerini yerine getirmek üzere okuyan herkesin zihninde ve kalbinde farklı, kalıcı ve derin izler bırakan yeryüzünde en çok okunan Kur’ân-ı Kerim’in indirildiği; ve aynı zamanda nimetlerin kadrinin bilinmesine vesile olan, insanda şükran hisleri uyandırarak, yoksulların çaresizlerin halinden anlama şuuru veren ve maddenin esaretinden kurtararak “sabır” denilen en yüksek ahlaki bir meziyete eriştiren bir ibadet olan oruç ibadetinin farz kılındığı bir aydır. Ramazan sabır ve tahammül ayıdır. Bu ayda öfkelenmeyelim, kimsenin kalbini kırmayalım. Haklı da olsak, bazı haklarımızdan vazgeçelim, fitne ve fesat çıkmasını önleyelim.

Öyle bir güzel bir aya kavuştuk ki, kıymetini bilenlere ne mutlu!.. İçinde, İslâm’ın en mühim farzlarından biri olan Oruc’un bulunduğu Ramazan Ayı, dinî hayatımızda çok ehemmiyetli, müstesna bir yere sahip. Her Müslümanın onun kıymetini bilmesi, feyiz ve bereketinden istifade etmesi, akıl, zekâ ve inancının gereği, manevî yönden yücelmesinin de en önde gelen şartlarından biri.
spacer.gif

Ramazan Ayı diğer aylara nispetle dinî ve sosyal hayatımızda çok önemli bir yere sahiptir. Bu ayın ulviyeti; Kur’ân-ı Kerim’in bu ayda inmiş olması, onu diğer aylardan daha hayırlı kılan “Kadir Gecesi”nin bu ayın içinde bulunması, bu ayda tutulan orucun bir arınma ve takva vesilesi olması, kulun ALLAH’a olan iman ve bağlılığını bu ibadet vasıtasıyla kendi nefsinde yaşayarak tecrübe edebilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu hakikati Kur’ân-ı Kerim bize şöyle bildirmektedir: “Ramazan ayı öyle bir aydır ki, onda Kur’ân-ı Kerim, insanlara sırf bir hidayet ve Hakk’a ileten dosdoğru yolun ve hak ile batılı ayırt eden hükümlerin apaçık delilleri olarak indirildi. Artık sizden her kim o Ramazan ayına erişirse onun orucunu tutsun. Ve her kim de hasta olur veya sefer-yolculuk halinde bulunur da orucu tutamazsa, tutamadığı günler sayısınca, diğer günlerde oruç tutar. ALLAH Teâlâ, size kolaylık diler, size güçlük istemez. Kolaylık istemesi o sayıyı kaza borcunuzu ikmal etmeniz, tamamlamanız ve sizi hidayete erdirdiği, muvaffak kıldığı o şeyden dolayı ALLAH Teâlâ’yı tekbir etmeniz, yüceltmeniz içindir. Ve ta ki şükredici olmanızı ümit edebilesiniz.” (Bakara suresi: 185)

ALLAH Teâlâ Hazretleri, bu ayeti celilesinde oruç ayı olan Ramazan-ı şerifi diğer aylar arasından özellikle medhetmektedir. Şöyle ki: Mevla Teâlâ, Ramazan-ı şerifi diğer aylardan, Kur’ân-ı Kerim’i o ayda indirmekle seçtiğini beyan etmiştir. Diğer peygamberlere indirilen ilahi kitapların da bu ayda indirildiği hususunda rivayetler vardır.Ramazan ayı ayların efendisidir. Kur’ân-ı Kerim’in inişi bu ayda başlamıştır. Ramazan ayı ALLAH’a itaat ve ibadet, iyilik ve ihsan, mağfiret, rahmet ve rıdvan ayıdır. Ramazan ayı içinde, bin aydan hayırlı olan Kadir gecesi bulunmaktadır. Ramazan ayı mü’min kulun din ve dünya işlerinin düzeltilmesine yardımcıdır. Ramazan ayı duaların çokça kabul edildiği bir aydır.
Selman-ı Farisi (R.A.)’den rivayete göre, Resûlullah (S.A.V) Efendimiz, Şaban-ı şerifin son günü hutbe okuyarak şöyle buyurdu:
“Ey insanlar! Çok büyük ve mübarek bir ay sizi gölgeledi, gelmesi çok yaklaştı. O, kendisinde bin aydan daha hayırlı Kadir gecesi bulunan bir aydır. ALLAH Teâlâ, onun orucunu farz, gecesinin kıyamını, Teravih namazının kılınmasını da nafile kıldı. Her kim, onda bir hayırla ALLAH’a yaklaşırsa, nafile bir ibadet yaparsa, diğer aylarda bir farz eda etmiş gibi olur. Onda bir farz işleyen ise diğer aylarda yetmiş farz eda etmiş gibi olur. O, sabır ayıdır; sabrın karşılığı ise cennettir. O, iyilik ayıdır; o, kendisinde müminin rızkı artan bir aydır. Her kim, onda bir oruçluyu iftar ettirirse, günahlarına mağfiret ve kendisinin cehennemden kurtulmasına vesile olur ve oruçlunun mükafatından bir şey eksiltilmeksizin, iftar ettirene de onun bir misli verilir.
Dediler ki:
- Ya Resûlellah! Hepimiz, oruçluya iftar ettirecek bir şey bulamaz ki… Bunun üzerine Resûlullah (S.A.V)Efendimiz şöyle buyurdu:
- ALLAH Teâlâ; bir hurma, bir yudum su veya süt ile oruçluyu iftar ettirene de bu sevabı verir.
(Görülüyor ki; iftarın mükellef sofralar ve ziyafetler şeklinde düzenlenmesi şart değildir. Bir lokma ekmek, bir hurma veya bir yudum su ile de olsa aynı sevabı alır. Yeter ki ikramlar, ALLAH rızası için yapılmış olsun. İftar davetlerinde lüks ve israftan kaçınılmalı ve bu davetlerde fakirlere de yer verilmelidir.) O, bir aydır ki, başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden azad olmaktır. O ayda her kim kölesinin, işçisinin işini-yükünü hafifletirse, azaltırsa; ALLAH da onu mağfiret eder ve cehennemden azad eder.O halde, onda dört şeyi çokça yapınız. Bunların ikisiyle Rabbinizi razı edersiniz, diğer ikisine de mutlaka muhtaçsınız. Rabbinizi kendisiyle razı edeceğiniz iki şey: La ilahe illALLAH kelime-i tevhidini söylemeniz ve O’na istiğfar etmenizdir. Mutlaka onlarsız duramayacağınız diğer ikisi ise: ALLAH’tan cennet isteyip cehennemden ona sığınmanızdır. O ayda her kim, bir oruçluyu doyurursa; ALLAH Teâlâ da ona, benim Kevser havzımdan öyle bir içirir ki, cennete girinceye kadar bir daha susamaz.” (İbn-i Huzeyme; Sıyam; 8; No: 1887; 3/191; Beyhekî, Şuabü’l-İman, 3/305, N0: 3608)

Bu hadis-i şeriften anlaşılıyorki: İnsan Ramazan ayında rahmete giriyor. Yani, şimdi biz ALLAH’ın rahmeti içinde yüzüyoruz elhamdülillâh... Suçluyuz, günahkârız, yüzümüz kara, mâzimiz karanlık... Eksiğimiz kusurumuz çoktur amma oruç tuta tuta ayın ortasında ALLAH günahları mağfiret ediyor. Ramazan’ın sonu da cehennemden âzad olmaktır. “Ey kulum, sen Ramazan’ı tuttun, Ben seni affeyledim, mağfiret eyledim, cehenneme de atmayacağım; hadi bakalım âzâd oldun!” diyecek ALLAH Teâlâ Hazretleri. Kime? Tabii ki Ramazan’ı güzel geçirenlere...
spacer.gif

Rabbimizi râzı edeceğimiz, Rabbimizin rızâsına ereceğimiz iki iş nedir: “La ilahe illALLAH” kelime-i tevhidini çokça söylemek.İkincisi de, ikinci olarak yapılması gereken, istiğfar etmektir. Demek ki, bu Ramazan ayında ne yapacağız?.. “Lâ ilâhe illALLAH”ı çok söyleyeceğiz; bir... Estağfirullah’ı çok söyleyeceğiz, ikii... Kendisinden müstağni kalamayacağımız öteki iki iş: ALLAH’tan cennetini istememiz ve cehennemden ALLAH’a sığınmamızdır. Tamam, bunu da yaparız: “Yâ Rabbi, bizi cennetine dahil eyle!.. Yâ Rabbi bizi cehenneminden âzâd eyle!..” diye de çok dua edeceğiz.

İmam Rabbani (K.S.) Hazretleri, mektubatında şöyle buyuruyor: “Bilinmelidir ki, Ramazan-ı şerif ayı çok büyük bir aydır. Bu ayda, namaz, zikir, sadaka gibi, yapılan her nafile ibadet Ramazan’ın dışında yapılan bir farzı edaya denktir. Bu ayda bir farz eda eden ise diğer aylarda yetmiş farz eda etmiş gibidir. Kim bu ayda bir oruçluyu iftar ettirirse, günahları affolur, boynu cehennemden azat olur ve iftar ettirdiği kişinin ecrinden bir şey eksilmeden, bir mislini de iftar ettiren alır. Bu ayda, kölesinin ve işçisinin işini hafifleteni ALLAH Teâlâ affeder ve cehennemden azat eder. Ramazan ayı girdiğinde Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz, bütün esirleri salar ve isteyene izin verirdi. Bu ayda hayırlara muvaffak olan kişiye, senenin tamamında Allâh Teâlâ’nın muvaffak kılması refik yani yoldaş olur. Bu ay, huzuru kalp olmaksızın, dağınıklık üzere geçerse bütün sene dağınıklık üzere geçer. O halde bu ayı ganimet bilerek bunda huzuru kalbi kazanmaya çok çalışmak lazımdır. ALLAH Teâlâ, Ramazan ayının gecelerinden herbirinde cehenneme girmeye layık olmuş kişilerden binlercesini mağfiret eder ve bu ayda cehennem kapıları kapanır, şeytanlar zincire vurulur, rahmet kapıları açılır. İftarı acele yapıp sahuru geç yapmak sünnetlerdendir. Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz, bu hususta çok mübalağa göstermiştir. Çünkü bu hal, ihtiyacı ortaya koymaktan ibarettir ki kulluk makamına da bu yaraşır. Hurma ile iftar etmek de sünnettir. Teravih namazını eda etmek ve bu ayda Kur’ân-ı Kerim’i hatmetmek, sünneti müekkede yani kuvvetli sünnetlerdendir ve çok büyük bereketler kazandırır. ALLAH Teâlâ, bizi Habibi hürmetine muvaffak eylesin. Amin!”
ALLAH Teâlâ, bizi böyle bir aydaki hayır ve bereketlere muvaffak kılsın ve bizi en büyük bir nasiple merzuk eylesin. Amin!..
Ramazan-ı şerif ayı, çok büyük bir aydır. Bu ayda: Namaz, zikir, sadaka gibi, yapılan her nafile ibadet, Ramazan’ın dışında yapılan bir farzı eda etmeye denktir. Diğer aylardaki iyilik ve ibadetlere bire on, bire yüz sevap sözkonusu olurken, Ramazan ayında durum aynı değil. Onda yapılan tüm iyilik ve ibadetler için bire yedi yüz ve daha fazlasından başlayan sevaplar. Bunun içindir ki zekatlar da, fitreler de diğer bütün ibadetler ve iyilikler de bu ayda daha çok yerini bulur. Zira Ebu Mesut el-Gifari (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:
“Eğer kullar, Ramazan’da neler olduğunu bilseydiler, elbette ümmetim, bütün senenin Ramazan olmasını temenni ederdi”
buyurdu. (İbn-i Huzeyme, Sıyam: 7; No: 1886; 3/190)
Ebu Hureyre (R.A.)’den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:
“Ümmetime, Ramazan-ı şerif ayında beş haslet yani özellik verilmiştir ki, onlar kendilerinden evvel hiç bir ümmete verilmemiştir.
a- Oruçlunun ağız kokusu ALLAH indinde misk kokusundan daha hoştur.
b- İftar edinceye kadar melekler onlar için istiğfar eder.
c- ALLAH Teâlâ her gün cennetini süsler, sonra ona hitaben: Yakında salih kullarım, kendilerinden sıkıntı ve eziyetleri atıp sana varacaklar, buyurur.
d- O ayda azgın şeytanlar zincire vurulur. Binaenaleyh başka ayda yaptıklarına o ayda ulaşamazlar.
e- Ramazan-ı şerifin son gecesinde, oruç tutan kullar affolunurlar.
- O zaman, ya ResûlALLAH! O gece Kadir gecesi midir? diye sorulunca, Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:
“Hayır! Lakin çalışan kişiye ücreti, işini bitirdiği zaman verilir.”
buyurdu.” (Ahmed b. Hanbel, 2/292)


 

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Şub 2007
Mesajlar
4,908
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
DEVAMI

Ebu Hureyre (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz buyurdu ki:


“Ramazan ayının birinci gecesi olunca, şeytanlar ve cinlerin şirretleri zincire vurulur. Cehennemin kapıları kapatılır ve hiçbir kapısı açılmaz. Cennetin kapıları açılır ve hiç bir kapısı kapatılmaz ve bir münadi: Ey hayır dileyen! Hakka ibadete gel! Ey şer dileyen! Günah işlemekten vazgeç, artık! diye çağırır. ALLAH’ın bu ayda, iftar saatlerinde cehennemden azat ettiği nice kimseler vardır ve bu, her gecedir.”
(Tirmizi, Savm:1, Nesei: Siyam: 3, İbn-i Mace, Siyam: 2)

Ebu Hureyre (R.A.)’den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

“Beş vakit namaz, bir cuma diğer cumaya kadar, Ramazan’dan diğer Ramazan’a kadar büyük günahlardan sakınıldığı takdirde aralarındaki günahlar olurlar.”
buyurdu. (Müslim; Taharet: 5; No: 16, 1/209)

Mübarek Ramazan-ı şerif ayı, bütün hayırları ve bereketleri kendinde toplamıştır. Bu ayda hayırlara muvaffak olan kişiyi, senenin tamamında ALLAH Teâlâ muvaffak kılar. Her kim bu ayı huzuru kalple geçirir ve bu ayın hayır ve bereketlerinden nasibini alırsa, senenin tamamını huzuru kalple geçirmeye muvaffak olur ve bu ayda bulunan bütün hayır ve bereketlere nail olur. Bu ay, kalp huzuru olmaksızın, dağınıklık üzere geçerse bütün sene dağınıklık üzere geçer. O halde bu ayı ganimet bilerek bunda kalb huzurunu kazanmaya çok çalışmak lazımdır.

spacer.gif


Allah Teâlâ, Ramazan ayının gecelerinden herbirinde cehenneme girmeğe müstehak olmuş kişilerden binlercesini mağfiret eder ve bu ayda cehennem kapıları kapanır, şeytanlar zincire vurulur. Rahmet kapıları, cennet kapıları ardına kadar açılır. Mahşerde cehenneme doğru yola alanları gören cennet ehilleri soracaklar:

- Sizler hiç Ramazan’a erişmediniz mi? Yok muydu hayatınızda Ramazan’ ayı? Onlar diyecekler ki:

- Vardı, varolmasına da bizler onun özelliğine itibar etmiyor, değer vermiyorduk. Önceki aylar gibi ibadetsizliğimizi sürdürüyorduk. Onun için Ramazan’ın şefaatinden mahrum kaldık.

Her bir gün ve gecesinde inen rahmet, mağfiret ve huzurun farkında olanların daha çok istifade ettiği Ramazan ayı, insanlar için gerçekten bir rahmet ayıdır. Asırlardır din ile bağını koparmadan sürdüren ve onu hayatına rehber edinen kimseler, Ramazan ayının rahatlatıcı ve genişletici etkisini nefislerinde, ailelerinde ve toplumlarında yaşamış ve yaşatmış, Ramazan ayını sadece dini değil, sosyal ve kültürel hayatları için de canlı bir dönem haline getirmişlerdir.

Muazzam bir feyiz ve bereket, zevk ve şevk mevsimi geldi, gece gündüz muhteşem bir mânevî eğitim uygulanacak, bir ay boyunca şahane bir iman ve irfan devresi yaşanacak... Günahlar bağışlanacak, gönüller nurlanıp, ödüller dağıtılacak, imanlar kuvvetlenecek, vicdanlar aklanacak, bedenler paklanıp, sıhhatlanacak, kardeşlik duyguları coşacak, sevgi pınarları gürül gürül akacak, camiler dolup taşacak. Ramazan, her yıl aşınan değerleri onarmaya, kaybolan değerleri yeniden kazandırmaya gelir. İç âlemimizi zenginleştiren, gönül tahtımızı yücelten manevî değerler Ramazan’da doruğa ulaşır. İnsan ilişkilerini düzenleyen ahlâkî erdemler, Ramazan’da bütün toplumu kuşatır. Ramazan’da elde edilen yüksek değerler, her davranışımızı ahlâkî kılar. Hatta toplumlar arası ilişkileri düzenleyen evrensel değerler bile Ramazan’da farklı bir boyut kazanır. Ramazan, İslâm’ın rahmetle yoğrulmuş adaletini, bilgi ve hikmetle bütünleşmiş ahlâkını bütün insanlığa gösteren bir rahmet ve bağışlanma ayıdır.

Oruç, iradeleri merhametle eğitir ve özgürleştirir. İftar cömertliği, ikramı ve paylaşmayı öğretir. Teravih, ibadetin neşe ve coşkusunu bütün topluma yayar. Sahur, hayır ve bereketin ne olduğunu gösterir. Kadir Gecesinde, bütün bu yüksek değerlerin son ilâhî kaynağı olan Kur’ân-ı Kerîm, âdeta yeniden nazil olur. Kur’ân-ı Kerîm’le akıllar ve gönüller sonsuzluk yolculuğuna hazırlanır. Verdiğimiz zekât ve fitreler, toplumun sosyal yaralarını Ramazan’ın şifalı elleriyle sarar. Bayramla toplum rahmete, birliğe ve coşkuya yürür.

Ramazan ayı, Kur’ân-ı Kerîm’ın emri olan: Nefsi Tezkiye, Ahlakı Tehzib, Rezaili Tasfiye Ve Fezaili Tekmil’in pratikteki yolu ve çaresidir. Ramazan ayında, oruç tutarken, Müslümanların hiç unutmamaları gereken başlıca hakikat işte budur. Oruç asla, sadece yeme-içmeden kesilmekden ibaret değildir; bilakis her Müslüman, orucun nefs-i emmareyi yenme, iradeyi kuvvetlendirme ve neticede takvâyı kendine hâl edinme ana gayesine hizmet eden bir idman ve egzersiz olduğunu daima göz önünde tutmalıdır. Mü’minlere erdem ve olgunluk kazandıran, diğer bir ifadeyle ruhu besle mek için bedenlerin aç bırakıldığı Ramazan ayında nefsâni arzular değil, insani mezi yetler öne çıkmalıdır. Demek ki oruçtan hedef takvadır. Cenab-ı Hak buyuruyor ki: “Ey iman edenler! Oruç tutmak, sizden önceki ümmetler üzerine yazılıp farz kılındığı gibi, sizin üzerinize de yazılıp farz kılındı. Bu, öteden beri uygulanan ilâhi bir kanundur. Taki oruç sebebiyle günahlardan sakınmanızı, müttekî olmanızı ümid edebilesiniz. Oruç sayesinde nefsinize ve şehvetlerinize hâkim olma alışkanlığını elde ederek günahlardan, tehlikelerden sakınıp takva mertebesine erebilesiniz. (Bakara Sûresi: 183)

Bu ayet-i kerimeden anlaşılıyor ki: Bütün ibadetlere ve bilhassa oruca devam etmekten takva meydana gelir, yani bütün ibadetlere devam, sahibine takvayı, ALLAH korkusunu, ALLAH saygısını kazandırır. O halde ibadetsiz kişilerden takva beklenemez. Zira takva, ibadetin mahsulüdür. Takvayı kazandıramayan oruç ve diğer ibadetler ALLAH Teâlâ katında makbul değildir. Nitekim Ebu Hureyre (R.A.)’den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz: “Oruç tutan nice insan vardır ki, ellerine geçecek olan sadece açlık ve susuzluk çekmektir. Teheccüd namazını kılan nice insan vardır ki, kârları sadece uykusuzluktur. (İbn-i Mace: Sıyam;21; No: 1690; 1/539) buyurmuşlardır.

"Ramazan ayını iyi değerlendirelim"

Mehmet Talu

 

cofenbi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Ağu 2008
Mesajlar
7
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
bilgilendirme için teşekkürler arkadaşlar bende uygulayacagım inşallah...
 

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Şub 2007
Mesajlar
4,908
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
selamun aleykum kalp incim .rabbim razı olsun.. ramazan boyunca bu formu güncellemek lazım siz yokken benim boynumun borcu olsun inşaALLAH...
emeginize saglık
selam ve dua ile
Ve aleyna aleyküm Selam kalp incim..
Mevla sizden de ebeden razı olsun, güzel gönlünüze göre versin.
Sevinirim güzel kardeşim, Mevla Teala ecrinizi versin inşaAllah..

Ramazan-ı Şerifimiz hayırlı olsun
Selmacım..
Rabbimiz c.c bihakkın ihya etmek nasib eylesin cümlemize inşaAllah.
Rabbimize emanet olunuz..baki dua ve sevgilerimle, nurlu geceler inşaAllahB)B)

 

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Şub 2008
Mesajlar
2,871
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
46
selamun aleyküm,
çok kıymetli bir paylaşım olsun,ALLAH razı olsun.hayırlı geceler güzel kardeşim.
 

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Şub 2007
Mesajlar
4,908
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
selamun aleyküm,
çok kıymetli bir paylaşım olsun,ALLAH razı olsun.hayırlı geceler güzel kardeşim.

Ve aleyküm Selam Sibel ablacım..
Mevla Teala sizden de razı olsun inşaAllah her daim..Ramazanı Şerifimiz mübarek olsun ablam, hayırlısı ile uygulamak nasib olsun inşaAllah..
Hayırlı, nurlu geceler dilerim..Allah'a emanetsiniz..B)B)

 

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Şub 2008
Mesajlar
2,871
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
46
Ve aleyküm Selam Sibel ablacım..
Mevla Teala sizden de razı olsun inşaAllah her daim..Ramazanı Şerifimiz mübarek olsun ablam, hayırlısı ile uygulamak nasib olsun inşaAllah..
Hayırlı, nurlu geceler dilerim..Allah'a emanetsiniz..B)B)


teşekkür ederim ablam,
ALLAH razı olsun.İNŞALLAH ramazan ayından en iyi şekilde istifade edenlerden oluruz.
hayırlı geceler.
 

arslannesrin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Ağu 2008
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
es selamu aleyküm

es selamu aleyküm

Allah razı olsun ey mü'min kardeşim
Es selamu aleyküm ve rahmetullahi ve berakatuhu
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt