Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

İmam Ali'nin dilinden Hz Fatıma (s.a) (1 Kullanıcı)

  • Konuyu başlatan kodoo
  • Başlangıç tarihi
K

kodoo

İmam Ali'nin Dilinden Hz. Fatıma (selamullahi aleyha)

Resulullah (saa) kızı Fatıma’ya (s.a) şöyle buyurdu: “Peygamberlerin en hayırlısı bizdendir, o da senin babandır. Vasi (ve veli)lerin en hayırlısı bizdendir, o da senin kocandır. Şehitlerin en hayırlısı bizdendir, o da babanın amcası Hamza’dır. İki kanadı olup da onlarla cennette istediği şekilde uçan bizdendir, o da babanın amcası oğlu Cafer’dir. Bu ümmetin iki torunu ve cennet gençlerinin seyyidleri bizdendir, onlar da senin çocuklarındır. Mehdi de bizdendir, o da senin çocuklarındandır.”[et-Tüsteri “Şerh-i İhkak’ul Hak” c.13, s.109]

Bir kadını en iyi bilen kişi kocası olduğundan onun tanınması için en üstün yol, kadının kocası tarafından tanıtılması ve tarif edilmesidir. Koca, karısını onu dünyaya getiren anne ve babasından bile daha iyi tanır. Yine koca karısının kimsenin görmediği davranış ve düşüncelerini, iyi ve kötü huylarını daha yakından bilir. Dolayısıyla Hz. Ali (r.a) eşi Hz. Zehra’yı (s.a) tam olarak tanımakta ve doğal olarak herkesten daha iyi onu anlatarak tarif edebilir.

Müminlerin Emiri Hz. Ali’nin Hz. Fatıma hakkında çok sözü vardır. Ancak burada bunlardan sadece ikisiyle yetinilecektir:

İmam Ali (r.a) ilk sözünü evliliğinin ilk gününün sabahında Peygamber efendimizin sorusuna verdiği cevapta söylemiştir. Allah Resulü evliliğin sabahında damada eşini nasıl buldun? diye sordu. Hz. Ali: “Allah’a itaat konusunda en iyi yardımcıdır.” Dedi.

İkinci sözünü Hz. Zehra’nın ömrünün son saatlerinde söylemiştir. Hz. Zehra (s.a) ömrünün son saatlerinde Hz. Ali’yle halvet ettiğinde Hz. Ali, Hz. Fatıma’ya: “Ne istiyorsan bana vasiyet et” dedi. Hz. Fatıma cevaben şöyle buyurdu: “Ey amcam oğlu! Ben yaşamım boyunca asla sana yalan söylemedim, arkan sıra sana ihanet etmedim ve sana karşı muhalefete kalkışmadım.” Hz. Ali şöyle buyurdu: “Maazallah, sen böyle bir hataya düşmekten münezzehsin. Senin Allah’ı tanıman, iyiliğin, takvan ve Allah’tan çekinmen bana muhalefet etmenden daha yücedir. Senden ayrılık bana çok acıdır.” (el-Bihar, c. 43, s. 91)

Hz. Ali daha evliliğinin ilk gününde Hz. Fatıma’yı Allah’a itaat etme konusunda en iyi yardımcı olarak tanıtmaktadır. Hz. Ali’nin kullandığı şu cümle: “نعم العون علي طاعة اللَّه” kısa ama içeriği oldukça yüksektir. Bu cümlede evliliğin amacını açıklayarak; Allah’a ibadet etme yolunda eşin yardımlarının olması gerektiğinin altını çizmektedir. Allah’a itaat etme konusunda Hz. Zehra’nın en üstün bir numune olduğunu bu cümlesiyle beyan etmiştir. Ömrünün son anlarındaki sözlerinde de Hz. Zehra’nın iyiliğini, takvasını Allah’a karşı olan haşyetini överek onu teyit etmiştir. Bu sözlerden anlaşılıyor ki Hz. Fatıma ömrü boyunca kocasına Allah’a itaat etme konusunda engel olmadığı gibi bu konuda ve ağır bir sorumluluk olan velayet konusunda kocasının yar ve yardımcısı olmuştur.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt